Λεσβιακό βιβλίο 23-03-24

24/03/2024 - 14:00 Ενημερώθηκε 24/03/2024 - 16:34

Το βιβλίο του Δημήτρη Αναγνωστή παρουσιάζεται στο Δήμο Τρικκαίων 

Με την παρουσίαση του βιβλίου για τον Διονύσιο Σολωμό του διακεκριμένου Μυτιληνιού ψυχιάτρου και συγγραφέα Δημήτρη Αναγνωστή τιμά ο Δήμος Τρικκαίων την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024, στις 7:30μμ, στο Μουσείο Τσιτσάνη, στα Τρίκαλα, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση- παρουσίαση του βιβλίου του ψυχίατρου Δρ. Δημήτρη Αναγνωστή, με τίτλο «Η ψυχανάλυση στην λογοτεχνία - Ένα παράδειγμα, ο Διονύσιος Σολωμός».  

Το βιβλίο εκδόθηκε το 2021 από το «Μουσείο της πόλεως των Αθηνών - Ίδρυμα Βούρου -Ευταξία», ως επίσημη συμμετοχή του Ιδρύματος στους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Λόγω όμως της πολυετούς καραντίνας θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στα Τρίκαλα. Το προλογίζει ο ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ Μ. Γ. Μερακλής, η Ελβετίδα ψυχίατρος, φιλελληνίδα και ελληνόφωνη, Δρ. Anne-MarieBergdol, και φυσικά ο Πρόεδρος του Μουσείου κ. Αντώνης Βογιατζής. 

Ο Δρ Δ. Αναγνωστής κατάγεται από τη Λέσβο, συγκεκριμένα από την Αγία Παρασκευή και είναι παντρεμένος με την Τρικαλινή αρχιτέκτονα Μάγδα Παπαβάσου - Αναγνωστή. Τον περασμένο Νοέμβριο είχαν οργανώσει από κοινού την μεγάλη αναδρομική έκθεση «Κώστας Ντάκος, ο Κρυστάλλης της ζωγραφικής» και είχαν συγγράψει την αντίστοιχη μονογραφία, η οποία έχει σχεδόν εξαντληθεί ήδη. Ο συγγραφέας έχει αναπτύξει μεγάλη επιστημονική, κοινωνική και λογοτεχνική δραστηριότητα και έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες αλλά και λογοτεχνικά κείμενα σε εφημερίδες καιπεριοδικά, έχει δώσει διαλέξεις σε επιστημονικούς και πολιτιστικούς φορείς, και έχει συγγράψει βιβλία πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Το συγκεκριμένο βιβλίο επικεντρώνεται στην ψυχαναλυτική προσέγγιση των λογοτεχνικών έργων, αλλά και των ίδιων των λογοτεχνών, με παράδειγμα τον εθνικό μας ποιητή. Απαντάει δε στο μεγάλο αίνιγμα: γιατί ο Σολωμός, μετά τα πρώτα 10 χρόνια από την επιστροφή του από την Ιταλία, δεν κατάφερε μέχρι τον θάνατό του, να ολοκληρώσει κανένα από τα έργα που σχεδίαζε και προγραμμάτιζε να συνθέσει. Αντλώντας στοιχεία από τη σωζόμενη πλούσια προσωπική αλληλογραφία του, αφήνει τον ίδιο τον ποιητή να μιλήσει για όσα τον ταλάνιζαν και τον εμπόδιζαν να εκφραστεί. Το βιβλίο περιλαμβάνει επίσης ένα ποίημα του συγγραφέα αφιερωμένο στον Διονύσιο Σολωμό, με τον τίτλο «9 τετράστιχα για τον Διονύσιο Σολωμό», καθώς και τη μελοποίησή του από τον διακεκριμένο πιανίστα Δημήτρη Καραμανώλη. 

