![Emprosnet_Logo_no_background_new.png](/images/Emprosnet_Logo_no_background_new.png)
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Υπ. Μετανάστευσης και τα συγκριτικά μεγέθη του 9μηνου του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό και σε σχέση με τις ροές , αλλά και στους σιαμένοντες αιτούντες άσυλο στη χώρα και στα νησιά μας ειδικά. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία εμφανίζεται μειωμένος κατά 54% ο αριθμός των συνολικά διαμενόντων στην ελληνική Επικράτεια σε σχέση με το 2021. Αναλυτικότερα, το 1,53% του πληθυσμού αποτελούν οι διαμένοντες στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2021 αποτελούσαν το 1,95%. Τ
Αριθμητικά, οι διαμένοντες συνολικά στην Επικράτεια ανέρχονται τον Σεπτέμβριο του 2022 σε 18.438 και οι διαμένοντες στα νησιά στους 3.842, μείωση κατά 14% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2021. Στη Λέσβο, η μείωση που καταγράφεται στους διαμένοντες είναι της τάξης του 49%, αφού τον αντίστοιχο περσινό Σεπτέμβριο ξεπερνούσαν τις 3.000.
Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του Σεπτεμβρίου, οι ροές κατά το 1ο εννεάμηνο του 2022 παρουσιάζονται αυξημένες κατά 80% σε σχέση με το 1ο εννεάμηνο του 2021. Αύξηση που είναι εντυπωσιακή ως ποσοστό, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αλλά σε απόλυτους αριθμούς είναι περιορισμένες οι αφίξεις και δεν έχουν καμιά σχέση με τις αντίστοιχες των ετών μετά το 2016 και πάντως πριν την φύλαξη των θαλασσίων συνόρων και την αποτροπή των παρανόμων επιχειρούντων να τα παραβιάσουν.
Σημαντικές ωστόσο είναι και οι αναχωρήσεις των αφιχθέντων ατόμων με προορισμό είτε την Ευρώπη, είτε τρίτα κράτη μέσω των μηχανισμών απελάσεων, επιστροφών και μετεγκαταστάσεων υπηκόων τρίτων χωρών. Συνολικά, σε σχέση με τις αφίξεις, κατά το 1ο εννεάμηνο του 2022 πραγματοποιήθηκαν 6.449 αποχωρήσεις, έναντι 11.023 αφίξεων (λόγος 59:100).
Και η εικόνα στη Λέσβο της αποσυμφόρησης
Σε ότι αφορά τη Λέσβο πάντως, παρόλο που στις δομές φιλοξενίας στο προσωρινό ΚΥΤ του Καρά Τεπέ και στα Μεγάλα Θέρμα, οι διαμένοντες συνολικά τους τελευταίους μήνες, δεν έχουν μειωθεί, και σε απόλυτους αριθμούς κινούνται περί τα1400 - 1500 άτομα, φαίνεται η κατάσταση να είναι διαχειρίσιμη, γιατί παρά την αύξηση των αφίξεων΄σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, από τα απέναντι παράλια, όπως προκύπτει και από τα παραπάνω στοιχεία που δημοσιοποίησε το Υπ. Μετανάστευσης, δεν έχουμε αύξηση διαμενόντων στο ΚΥΤ, γιατί οι αναχωρήσεις από το νησί, όσων δικαιούνται άσυλο είναι συνεχείς. Αυτήν την περίοδο, οι φιλοξενούμενοι και στις δυο δομές του νησιού, είναι κάτι λιγότεροι από τα 1500 άτομα, ενώ σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ήδη περί τα 500 έτομα, που έχουν πάρει άσυλο, αναμένουν τα τυπικά διαδικαστικά με τα διαβατήρια κλπ, για να αναχωρήσουν από το νησί. Πάντως όπως πληροφορούμαστε κατά προσέγγιση, τον τελευταίο καιρό έχουμε νέες αφίξεις της τάξης των 50-100 ατόμων ανά εβδομάδα και το καλό είναι ότι σε αντίστοιχα περίπου νούμερα κινούνται και οι αναχωρήσεις από το νησί, ισορροπία που δεν επιτρέπει ούτε την αύξηση , ούτε τη μείωση των διαμενόντων στον Καρά Τεπέ, εκτός και αν οι ήδη αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που προαναφέραμε αναχωρήσουν πιο μαζικά, μειώνοντας τον πληθυσμό του ΚΥΤ. Αυτό πάντως που οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν και έχει πολύ μεγάλη σημασία και για τη συνέχεια, για όσο διάστημα το μεταναστευτικό θα μας απασχολεί, είναι ότι πλέον οι αιτήσεις ασύλου των νεοαφιχθέντων εξετάζονται τάχιστα, με ό,τι σημαίνει αυτό και για την παραμονή τους στο νησί. Το εντυπωσιακό επιπλέον στοιχείο είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νέων αφίξεων στη Λέσβο προέρχονται από την Αφρική, κυρίως από τη Σομαλία, σε αντίθεση με ότι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια όταν οι προερχόμενοι από το Αφγανιστάν ήταν η κυρίαρχη εθνοτική κοινότητα στο νησί. Οπως και να έχει και παρά την επιχειρούμενη «εργαλειοποίηση» του μεταναστευτικού από την Τουρκία, η κατάσταση δεν έχει ξεφύγει, η διαχείριση των όποιων ροών έχει μπει σε τάξη και όταν ολοκληρωθεί και η κατασκευή του νέου «κλειστού» και ελεγχόμενου κέντρου στη Βάστρια, θα καταστεί ακόμη περισσότερο διαχειρίσιμη και με τις λιγότερες επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία. Και όλα αυτά αποτελούν ορατή αλλαγή της κατάστασης που για να προκύψει κάποιοι ανέλαβαν να δρομολογήσουν λύση στο πρόβλημα και κάποιοι άλλοι να βάλουν «πλάτη» για να μη διαιωνίζεται μια ανεξέλεγκτη κατάσταση σε βάρος του τόπου και της κοινωνίας μας.