Περιλαμβάνεται στα 19 που θα δημιουργηθούν σε όλη την χώρα χωρίς νέες προσλήψεις

Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας για Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια στο «Βοστάνειο»

11/11/2023 - 11:30 Ενημερώθηκε 12/11/2023 - 18:21

Παρέμβαση που θα συμβάλει στη μείωση των θανάτων και των αναπηριών από εγκεφαλικά επεισόδια χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης το νομοσχέδιο με τίτλο «Εθνικό Δίκτυο Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για την αντιμετώπιση ασθενών με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΜΑΦ-ΑΕΕ)», το οποίο ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την ολομέλεια της Βουλής και περιλαμβάνει την δημιουργία μιας τέτοιας μονάδας στο Παθολογικό Τμήμα του ΒΟΣΤΑΝΕΙΟΥ Νοσοκομείου Μυτιλήνης.  

Επί της αρχής του νομοσχεδίου, «ναι» ψήφισαν ΝΔ, Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας· «παρών» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση. 

Η λειτουργία & η στελέχωση των ΜΑΦ 

Σύμφωνα με τον νόμο ως Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας για ασθενείς με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΜΑΦ ΑΕΕ) ορίζεται η μη αυτόνομη υγειονομική μονάδα, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο της Νευρολογικής ή Παθολογικής Κλινικής/Τμήματος του οικείου νοσοκομείου - στην περίπτωση του Βοστάνειου στο Παθολογικό Τμήμα- και δέχεται αποκλειστικά για νοσηλεία ασθενείς με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, παρέχοντας εικοσιτετράωρη ιατρονοσηλευτική υποστήριξη και αυξημένες δυνατότητες παρακολούθησης, διαγνωστικών εξετάσεων και θεραπευτικής παρέμβασης.  

Το ιατρικό προσωπικό που κατ’ ελάχιστον απαιτείται ανά έξι κλίνες για τη νοσηλεία των ασθενών σε μια ΜΑΦ ΑΕΕ είναι το εξής: α) Ένας Επιστημονικά Υπεύθυνος Νευρολόγος ή Παθολόγος, β) ένας Επιμελητής Νευρολόγος ή Παθολόγος, η) ένας Ειδικευόμενος Ιατρός Νευρολογίας ή Παθολογίας. 

Στην αντιμετώπιση των ασθενών με Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο πέραν των νευρολόγων ή παθολόγων συμμετέχει και τετραμελής διεπιστημονική ομάδα, η οποία δύναται να περιλαμβάνει τις παρακάτω ειδικότητες από τις υπάρχουσες κλινικές του οικείου νοσοκομείου, όπου οι ειδικότητες αυτές υφίστανται: 1) Ακτινολόγος, 2) Καρδιολόγος,3) Νευροχειρουργός, 4) Αγγειοχειρουργός, 5) Ιατρός Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, 

β. Ειδικεύσεις: 1)Επεμβατικός Ακτινολόγος, 2) Ιατρός ΜΕΘ. 

Το νοσηλευτικό προσωπικό που κατ’ ελάχιστον απαιτείται ανά έξι κλίνες για τη νοσηλεία των ασθενών σε μια ΜΑΦ ΑΕΕ είναι δέκα νοσηλευτές. 

Το παραϊατρικό προσωπικό που αποτελείται, κατ’ ελάχιστον, από τρεις κλάδους ανά έξι κλίνες, για τη νοσηλεία των ασθενών σε μια ΜΑΦ ΑΕΕ είναι: 

α) Φυσικοθεραπευτές, τουλάχιστον δύο, β) εργοθεραπευτές, γ) λογοθεραπευτές και δ) ψυχολόγοι. 

Η στελέχωση 

Σύμφωνα με τα όσα ορίζονται ο νομοθέτης προβλέπει την στελέχωση των ΜΑΘ, αυτή πραγματοποιείται α) με μετακινήσεις προσωπικού από άλλα τμήματα του νοσοκομείου με απόφαση του Διοικητή του, β) με μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ νοσοκομείων των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) με απόφαση των Διοικητών των ΥΠΕ, γ) μέσω ανακατανομής κενών οργανικών θέσεων και δ) με αποσπάσεις ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας... 