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν: Ο συγγραφέας Δημήτρης Αναγνωστής, ο Αντώνης Βογιατζής Πρόεδρος του Μουσείου της πόλεως των Αθηνών, ως εκδότης του βιβλίου, ο Σάκης Παπαδόπουλος, γιατρός και πρώην βουλευτής Τρικάλων, ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ Γιάννης Μάζης, ο Δημήτρης Ρούκας, στρατιωτικός ψυχίατρος, ο Δρ Παναγιώτης Σκορδάς, δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας , συγγραφέας και εκδότης του Λεσβιακού Ημερολογίου. 

Η Βυζαντινή χορωδία του Σωματείου Ιεροψαλτών Τρικάλων θα ψάλλει τον Εθνικό Ύμνο σε βυζαντινή μετασκευή, από παρτιτούρα του 19ου αιώνα. Ο ηθοποιός Παναγιώτης Ζαχαρόπουλος θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο, ενώ ο Δημήτρης Καραμανώλης θα παίξει στο πιάνο τους 8 νησιώτικους ελληνικούς χορούς του Γιάννη Κωνσταντινίδη. 

Η εκδήλωση θα κλείσει με την σύνθεση του ίδιου πάνω στο ποίημα του Δημήτρη Αναγνωστή, «9 τετράστιχα για τον Διονύσιο Σολωμό». Θα τραγουδήσει η Τρικαλινή σοπράνο Ιωάννα Τσιλιμίγκα. Στο φουαγιέ θα υπάρξει μικρή έκθεση με θέμα τον Σολωμό και την επανάσταση. 

 

Συμμετέχουν στην 4η Συνάντηση Νέων Συγκροτημάτων Παραδοσιακής Μουσικής 

Τα Σαντούρια του Αναγνωστηρίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων 

Ο Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, παρουσιάζουν ένα διήμερο γεμάτο τραγούδια και μουσικές με είκοσι μουσικά σχήματα από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, στις 6 & 7 Απριλίου 2024, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, με ελεύθερη είσοδο. 

Περισσότεροι από εκατό νέοι μουσικοί και τραγουδιστές που εμπνέονται από την προσωπικότητα της Δόμνας Σαμίου και τον πολύτιμο θησαυρό που άφησε ως παρακαταθήκη, μεταφέρουν στο σήμερα τους ήχους της παράδοσης. 
 
Άλλοτε με ερμηνείες που πατούν γερά στους παλιούς μαστόρους τραγουδιστές και μουσικούς και άλλοτε με διάθεση πειραματισμού, ευφάνταστων διασκευών ή ακόμα και νέων συνθέσεων, τα νεανικά μουσικά σχήματα συνθέτουν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και πολυδιάστατο μουσικό μωσαϊκό, αντιπροσωπευτικό της πολύχρωμης εικόνας που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα ο μουσικός χώρος που σχετίζεται με τις παραδόσεις του τόπου, καθώς και με το πώς αυτές αλληλεπιδρούν με παραδόσεις γειτονικών χωρών και με τα σύγχρονα μουσικά ρεύματα. 
 
Η 4η Μουσική Συνάντηση, ύστερα από τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν οι προηγούμενες τρεις συναντήσεις όπου περισσότεροι από πεντακόσιοι νέοι μουσικοί σε συγκροτήματα και χορωδίες έδωσαν το παρών με ενθουσιασμό και συγκινητικές ερμηνείες, έχει κεντρικό θέμα: «Φύση και Παραδοσιακό Τραγούδι». Στο μουσικό διήμερο θα ακουστούν παραδοσιακά τραγούδια που αναφέρονται στα στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος και αναδεικνύουν τη βαθιά και άρρηκτη σχέση του ανθρώπου με τη Φύση, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση σε σχέση με περιβαλλοντικά ζητήματα. Οι μουσικές παραδόσεις του τόπου μας άλλωστε, είναι το μουσικό και πολιτισμικό μας φυσικό περιβάλλον. 

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey