«Περιβαλλοντική βόμβα» στη Σκάλα Λουτρών

01/07/2012 - 05:56
Οι κάτοικοι της Σκάλας Λουτρών και της Γέρας προσφεύγουν στον εισαγγελέα Μυτιλήνης για το δεξαμενόπλοιο «Cihan 7»
Περίεργη εμμονή των τοπικών λιμενικών αρχών στην επισκευή του ανάμεσα σε σπίτια
Το «Cihan 7» πριν τη μεταφορά του στο λιμάνι της Σκάλας Λουτρών. Από το 1994 βρισκόταν «αποθηκευμένο» στο ίδιο σημείο


Το «Δελφίνι» και ο Παγγεραγωτικός Σύλλογος, οι Σύλλογοι δηλαδή με μέλη κατοίκους της Σκάλας Λουτρών ο πρώτος και της Γέρας ο δεύτερος, προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη για την αποφυγή της διάλυσης του δεξαμενόπλοιου «Cihan 7» και για έλεγχο μόλυνσης της περιοχής. Συγκεκριμένα θίγουν το πρόβλημα που έχει προκύψει από τη μεταφορά του τουρκικού δεξαμενόπλοιου «Cihan 7» στο καρνάγιο της Σκάλας Λουτρών και κυρίως αυτό που θα προκύψει από το ενδεχόμενο διάλυσής του στο χώρο αυτό.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που συνεχίζει να απασχολεί τους δύο Συλλόγους, αλλά και τους υπόλοιπους κατοίκους της περιοχής, αφού όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν και όπως δημοσιεύαμε σχετικά πριν από λίγες ημέρες, το ενδεχόμενο της διάλυσης του δεξαμενόπλοιου μέσα στα όρια του οικισμού εγκυμονεί σοβαρούς περιβαλλοντικούς κινδύνους.

Το ιστορικό
Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν σε κοινή συνάντηση που πραγματοποίησαν την προηγούμενη Τετάρτη οι δύο Σύλλογοι, οι οποίοι, με ενέργειες κυρίως του Συλλόγου «Το Δελφίνι», εδώ και πάνω από 15 χρόνια που το πλοίο βρίσκεται στην περιοχή της Σκάλας Λουτρών έχουν στείλει αλλεπάλληλα έγγραφα και έχουν κάνει προφορικές παραστάσεις στους εκάστοτε λιμενάρχες. Κι αυτό για έναν επιπλέον λόγο, ότι η περιοχή Καμάρι του κόλπου της Γέρας, όπου από το 1994 είχε μεταφερθεί το δεξαμενόπλοιο από την Πέτρα όπου είχε εξοκείλει, εντάσσεται στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών «Natura 2000».
Παρ’ όλο, όμως, που υπήρχαν πάντα διαβεβαιώσεις ότι πραγματοποιούνται ενέργειες για την απομάκρυνσή του, μέχρι πρόσφατα όλες οι διαμαρτυρίες έχουν πέσει στο κενό, αφού το πλοίο εξακολουθούσε να παραμένει στην περιοχή. Μάλιστα, αν και υπήρξαν σχέδια να μεταφερθεί σε διαλυτήριο πλοίων στην Τουρκία, το βράδυ της 29ης Δεκεμβρίου το δεξαμενόπλοιο αποκολλήθηκε από τη θαλάσσια περιοχή όπου βρισκόταν και μεταφέρθηκε στην προβλήτα του Αγίου Γεωργίου της Σκάλας Λουτρών, όπου προσεγγίζουν τα αλιευτικά και τα τουριστικά σκάφη και όπου γίνεται και ο Αγιασμός των Υδάτων την ημέρα των Φώτων!
Σε επίσκεψη του προέδρου του Συλλόγου «Το Δελφίνι», Δημήτριου Παπαχρυσού, στο λιμεναρχείο Μυτιλήνης που ακολούθησε, υπήρξε ενημέρωση από το διοικητή της Λιμενικής Αστυνομίας, Νικόλαο Γρηγορέλλη, ότι το πλοίο επρόκειτο να βγει στο καρνάγιο της Σκάλας Λουτρών για επισκευή, κάτι για το οποίο ο κ. Παπαχρυσός εξέφρασε την αντίθεσή του τονίζοντας ότι δεν επιτρέπεται, βάσει του Νόμου 1650 και των συναφών υπουργικών αποφάσεων, η λειτουργία του ως ναυπηγοεπισκευαστικής μονάδας μεταλλικών πλοίων ή ως διαλυτηρίου, ειδικά χωρίς τους προβλεπόμενους από τη νομοθεσία περιβαλλοντικούς όρους.

Επέμβαση και έλεγχοι
Με την επιστολή τους προς την Εισαγγελία Μυτιλήνης, οι δύο Σύλλογοι τονίζουν και πάλι ότι η διάλυση του «Cihan 7» στην περιοχή της Σκάλας Λουτρών εγκυμονεί κινδύνους έκρηξης από αναθυμιάσεις των δεξαμενών του, αλλά και διαφυγής αμιάντου, κάτι που απειλεί τόσο τα σπίτια, όσο και τις τουριστικές υποδομές που υπάρχουν στην περιοχή.
Εξάλλου, όπως δήλωνε πριν λίγες ημέρες και στο «Ε» ο κ. Παπαχρυσός, υπάρχει έντονη αντίδραση από τους κατοίκους της περιοχής, ενώ ο ίδιος δεσμευόταν ότι οι δύο Σύλλογοι δεν πρόκειται να δεχθούν να γίνει η διαδικασία αυτή στη Σκάλα Λουτρών, καθώς και το ότι θα ακολουθούσαν κάθε νόμιμο μέτρο προκειμένου να την αποτρέψουν.
Ζητούν, έτσι, την παρέμβαση των αρμοδίων για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προκειμένου να αποφευχθεί η ενδεχόμενη διάλυση του πλοίου στην περιοχή, καθώς και το να γίνει έλεγχος του βυθού τόσο στο σημείο όπου όλα αυτά τα χρόνια παρέμενε προσαραγμένο το δεξαμενόπλοιο - και όπου πριν από δύο χρόνια είχε γείρει και όπως αναφέρθηκε από αλιείς της περιοχής είχε υπάρξει διαρροή πετρελαίου - όσο και γύρω από τη θαλάσσια περιοχή του καρνάγιου, προκειμένου να διαπιστωθεί η μόλυνση ή μη από αμίαντο, βαρέα μέταλλα, πετρελαιοειδή και τοξικά απόβλητα, από τα πλοία που βρίσκονται σε αυτό προς επισκευή.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey