Σύμφωνα με τον πίνακα πρόβλεψης πανδημίας της γρίπης, στη Λέσβο μπορεί να απαιτηθούν και 33 κρεβάτια για βαριά περιστατικά στην περίπτωση που θα νοσήσει το 50% του πληθυσμού. Πάντως, η ανησυχία των κατοίκων στη Λέσβο είναι ήδη πολύ μεγάλη...
Χωρίς ακόμη στη Λέσβο να έχει εντοπιστεί κρούσμα της νέας γρίπης Η1Ν1, οι γιατροί του Νοσοκομείου Μυτιλήνης εκτιμούν ότι είναι ζήτημα χρόνου να «φθάσει» ο ιός και στο νησί. Με βάση τις νέες οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) που ισχύουν από 17 Ιουλίου, λόγω της μεγάλης εξάπλωσης που εμφανίζει ο ιός, πλέον δεν απομονώνονται οι ασθενείς, ούτε γίνονται εξετάσεις σε κάθε περιστατικό γρίπης, αλλά νοσηλεύονται μόνο τα βαριά περιστατικά και τα ελαφρά περιστατικά αντιμετωπίζονται στο σπίτι! Σύμφωνα με τον πίνακα πρόβλεψης πανδημίας της γρίπης, ο οποίος δημοσιεύθηκε την περασμένη Κυριακή στο «Πρώτο Θέμα», στη Λέσβο μπορεί να απαιτηθούν και 33 κρεβάτια για βαριά περιστατικά στην περίπτωση που θα νοσήσει το 50% του πληθυσμού. Πάντως, με κρούσμα ή χωρίς, η ανησυχία των κατοίκων στη Λέσβο είναι ήδη πολύ μεγάλη και αυτό φαίνεται από τη μεγάλη ζήτηση εμβολίων πνευμονιόκοκκου στα φαρμακεία.
Τα εφιαλτικά σενάρια των διαστάσεων που μπορεί να πάρει η νέα γρίπη, ανάλογα με το ρυθμό εξάπλωσής της, δημοσίευσε η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά τις γρίπης, όπου καταγράφονται και οι ανάγκες που θα προκύψουν σε κρεβάτια νοσηλείας σε περίπτωση που η επιδημία κορυφωθεί.
Τι προβλέπεται
Ειδικότερα, για το νομό Λέσβου με 109.118 πληθυσμό με βάση την απογραφή του 2001, προβλέπεται:
- Σε «κανονική περίοδο» με υπόθεση προσβολής 10% του πληθυσμού:
για ηλικίες 0 - 19 0 κλίνες, για 20+ 7 κλίνες,
- για ποσοστό προσβολής 30% προβλέπεται να απαιτηθεί 1 κλίνη για ηλικίες 0 - 19 και 20 κλίνες για ηλικίες 20+
- για ποσοστό προσβολής 50%, προβλέπεται πάλι 1 κλίνη για ηλικίες 0 - 19 και 33 για ηλικίες 20+.
Προς το παρόν, πάντως, οι γιατροί στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης είναι καθησυχαστικοί: «Δεν υπάρχει κανένα κρούσμα προς το παρόν, αν και περιμένουμε ότι δε θ’ αργήσει να έρθει», λέει ο γιατρός παθολόγος με ειδικότητα στις ειδικές λοιμώξεις και πρόεδρος του Συλλόγου Γιατρών του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Χαράλαμπος Ανιτσάκης.
Ήδη οι γιατροί λαμβάνουν μέτρα σε κάθε περιστατικό γρίπης που εξετάζουν. «Φοράμε μάσκα όταν πρόκειται να εξετάσουμε ασθενή με πυρετό, ενώ αν πάλι πρόκειται να κάνουμε κάποιες εξετάσεις, όπως η λήψη ρινικού ή φαρυγγικού υγρού, φοράμε και ειδικά γυαλιά», λέει ο ίδιος. Όμως, τονίζει από την άλλη μεριά ότι με βάση και τις νέες οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ δε γίνονται εξετάσεις παρά μόνο σε περίπτωση που παρουσιαστούν επιπλοκές σε μια γρίπη.
«Δεν έχει παρουσιαστεί ούτε καν ένα ύποπτο κρούσμα για να πούμε ότι υπήρξε κάποια κινητοποίηση», αναφέρει χαρακτηριστικά. Και συμπληρώνει: «Όμως και πάλι έχουμε να κάνουμε με μια απλή ελαφριά γρίπη που αντιμετωπίζεται και στο σπίτι. Εκτός από κάποιες περιπτώσεις επιπλοκών που μπορεί να εμφανιστούν σε όσους αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα υγείας, γενικά είναι μια ελαφράς μορφής γρίπη. Αν δεν υπάρξει μετάλλαξη του ιού στην πορεία, δε νομίζω ότι θα υπάρξει πρόβλημα», λέει ο ίδιος.
Νέες οδηγίες τού ΚΕΕΛΠΝΟ
Σύμφωνα με τις νεώτερες οδηγίες τού ΚΕΕΛΠΝΟ, τώρα πλέον τα μέτρα «χαλαρώνουν» εφόσον η ασθένεια έχει ήδη πάρει μεγάλες διαστάσεις και δεν υπάρχει λόγος «απομόνωσης».
Οι ασθενείς με ήπιες εκδηλώσεις γρίπης θα πρέπει να παραμένουν στο σπίτι τους για όσο διάστημα διαρκούν τα συμπτώματα και να επικοινωνούν με γιατρό εφόσον χρειαστεί. Οι ασθενείς με ήπια συμπτώματα γρίπης - ακόμη κι αν είχαν πρόσφατα ταξιδέψει σε προσβεβλημένη περιοχή ή έλθει σε επαφή με ασθενή που είχε επιβεβαιωμένη νέα γρίπη - ΔΕΝ συνιστάται πλέον να καταφεύγουν στα νοσοκομεία για να ληφθεί δείγμα ώστε να επιβεβαιωθεί η διάγνωση της νέας γρίπης. Μια τέτοια επιβεβαίωση δεν έχει πλέον νόημα, γιατί δε θα αλλάξει σε τίποτα την αντιμετώπιση του ασθενούς. Από την άλλη πλευρά, έχει μεγάλη σημασία τα νοσοκομεία να μείνουν επικεντρωμένα στην αντιμετώπιση των σοβαρών περιστατικών που θα χρειαστούν ειδική εκτίμηση και νοσηλεία - και τα οποία αναμένεται ν’ αυξηθούν το επόμενο διάστημα.
Άφαντα τα εμβόλια για τον πνευμονιόκοκκο
Μέτρα για να προστατευθούν από τον ιό που δε θ’ αργήσει να φθάσει και στη Λέσβο, σπεύδουν να λάβουν, πάντως, ήδη οι πολίτες οι οποίοι συρρέουν στα φαρμακεία και στο ΙΚΑ Μυτιλήνης, ζητώντας τα εμβόλια για τον πνευμονιόκοκκο. Εμβόλια δεν υπάρχουν αυτήν τη στιγμή ούτε για δείγμα, ενώ το ΙΚΑ πρόλαβε να προμηθευτεί μόνο 100 εμβόλια για το προσωπικό του. «Το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο προστατεύει από τις επιπλοκές του ιού που μπορεί να είναι η πνευμονία, όχι όμως από τον ίδιο τον ιό, αφού το εμβόλιο αυτό δεν έχει φθάσει ακόμη στη χώρα μας», λέει ο υγειονομικός διευθυντής του ΙΚΑ Μυτιλήνης, Παναγιώτης Βαμβουρέλλης. Το προηγούμενο δεκαήμερο τα εμβόλια διατέθηκαν κυρίως σε εργαζόμενους στο χώρο της υγείας, αλλά και σε πολίτες που πρόλαβαν ν’ αγοράσουν και πλέον δεν υπάρχουν άλλα αποθέματα. Έχει ζητηθεί νέα παρτίδα, που αναμένεται να φθάσει μέχρι τέλος Αυγούστου.