Περπατώντας στη διαχρονική Μυτιλήνη

01/07/2012 - 05:56
Περίπου 40 άτομα συγκεντρώθηκαν προχθές το απόγευμα στην αυλή του Αγίου Θεράποντα, με αφορμή το κάλεσμα του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, για έναν περίπατο στο κέντρο της πόλης.
Περίπου 40 άτομα συγκεντρώθηκαν προχθές το απόγευμα στην αυλή του Αγίου Θεράποντα, με αφορμή το κάλεσμα του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, για έναν περίπατο στο κέντρο της πόλης, με σκοπό τη γνωριμία με τα σημαντικά βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της. Νεώτεροι και μεγαλύτεροι σε ηλικία κάτοικοι της Μυτιλήνης, διαφόρων επαγγελμάτων και ενδιαφερόντων, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν, πολλοί μάλλον για πρώτη φορά, ενδιαφέροντα στοιχεία για την τοπογραφία της Μυτιλήνης, από τους ρωμαϊκούς μέχρι τους βυζαντινούς, αλλά και τους νεώτερους χρόνους.

Εξάλλου, όπως εξήγησε, στην έναρξη της «περιήγησης» στους παρευρισκομένους η αρχαιολόγος και προϊσταμένη της 14ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Χριστιάνα Λούπου, σκοπός της συνάντησης ήταν η απόδειξη της διαχρονικής ζωής της πόλης και του πώς κάθε περίοδος ακολουθεί τα στοιχεία της προηγούμενης, δεδομένων των ανατροπών που φέρνουν στις εκάστοτε γνώσεις οι αποκαλύψεις μιας ανασκαφής.

Από τον Άγιο Θεράποντα
Η ίδια, ο φιλόλογος Στρατής Αναγνώστου, αλλά και ο αρχαιολόγος της Κ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Γιάννης Κουρτζέλλης, ως «έκτακτη» συμμετοχή, αποτέλεσαν τους βασικούς οδηγούς της περιήγησης.
Χρησιμοποιώντας ένα χάρτη της Μυτιλήνης του παρελθόντος, η κ. Λούπου άρχισε να αφηγείται το πώς χτίστηκε το «νησάκι» της Μυτιλήνης, ενώ ο κ. Κουρτζέλλης θύμισε την παλαιότερη «ταλαιπωρία», όπως είπε, της Καβέτσου και της Βοστάνη, όταν, κατά τα έργα του βιολογικού, αποκαλύφθηκε το τείχος που έκλεινε την πόλη και βρέθηκε η αρχαία νεκρόπολη που άρχιζε σε εκείνο το σημείο.
Η προϊσταμένη της 14ης ΕΒΑ μίλησε, επιπλέον, για τα ψηφιδωτά που βρίσκονται κάτω από τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα και την πλατεία του Αγίου Θεράποντα, για τα οποία προέκυψαν σημαντικότερα στοιχεία λίγο πριν θαφτούν κάτω από την τσιμεντόστρωση, αφού είχε ήδη δοθεί η άδεια για την τελευταία. Σημείο στο οποίο παρενέβη και ο κ. Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, κάνοντας λόγο για τα τρία κτήρια της περιοχής του Αγίου Θεράποντα που από το 19ο αιώνα εξυπηρετούσαν ανέκαθεν το «σώμα», την «ψυχή» και το «πνεύμα»: το παλιό Νοσοκομείο Μυτιλήνης, ο ίδιος ο ναός και το Γυμνάσιο που χτίστηκε τότε.
Οι παρευρισκόμενοι είχαν στη συνέχεια την ευκαιρία να ακούσουν διάφορα ιστορικά στοιχεία για το ναό του Αγίου Θεράποντα, αλλά και την πρόσφατη συντήρηση που του έγινε με χρηματοδότηση της γενικής γραμματείας Αιγαίου, καθώς και για τα προβλήματα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει.
Πολύ ενδιαφέροντα ήταν και τα στοιχεία που ακούστηκαν για τις διαφορές στον πληθυσμό Ελλήνων και Τούρκων κατά τις δύο απογραφές που έγιναν το 19ο αιώνα, καθώς και για τις γειτονιές της περιόδου εκείνης και τα δύο καταστροφικά γεγονότα (πυρκαγιά και σεισμός), που μαζί με την οικονομική άνθιση έδωσαν την αφορμή να επεκταθεί η πόλη και εκτός των τειχών.


Οι συμμετέχοντες στον περίπατο, έξω από την καθολική εκκλησία των Φραγκισκανών στην οδό Ερμού

Στη Μητρόπολη και τη ρωμαϊκή Αγορά
Μετά από τη μεγάλης διάρκειας στάση στην πλατεία του Αγίου Θεράποντα, ο περίπατος συνεχίστηκε μέσα από την Ερμού - τον παλιό Εύριπο. Με μια σύντομη στάση στην καθολική εκκλησία των Φραγκισκανών, οι συμμετέχοντες έφτασαν στη Μητρόπολη Μυτιλήνης. Εκεί έμαθαν για την ιστορία αυτής της παλιάς εκκλησίας της πόλης, ενώ τόσο η κ. Λούπου όσο και ο κ. Αναγνώστου μίλησαν για το διαχωρισμό που γινόταν μεταξύ μουσουλμανικών και χριστιανικών γειτονιών (Επάνω Σκάλα και Κιόσκι - περιοχή Αγίου Θεράποντα αντίστοιχα), για τη σχέση που είχαν οι δύο θρησκευτικές κοινότητες και για τον εξίσου σαφή διαχωρισμό των μαγαζιών της αγοράς της πόλης, ανάλογα με τις συντεχνίες.
Παρακάμπτοντας τους Αγίους Θεοδώρους, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, η περιήγηση στη Μυτιλήνη κατέληξε στη ρωμαϊκή Αγορά της Επάνω Σκάλας, όπου ο κ. Κουρτζέλλης εξήγησε στους συμμετέχοντες την ιστορία των ευρημάτων.
Μιλώντας στο «Ε», ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, Κλεομένης Τζανέτος, είπε για την προχθεσινή «βόλτα»: «Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι, δεν περιμέναμε ότι θα συγκεντρωθεί και πάλι τόσος κόσμος. Ανανεώσαμε το ραντεβού μας για τα υπόλοιπα μνημεία που δεν προλάβαμε να δούμε, στο εγγύς μέλλον, κάτι που θα ανακοινώσουμε σύντομα.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey