Η κρίση της ελαιοκομίας «χτυπάει» εκθέσεις

01/07/2012 - 05:56
Μικρή ήταν η συμμετοχή εκθετών, αλλά και η προσέλευση του κοινού, στην έκθεση «Ελαιοτεχνία» από τις 16 έως την Κυριακή 18 του μήνα, σε σχέση με προηγούμενες διοργανώσεις.
Μικρή ήταν η συμμετοχή εκθετών, αλλά και η προσέλευση του κοινού, στην έκθεση «Ελαιοτεχνία» από τις 16 έως την Κυριακή 18 του μήνα, σε σχέση με προηγούμενες διοργανώσεις. Τούτο δείχνει την ιδιαίτερα οξυμμένη κρίση που διέρχεται ο κλάδος της ελαιοκομίας και οδηγεί σε εκτεταμένη αποεπένδυση. Η αποεπένδυση ήταν εμφανής από την απουσία μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου (π.χ. Pieralisi, Alfa Laval), αλλά και από τα μικρά περίπτερα που είχαν νοικιάσει άλλες επιχειρήσεις, όπως η «Ελαΐς», πρώτη σε πωλήσεις τυποποιημένου ελαιολάδου στην ελληνική αγορά. Η κρίση του κλάδου γίνεται ακόμη πιο οξεία από την οικονομική κρίση στη χώρα μας.

Επιπλέον, έγινε σαφές πως ο κλάδος δε «σηκώνει» δύο ανταγωνιστικές εκθέσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο με διαφορά ενός μηνός η μία από την άλλη. Οι διοργανωτές θα πρέπει να επανεξετάσουν την πολιτική που ακολουθούν, μια και άλλες εκθέσεις του κλάδου τροφίμων και ποτών με ευρύτερο αντικείμενο (π.χ. Detrop) πραγματοποιούνται μία φορά στα δύο χρόνια. Από τα λίγα ευχάριστα στοιχεία, η επιτυχία των τεσσάρων συμμετοχών από τη Λέσβο να αποσπάσουν ισάριθμα βραβεία για την ποιότητα του ελαιολάδου και ένα βραβείο για τη συσκευασία.
Η εικόνα των δύο εκθέσεων για την ελαιοκομία που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους δύο μήνες, θα πρέπει να προβληματίσουν την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η ελληνική ελαιοκομία διέρχεται την πιο βαθιά κρίση της ιστορίας της και τίποτα ως τώρα δε δείχνει ότι μπορεί να βγει από αυτή.
Κοινός τόπος όλων των συζητήσεων που έγιναν μεταξύ εκθετών, ήταν το εξαιρετικά ζοφερό μέλλον που προοιωνίζεται για το εθνικό προϊόν, όπως συνηθίζουμε να αποκαλούμε το ελαιόλαδο.

Νέες επιτυχίες

Ευχάριστη έκπληξη ήταν η παρουσία του παραγωγού και τυποποιητή βιολογικού ελαιολάδου από τη Γέρα Γρηγόρη Γλιγλή. Ήταν η μοναδική εκ Λέσβου παρουσία στην έκθεση. Στο διαγωνισμό ελαιολάδου «Κότινος», το ελαιόλαδο «Γέρας» του κ. Γλιγλή απέσπασε Αργυρό Κότινο στην κατηγορία χαμηλής έντασης φρουτώδους.
Στην κατηγορία μεσαίας έντασης φρουτώδους υπήρχαν δύο συμμετοχές από τη Λέσβο, μία εκ των οποίων το «Όλβια» του Μιχάλη Τζωρτζή, που απέσπασε τον Αργυρό Κότινο, ενώ πήρε επίσης Αργυρό Κότινο στο διαγωνισμό συσκευασίας.
Χάλκινο Κότινο απέσπασε το «Aegean Gold» της οικογένειας Πρωτούλη στην κατηγορία μεσαίας έντασης φρουτώδους ελαιολάδου.
Τον Αργυρό Κότινο απέσπασε στην κατηγορία της υψηλής έντασης φρουτώδους το «Ειρήνη», της οικογένειας Καλαμποκά.
«Είναι μια μεγάλη επιτυχία για τα ελαιόλαδα της Λέσβου. Συμμετείχαν τέσσερα ελαιόλαδα και βραβεύτηκαν και τα τέσσερα. Και παρά το ότι είχαμε μια εξαιρετικά άσχημη χρονιά», δήλωσε στο «Ε» ο Μιχάλης Τζωρτής.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey