Στην τελική ευθεία μπαίνει η υλοποίηση των Προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας, καθώς εντός των επόμενων ημερών πραγματοποιούνται οι εναρκτήριες εκδηλώσεις των προγραμμάτων, τη διαχειριστική ευθύνη των οποίων έχει η Ελλάδα.
Στην τελική ευθεία μπαίνει η υλοποίηση των Προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας, καθώς εντός των επόμενων ημερών πραγματοποιούνται οι εναρκτήριες εκδηλώσεις των προγραμμάτων, τη διαχειριστική ευθύνη των οποίων έχει η Ελλάδα. Οι εκδηλώσεις αυτές, μάλιστα, εν πολλοίς αναμένεται να συμπέσουν και με τη δημοσίευση των πρώτων προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Τα προγράμματα ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας αφορούν στη διάδοχη κατάσταση των διασυνοριακών πρωτοβουλιών με την ονομασία Interreg, που υλοποιήθηκαν στα τρία προηγούμενα πλαίσια στήριξης.
Σε ό,τι αφορά στο Βόρειο Αιγαίο και τους φορείς του νομού Λέσβου, την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου, στις 9 το πρωί στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο της Χίου, θα πραγματοποιηθεί η εναρκτήρια εκδήλωση του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα - Κύπρος 2007 - 2013», που ουσιαστικά αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου Interreg, με το οποίο υλοποιήθηκαν έργα απ’ τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λέσβου και αρκετούς δήμους.
Πέραν του πανηγυρικού χαρακτήρα της, η εναρκτήρια εκδήλωση θα προσφέρει την ευκαιρία σε δυνητικούς δικαιούχους να λάβουν πληροφορίες για τις δυνατότητες χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας, αλλά και να αναζητήσουν εταίρους από την Ελλάδα και την Κύπρο.
Το Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα - Κύπρος» έχει συνολικό προϋπολογισμό 55.742.404 ευρώ, εκ των οποίων τα 44.593.923 ευρώ (80%) προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και τα 11.148.481 ευρώ (20%) από εθνικούς πόρους των κρατών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα.
Επιλέξιμες περιοχές είναι για την Ελλάδα οι νομοί Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου, Χανίων, Λέσβου, Σάμου, Χίου και Δωδεκανήσου και ολόκληρη η Κύπρος. Ένα ακόμη Πρόγραμμα ειδικού ενδιαφέροντος για το Βόρειο Αιγαίο, το πρόγραμμα «Ελλάδα - Τουρκία» έχει τεθεί σε αναστολή απ’ το 2005.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως τα Προγράμματα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας, εκ φύσεως διαφέρουν από τα υπόλοιπα τομεακά και περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα που υλοποιούνται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς το στοιχείο που κατά κύριο λόγο αναδεικνύεται είναι αυτό της συνεργασίας σε διασυνοριακό, διακρατικό και διαπεριφερειακό επίπεδο. Ειδοποιός διαφορά με τα υπόλοιπα προγράμματα του ΕΣΠΑ είναι η προϋπόθεση συμφωνίας των χωρών-εταίρων σε όλα τα στάδια σχεδιασμού και υλοποίησης των Προγραμμάτων.
Η Ελλάδα συμμετέχει ακόμη σε δύο διακρατικά προγράμματα, το πρόγραμμα «Μεσογειακός Χώρος» και το πρόγραμμα «Χώρος Νοτιοανατολικής Ευρώπης», όπως και στο Διαπεριφερειακό Πρόγραμμα INTERREG IV C, αλλά και στα δίκτυα INTERACT, ESPON και URBACT.