Καμπούρης: Άλλο ένα βήμα στην αναβάθμιση του νοσηλευτικού μας ιδρύματος 

«Είναι μονάδα η οποία θα αποτελέσει πυλώνα βελτίωσης του συνόλου της διαχείρισης των ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο, από το προνοσοκομειακό στάδιο μέχρι την επανένταξη του στην κοινωνία. 

Άλλο ένα βήμα για την αναβάθμιση του νοσηλευτικού μας ιδρύματος στο νησί μας με κύριο στόχο να παρέχει το βέλτιστο επίπεδο φροντίδας και αποκατάστασης τους κατοίκους του νησιού μας. 

Ευχαριστούμε θερμά την 2η ΔΥΠΕ και την ηγεσία του υπουργείου υγείας για την παραπάνω εξέλιξη» αναφέρει σε σχετική ανάρτησή του ο Διοικητής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Γιώργος Καμπούρης.  

Αυστηρή κριτική Παρασκευαΐδη με αφορμή το Νομοσχέδιο για τις ΜΑΘ 

Παρασκευαΐδης : «Η υποστελέχωση δεν προοιωνίζει την λειτουργία των ΜΑΘ» 

Ο Βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Παρασκευαΐδης με αφορμή την ψήφιση του Νομοσχεδίου για το Εθνικό Δίκτυο Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) για εγκεφαλικά επεισόδια και σε συνέχεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής στις 2 Νοεμβρίου 2023 δήλωσε «Οι προβλέψεις του Σχεδίου Νόμου για μη Αυτόνομη λειτουργία των ΜΑΦ, κατά πως απαιτεί η σοβαρότητα του αντικειμένου, σε συνδυασμό με την πρόβλεψη στελέχωσης από το υπάρχων Ιατρικό και Λοιπό προσωπικό κατ’ αρχάς την πραγματική υποστελέχωση σε προσωπικό όλων των κλινικών των Νοσοκομείων καθώς και τις προσλήψεις στο Ε.Σ.Υ. που εξαγγέλονται τη μια 10.000 προεκλογικά, την άλλη 6.000 μετεκλογικά δια στόματος Πρωθυπουργού και τώρα δια στόματος Υπουργού 4.500!!! (1.500 Ιατροί και 3.000 Νοσηλευτές) δεν προοιωνίζουν δυστυχώς την Έναρξη λειτουργίας των ΜΑΦ σύντομα και αποτελεσματικά προς όφελος των ασθενών, της μεγάλης αυτής κατηγορίας που αποτελεί τη 2η αιτία θανάτων στην Ευρώπη. Επίσης, ουδέν σχέδιο απαιτούμενης δράσης υπάρχει για την πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων που πρέπει να γίνει πρώτη προτεραιότητα της Εθνικής Πολιτικής Υγείας. Επίσης, επισημαίνω τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό στο ΕΚΑΒ και την καθυστερημένη πολλές φορές διακομιδή ασθενών, που στα εγκεφαλικά επεισόδια αποβαίνει καθοριστική για την έκβαση του περιστατικού» . 

Τέλος, επεσήμανε την έλλειψη σύνδεσης με τους φορείς και τα Κέντρα Αποκατάστασης των ασθενών αυτών, καθώς και αντιμετώπισης του τεράστιου κόστους της Αποκατάστασης.  

«Όλα τα ανωτέρω καταδεικνύουν έλλειψη ουσιαστικού και πλήρους σχεδιασμού, που φοβούμαι ότι καλύπτει επικοινωνιακές ανάγκες της Κυβέρνησης και θα αργήσει πολύ η εφαρμογή του με ουσιαστικά αποτελέσματα για τους ασθενείς» καταλήγει στη δήλωση του. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey