Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Η πιο πετυχημένη γιορτή ανάδειξης τοπικών προϊόντων
Αν ο καμβάς της είχε αποχρώσεις θα ήταν γήινες. Αν οι νότες του πενταγράμμου της απαιτούσαν όργανο αυτό θα ήταν σαντούρι. Αν σου άφηνε γεύση στο στόμα θα ήταν κάστανου το δίχως άλλο.
Οι Αγιασώτες κατάφεραν να κάνουν το «ερμαφρόδιτο» ανάμεσα σε φρούτο και ξηρό καρπό κάστανο αφορμή για να μετατραπεί ο τόπος τους στον πιο must προορισμό του χειμώνα. Οι ντόπιοι αποδείχτηκαν διορατικοί και απαιτητικοί καταφέρνοντας να σώσουν τον Καστανιώνα που έμελλε να γίνει πηγή εισροής χρημάτων, με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία.
Ο Καστανιώνας έχει γίνει εκδρομικός προορισμός για ντόπιους -και όχι μόνο – φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες ενώ η Γιορτή του Κάστανου έρχεται να τον αναδείξει ακόμη πιο δυναμικά.
Αν μπορούσε να προσδιοριστεί φιλολογικά ο αριθμός των ατόμων που επισκέφτηκαν την Αγιάσο στις 6 Νοεμβρίου του 2022, θα μπορούσε – χωρίς υπερβολή- να πάρει τον όρο λαοθάλασσα. Λεωφορεία το ένα μετά το άλλο έφερναν κόσμο από την Μυτιλήνη, ενώ τα αυτοκίνητα ήταν παρκαρισμένα σε όλο το μήκος του δρόμου, με στελέχη της Τροχαία να είναι σε κομβικά σημεία προκειμένου να μην δημιουργηθούν κυκλοφοριακά προβλήματα.
Όλοι οι μουσειακοί χώροι ήταν ανοιχτοί γιορτάζοντας και αυτοί την 18η Γιορτή του Κάστανου, ενώ οι ήχοι από τα σαντούρια του Αναγνωστηρίου Αγιάσου και τα παραδοσιακά μουσικά συγκροτήματα έδιναν ξεχωριστό ηχόχρωμα «σπάζοντας» την βαβούρα του κόσμου.
Η Βρεφοκρατούσα υποδεχόταν προσκυνητές ορθόδοξους αλλά και μουσουλμάνους, που θέλησαν επί τούτου να επισκεφτούν το νησί από τα γειτονικά παράλια.
Δίπλα στο κάστανο είχαν θέση όλα εκείνα τα προϊόντα που παράγει ο τόπος, όπως καρύδια, μήλα, ελιές, κυδώνια, μέχρι – μέχρι και ντομάτες που το ροζ του χρώματός τους και το ανομοιογενές του μεγέθους τους ήταν χαρακτηριστικά της καταγωγής τους.
Ακόμη και η μπόρα που ξέσπασε λίγο μετά το μεσημέρι, δεν ήταν ικανή να διώξει τους επισκέπτες και να βάλει τέλος στις φουφούδες που είχαν πάρει για τα καλά φωτιά.
Όλα τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά για να δεχτούν τον κόσμο και να αναδείξουν την πραμάτεια τους, απόρροια των τεχνών και παραγόμενων προϊόντων, που προσδίδουν στην Αγιάσο τον χαρακτηρισμό παραδοσιακή. Το πάντρεμα όλης αυτής της κληρονομιάς με τρόπο ευφάνταστο και επί της ουσίας επιχειρηματικό αποτελούν το δίχως άλλο παράδειγμα προς μίμηση.
Οι πρωταγωνιστές της γιορτής
Επίδειξη γλυκών και αλμυρών παρασκευασμάτων από κάστανο και μήλων από τους μαθητές του ΕΠΑΣ Δ.ΥΠ.Α (Ο.Α.Ε.Δ) σχολής Μαγείρων& Ζαχαροπλαστικής