Στη λίστα των 15 νοσοκομείων όπου διαπιστώθηκε όργιο διαφθοράς από ορθοπαιδικούς που χρηματίζονταν προκειμένου να προωθήσουν συγκεκριμένα υλικά από προμηθεύτριες εταιρείες, βρίσκεται και το Νοσοκομείο Μυτιλήνης.
Στη λίστα των 15 νοσοκομείων όπου διαπιστώθηκε όργιο διαφθοράς από ορθοπαιδικούς που χρηματίζονταν προκειμένου να προωθήσουν συγκεκριμένα υλικά από προμηθεύτριες εταιρείες, βρίσκεται και το Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Στην πρώτη μαύρη λίστα που έχει στα χέρια του ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, περιλαμβάνονται συνολικά 50 ονόματα γιατρών, ενώ η έρευνα συνεχίζεται και ο κατάλογος εκτιμάται ότι θα διευρυνθεί σημαντικά. Οι πληροφορίες στους διαδρόμους του Νοσοκομείου θέλουν τουλάχιστον δυο ορθοπαιδικούς του Βοστάνειου να είναι στο στόχαστρο των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.
Το «απόστημα» της προμήθειας υλικών από τους γιατρούς της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Νοσοκομείου είχε προσπαθήσει να σπάσει το 2007 ο τότε διοικητής του ιδρύματος, Σταύρος Ψαρρόπουλος. Αφορμή για την παρέμβασή του αυτή στάθηκε το γεγονός ότι διαπίστωσε με βάση στοιχεία της οικονομικής υπηρεσίας ότι το κόστος προμήθειας υλικών κάθε χρόνο αυξανόταν σταθερά. Είχε κάνει αίσθηση, μάλιστα, το γεγονός ότι - με βάση πάντα τα στοιχεία που επεξεργάζονταν οι οικονομικές υπηρεσίες - υπήρξε τότε και μια επέμβαση που τα υλικά της στοίχισαν 25.000 ευρώ! Μια άλλη περίπτωση κάνει μάλιστα λόγο για περίπτωση ασθενούς, για τον οποίο οι γιατροί υποστήριζαν ότι χρειάστηκαν 98 βίδες (!) για μια… «εξειδικευμένη επέμβαση».
Όταν όμως τότε ανακοινώθηκε η απόφαση της διοίκησης να μη γίνονται οι παραγγελίες υλικών από τους γιατρούς παρά μόνο από την αποθήκη του Νοσοκομείου, άρχισαν να εμφανίζονται «ελλείψεις υλικών» και οι γιατροί παρέπεμπαν ακόμη και τις πιο απλές επεμβάσεις στην Αθήνα. Το γεγονός αυτό είχε ερμηνευτεί τότε και σα μια προσπάθεια να «σαμποτάρουν» οι γιατροί την πρωτοβουλία του διοικητή να βάλει «φρένο» στις ανεξέλεγκτες παραγγελίες υλικών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στοιχεία που «ενοχοποιούν» γιατρούς του Νοσοκομείου Μυτιλήνης για συμμετοχή στο «όργιο διαφθοράς και μίζας» προέρχονται πιθανότατα από τους προσωπικούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς, όπου οι εταιρείες κατέθεταν τα «εμβάσματα» για τη συνεργασία τους στην προώθηση συγκεκριμένων υλικών.
Από την Αθήνα
Στο Νοσοκομείο δεν έχει γίνει κάποιος έλεγχος από τις διωκτικές υπηρεσίες, ενώ, όπως τόνισε χθες ο διοικητής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, βρίσκεται σε στάση αναμονής, περιμένοντας οδηγίες.
«Ο έλεγχος γίνεται από τις υπηρεσίες της Αθήνας, αναμένουμε να μας ενημερώσουν ακριβώς για το τι συμβαίνει και ποιοι γιατροί εμπλέκονται για να δούμε πώς θα κινηθούμε και εμείς στη συνέχεια», είπε χθες στο «Ε» ο κ. Παύλος Παπαδόπουλος.
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι από το 2005 το Νοσοκομείο Μυτιλήνης δεν έχει πληρώσει τις εταιρείες προμήθειας ορθοπαιδικών υλικών, καθώς λόγω των συσσωρεμένων χρεών έδινε προτεραιότητα στην κάλυψη άλλων δαπανών.
Η ταρίφα
Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» που αποκάλυψε τη λίστα με τα 15 Νοσοκομεία των οποίων εξετάζονται οι ορθοπαιδικοί, η ταρίφα που χρεώνουν οι γιατροί στις εταιρείες ορθοπαιδικών για να «σπρώξουν» στα νοσοκομεία τα υλικά τους αρχίζει από 350 ευρώ για μια επέμβαση ημιολικής αρθροπλαστικής ισχίου και φτάνει τα 1.500 ευρώ στην περίπτωση ολικής αρθροπλαστικής δακτύλων. Για ολική αρθροπλαστική ώμου οι μίζες κυμαίνονται από 800 - 900 ευρώ για κάθε επέμβαση, ενώ για κάθε ολική αρθροπλαστική γόνατος ο γιατρός κερδίζει 1.100 έως 1.250 ευρώ. Τα ποσά αυτά δεν είναι οι μοναδικές «χορηγίες» των εταιρειών προς τους γιατρούς. Τη λίστα συμπληρώνουν ταξίδια διακοπών και ταξίδια συνεδρίων, δώρα που ξεκινούν από οικοσκευές και φτάνουν έως αυτοκίνητα (πάντα με αντάλλαγμα τη συνεργασία), πλήρεις εξοπλισμοί ιατρείων, «χορηγίες» για χτίσιμο κατοικιών ή ακόμα και για τη χρηματοδότηση μεταπτυχιακών σπουδών.
Οι ταρίφες και η αξία των δώρων κλιμακώνονται ανάλογα με την ισχύ του γιατρού. Έτσι, όταν η συμφωνία αφορά σε διευθυντές κλινικών με πολλά χειρουργεία, αναπληρωτές διευθυντές ή επιμελητές με μεγάλο αριθμό περιστατικών, τα ποσά προσαυξάνονται σημαντικά.
Από τη χθεσινή έκδοση της εφημερίδας «Τα Νέα»
Η λίστα των νοσοκομείων
Αναλυτικά στη λίστα των διωκτικών αρχών περιλαμβάνονται, εκτός του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, τα Νοσοκομεία: «Αμαλία Φλέμινγκ», Ασκληπιείο Βούλας, Νοσοκομείο Αμαλιάδας, Γενικό «Γ. Γεννηματάς», Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ΝΙΜΤΣ, Νοσοκομείο Άμφισσας, Νοσοκομείο Κέρκυρας, ΚΑΤ, Λαϊκό, Νοσοκομείο Καλαμάτας, 251 ΓΝΑ και Νοσοκομείο Άργους. Σε όλα τα παραπάνω Νοσοκομεία έχουν εντοπιστεί κρούσματα χρηματισμού γιατρών από εταιρείες ορθοπαιδικών υλικών, τα οποία πολλές φορές αγγίζουν σχεδόν το σύνολο του ιατρικού προσωπικού των Νοσοκομείων.
Ψάχνουν για τα «κουβανέζικα» και στη Μυτιλήνη!
Σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα που ακολούθησαν χθες την αποκάλυψη της εφημερίδας «Τα Νέα», ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννης Καπελέρης, φέρεται ότι δήλωσε πως η όλη επιχείρηση ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες και βρίσκεται σε εξέλιξη.
Άλλα δημοσιεύματα συνδέουν τη λίστα των ορθοπαιδικών με την υπόθεση DePuy, μία υπόθεση για την οποία από τις βρετανικές έχουν αποδοθεί ευθύνες, αλλά και από τις ελληνικές αρχές ακόμα ερευνάται.
Συγκεκριμένα, η σύλληψη προ μηνών στελέχους της φαρμακευτικής εταιρείας DePuy International, θυγατρικής της Johnson & Johnson, του Robert John Dougal, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στη συγκεκριμένη υπόθεση.
Μετά τη σύλληψή του, ο Robert John Dougal, ο οποίος σήμερα κρατείται σε βρετανικές φυλακές, υποστήριξε πως δόθηκαν περισσότερα από πέντε εκατομμύρια ευρώ σε μίζες σε Έλληνες γιατρούς.
Οι τελευταίοι φέρεται πως ακολουθούσαν την τακτική «τα κουβανέζικα». Ορολογία αργκό των γιατρών, όταν ανοίγουν μία συσκευασία και χρησιμοποιούν το ένα ορθοπαιδικό υλικό και πετούν τα υπόλοιπα στον κουβά. Έτσι φαινόταν πως χρησιμοποιούσαν πολύ μεγάλες ποσότητες, ενώ επί της ουσίας τις πετούσαν.
Το ΣΔΟΕ διενήργησε και συνεχίζει να διενεργεί ελέγχους, ώστε να εντοπισθούν ποιοι πήραν τα συνολικά πέντε εκατομμύρια ευρώ που προαναφέραμε.