«Μποφώρ» απ’ το ρεύμα εξ ανατολών

01/07/2012 - 05:56
Μέχρι και χθες δεν είχε επισήμως διαψευστεί απ’ την ελληνική πλευρά δημοσίευμα της «Χουριέτ», που αναπαρήγαγε μεγάλο μέρος των ελληνικών εφημερίδων, σύμφωνα με το οποίο ο υπουργός Περιβάλλοντος φέρεται να δήλωσε πως η χώρα εξετάζει το ενδεχόμενο ενεργειακής διασύνδεσης των νησιών με την Τουρκία.
Προβληματισμός από δημοσίευμα της «Χουριέτ» με δηλώσεις Παπακωνσταντίνου περί της ενεργειακής διασύνδεσης Τουρκίας με τα ελληνικά νησιά

Μέχρι και χθες το απόγευμα δεν είχε επισήμως διαψευστεί απ’ την ελληνική πλευρά δημοσίευμα της «Χουριέτ», που αναπαρήγαγε μεγάλο μέρος των ελληνικών εφημερίδων, σύμφωνα με το οποίο ο υπουργός Περιβάλλοντος φέρεται να δήλωσε πως η χώρα εξετάζει το ενδεχόμενο ενεργειακής διασύνδεσης των νησιών με την Τουρκία. Οι δηλώσεις αυτές, που έγιναν σε διεθνή συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, αναζωπυρώνουν το θέμα που αρκετά χρόνια απασχολεί την κοινή γνώμη των νησιών και δε θα πάψει να έχει ειδικό τοπικό ενδιαφέρον όσο δεν προχωρά η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των ενεργειακών τους αναγκών.


Η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», που ανέδειξε πρωτοσέλιδα το θέμα, ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση «στρέφεται στα τουρκικά δίκτυα για την ηλεκτροδότηση των ελληνικών νησιών», σύμφωνα με δημοσίευμα της Παρασκευής απ’ την ηλεκτρονική έκδοση της «Χουριέτ», που επικαλείται δηλώσεις του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
«Έχουμε μιλήσει και στο παρελθόν με τις τουρκικές αρχές για τη διασύνδεση των ελληνικών νησιών με την Τουρκία για ηλεκτρική ενέργεια, και ακόμη το εξετάζουμε», φέρεται να δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο περιθώριο φόρουμ Ενέργειας στην Κωνσταντινούπολη. Ο Έλληνας υπουργός - σύμφωνα πάντα με το τουρκικό δημοσίευμα - τόνισε ότι «σχεδιάζει να προσφύγει στην τουρκική αγορά ενέργειας για την ηλεκτροδότηση των ελληνικών νησιών, θεωρώντας ότι αυτό μπορεί να ενισχύσει τις σχέσεις Αθήνας - Άγκυρας που βρέθηκαν υπό πίεση από τις εργασίες γεώτρησης των Ελληνοκυπρίων».

Θέμα κόστους…
«Πάντα θέλαμε να διασυνδέσουμε τα νησιά με την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά υπάρχει μια πιθανότητα να τα διασυνδέσουμε με τουρκικά δίκτυα», φέρεται να είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου και προσέθεσε ότι η κίνηση ίσως να αποδειχτεί περισσότερο προσιτή για την Ελλάδα.
Για το ίδιο θέμα, όπως έγραψε χθες η «Ελευθεροτυπία», ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος φέρεται με τις δηλώσεις του που δημοσιεύονται στη «Χουριέτ» να εκτιμά πως η συνεργασία με την Τουρκία θα ήταν περισσότερο επωφελής και αποδοτική για την Ελλάδα, αναφερόμενος στις υψηλού κόστους επενδύσεις που θα απαιτούσε η υποβρύχια διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα της Ελλάδας.
Επισήμως το υπουργείο Περιβάλλοντος δε διέψευσε το δημοσίευμα της «Χουριέτ», ωστόσο, όπως έγραψε η «Ελευθεροτυπία», συνεργάτες του κ. Παπακωνσταντίνου έλεγαν ότι ο υπουργός δεν έκανε δηλώσεις με τέτοιο περιεχόμενο. Οι ανηρτημένες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου δηλώσεις αφορούν στους αγωγούς και γενικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δίχως σχόλια για τη διασύνδεση.
Όμως, είναι γνωστό πως το θέμα της διασύνδεσης των νησιών επείγει να αντιμετωπιστεί, διότι αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη των ΑΠΕ σε αυτά. Οπότε, όπως επισημαίνεται και σε σχόλια των εφημερίδων, αν η διασύνδεση με την Ελλάδα κοστίζει, η εναλλακτική λύση της Τουρκίας ίσως και να εξετάζεται σοβαρά απ’ την ελληνική πλευρά ως πολύ πιθανή προοπτική, ανεξάρτητα απ’ τις αντιδράσεις που προκαλεί από φορείς και κόμματα για λόγους εθνικής ασφαλείας.


Επείγει η αξιοποίηση των ΑΠΕ για την αντιμετώπιση του ενεργειακού ζητήματος στα νησιά
Υπόθεση των τοπικών κοινωνιών

Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία για τις νησιωτικές κοινωνίες η προοπτική ενεργειακής διασύνδεσης των νησιών με την Τουρκία. Όπως δεν αποτελεί και μυστικό η ανάγκη να αντιμετωπιστεί ορθολογικά το μείζον για το σύνολο σχεδόν των νησιών του ανατολικού Αιγαίου ενεργειακό πρόβλημα.

Ακολούθως, δύο στελέχη της αυτοδιοίκησης και ο πρόεδρος του ΤΕΕ σχολιάζουν το θέμα που ανέκυψε με τις φερόμενες ως δηλώσεις Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας πως το ζήτημα της ενέργειας κατ’ αρχάς επείγει να γίνει υπόθεση των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες δε θα το θυμούνται αποσπασματικά κάθε φορά που μια δήλωση θα το φέρνει στην επικαιρότητα, αλλά οφείλουν να το αντιμετωπίσουν ολοκληρωμένα, με την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) που σε αφθονία διαθέτει το βόρειο Αιγαίο.

Νίκος Μάρκου, αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος:
«Ζήτημα εξωτερικής πολιτικής για την κυβέρνηση, θέμα ανάπτυξης των ΑΠΕ για τα νησιά»

«Τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα της “Χουριέτ” αποτελούν αποκλειστικά θέμα του Υπουργείου Εξωτερικών, όπως και οποιαδήποτε άλλη διακρατική συνεργασία. Πέραν λοιπόν των περιβαλλοντικών διαστάσεων που περικλείονται σε μια ενδεχόμενη συμφωνία για την ενεργειακή διασύνδεση των νησιών με την Τουρκία, το ζήτημα είναι πολιτικό και άπτεται της κεντρικής εξωτερικής πολιτικής που αποφασίζει η κυβέρνηση.
Για μας, όμως, στα νησιά, το σημαντικό είναι να ασχοληθούμε με την ουσία του ενεργειακού θέματος και επιτέλους να αντιμετωπίσουμε με επάρκεια την ενεργειακή ζήτηση των νησιών. Σε αυτή την κατεύθυνση, κατά την άποψή μου, είναι μονόδρομος η ανάπτυξη των ΑΠΕ, τομέας που επιβάλλεται να στραφούμε τώρα.»

Γιάννης Βατός, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Δήμου Λέσβου:
«Προέχει το αυτονόητο: διασύνδεση με Ελλάδα και ενεργειακή θωράκιση των νησιών»

«Θεωρώ αστειότητες να κουβεντιάζουμε για ενεργειακές διασυνδέσεις με άλλες χώρες, κι εν προκειμένω με την Τουρκία όπως παρουσιάστηκε στον Τύπο, όταν προέχει να κάνουμε ως χώρα για τα νησιά μας το αυτονόητο: να προχωρήσουμε τη διασύνδεση με την ηπειρωτική μας χώρα και ταυτόχρονα να τα θωρακίσουμε ενεργειακά εκμεταλλευόμενοι τις αστείρευτες ΑΠΕ (γεωθερμία, ήλιος, άνεμος, νερό) που διαθέτουν.
Στην πράξη οφείλουμε να ανταποκριθούμε στην κάλυψη του στόχου που έχει τεθεί μέχρι το 2020, ώστε το 20% της παραγόμενης ενέργειας να προέρχεται από ΑΠΕ, προκειμένου να μειωθεί κατά 20% η παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα (CO2).
Η δημοτική αρχή, διά του δημάρχου Δημήτρη Βουνάτσου, απ’ την αρχή της θητείας μας, έχει σε όλους τους τόνους υποστηρίξει πως κομμάτι της οικονομικής μας αυτοτέλειας θα προκύψει απ’ την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, αλλά και απ’ την αξιοποίηση των ΑΠΕ. Για αυτό και στο πλαίσιο των Σχεδίων Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτών Πόλεων (ΣΧΟΟΑΠ), που η εκπόνησή τους είναι σε εξέλιξη σε πολλές δημοτικές ενότητες της Λέσβου, έχουμε δώσει εντολή στους μελετητές να προβλέψουν τη χωροθέτηση ΑΠΕ όπου επιτρέπεται και υπάρχουν δημοτικές εκτάσεις.
Τη στιγμή, λοιπόν, που υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες και ακόμη μεγαλύτερες αν εκμεταλλευτούμε και την ευρωπαϊκή τεχνογνωσία για τις ΑΠΕ, γιατί να συντρέξει λόγος να πάρουμε ρεύμα απ’ την Τουρκία; Ας μην ξεχνάμε ότι αποδεδειγμένα, βάσει επιστημονικών μετρήσεων έγκυρων φορέων, το Βόρειο Αιγαίο διαθέτει τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια από οποιαδήποτε άλλη περιφέρεια της Ευρώπης. Με τέτοια δεδομένα, είναι απαράδεκτο η αξιοποίηση των ΑΠΕ να επαφίεται σε πολυεθνικές ή διεθνείς συνεργασίες και να μη γίνεται υπόθεση των ίδιων των πολιτών, που διαπιστωμένα έχουν τη διάθεση να αναλάβουν.»

Παναγιώτης Πιττός, πρόεδρος Τμήματος Βορειανατολικού Αιγαίου τού ΤΕΕ:
«Ας εξεταστούν - υπό προϋποθέσεις - όλες οι λύσεις»

«Είναι γνωστό πως στο παρελθόν και το ΤΕΕ είχε αναφερθεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ενεργειακής διασύνδεσης με την Τουρκία. Σε κάθε περίπτωση, όμως, εμείς υποστηρίζουμε πως πρέπει να εξεταστούν όλες οι λύσεις, αλλά υπό προϋποθέσεις. Απ’ ό,τι θα εγγυάται πως ανά πάσα στιγμή η ηλεκτροδότηση των νησιών δε θα εξαρτάται από τις σχέσεις με τους γείτονες.
Ας μην ξεχνάμε, βέβαια, πως υπό τις παρούσες συνθήκες, ενώ έχουμε αγοραπωλησία ρεύματος με τα Σκόπια και την Τουρκία, δεν έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια αξιοποίησης των ΑΠΕ. Αντιθέτως, εδώ στα νησιά υπολείπονται πολλά ακόμη για να εκμεταλλευτούμε τις λύσεις που θα καταργήσουν στην πράξη την ενεργειακή μας εξάρτηση απ’ το πετρέλαιο ή θα το αφήσουν ως ύστατη επιλογή. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, δε θα πρέπει να καταργηθούν οι ενεργειακοί θερμικοί σταθμοί, που σε στιγμές ανάγκης μπορούν να διασφαλίσουν την άμεση επάρκεια σε ενέργεια.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey