Λεσβιακό βιβλίο 10-02-24

11/02/2024 - 13:00 Ενημερώθηκε 12/02/2024 - 13:24

 

Στρατής Αλ. Μολίνος: Meditation. Οι ποιητές για τους μήνες της χρονιάς, Αθήνα 2023, σελ. 16 

«Αγαπητά ποιήματα Ελλήνων ή και ξένων δημιουργών. Κάποια υμνούν το μήνα, σε άλλο ο μήνας μεταρσιώνεται σε σύμβολο και γίνεται σημείο αναφοράς, σε άλλα πάλι όπως είναι η «Μυγδαλιά» του Δροσίνη τον υπονοούν, τ’ όνομά του δεν αναφέρεται, όμως ο αναγνώστης εύκολα τον αντιλαμβάνεται, τον νιώθει. Μιαν αλλιώτικη επικοινωνία, διαλογισμού, που προβληματίζει, όποιον την αγγίζει ή του αφήνει τη γεύση της χαράς ή της πικρίας». 

Τα παραπάνω είναι από τον πρόλογο στο νέο βιβλίο του γνωστού συγγραφέα και λαογράφου Στρατή Μολίνου, μια μικρή ανθολογία 12 ποιημάτων με αναφορά στους 12 μήνες του χρόνου. Οι ποιητές που ανθολογούνται είναι οι: Γεώργιος Δροσίνης, Μάνος Ελευθερίου, Κωστής Παλαμάς, Οδυσσέας Ελύτης, Γιάννης Ρίτσος, GiuseppeUngaretti, Κωνσταντίνος Καβάφης, CharlesBaudelaire (απόδοση Αντ. Πρωτοπάτση), Τάσος Λειβαδίτης, Νικηφόρος Βρεττάκος, Κική Δημουλά, Μανόλης Αναγνωστάκης.  

 

 

Τα ημερολόγια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου 

Δύο ημερολόγια για το 2024, ένα επιτοίχιο και ένα επιτραπέζιο ετοίμασε και κυκλοφορεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου με πολύ ωραίες φωτογραφίες από το αρχείο της, στις οποίες απεικονίζονται μνημεία του νησιού μας , όπως το Οθωμανικό φρούριο Σιγρίου, το Οθωμανικό Λουτρό της Μυτιλήνης, τη Μονή Περιβολής, το Μεσαιωνικό Πύργο της Βρίσας, Το Κάστρο της Μυτιλήνης, κά 

Το εξώφυλλο κοσμεί φωτογραφία λεπτομέρεια από το χείλος τεφρόχρωμου κρατήρα των γεωμετρικών χρόνων από την Κλοπεδή Λέσβου. Τα κείμενα και η επιμέλεια του ημερολογίου ανήκουν στον Παύλο Τριανταφυλλίδη και ο καλλιτεχνικός σχεδιασμός στη Μαίρη Κοκκινοφόρου. 

Επίσης, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου κυκλοφόρησε δύο φυλλάδια. Το πρώτο με τίτλο « το έργο της στερέωσης και αποκατάστασης του ΒΑ Περιβόλου (Περιοχή Β) του Άνω Κάστρου και Ανάπλασης μιας Οικίας Οθωμανικών Χρόνων στο Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης» (κείμενα: Αφροδίτη Μεϊμάρη, Ευριδίκη Τσιλιγγίρη). Το δεύτερο με τίτλο «Σημάνσεις και αρχαιολογικές Περιπατητικές και Ποδηλατικές Διαδρομές στα Οχυρά της Αρχαίας Ερεσίας» ( Κείμενα:΄Λίλιαν Αχειλαρά, Γεωργία Δεληγιώργη). 

 

Φωτογραφικό αρχείο Γιώργου Πούπη 

Ο Γιώργος Πούπης (1950-2018), πολύ γνωστός και καταξιωμένος φωτογράφος, επισκεπτόταν πολύ συχνά τη Λέσβο,, που την αγαπούσε, την φωτογράφιζε και το 2014 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Tartarouga» το λεύκωμα «Λέσβος: Φύση, Παράδοση, ΠολιτισμόςΆνθρωποι» σε συνεργασία με τον Γιώργο Ιορδάνου. 

Η κυρία Παναγιώτα Πούπη, αδελφή του, δώρισε πρόσφατα στην Εθνική Βιβλιοθήκη το φωτογραφικό αρχείο του αδελφού της Γιώργου Πούπη Το αρχείο αποτελείται από φωτογραφίες, τραβηγμένες σε όλη την Ελλάδα στο διάστημα 1980-2017, καθώς επίσης και πάρα πολλές διαφάνειες και αρνητικά. Αρκετές από τις φωτογραφίες έχουν παραδοθεί και σε ψηφιακή μορφή. 

Ο Γιώργος Πούπης ξεκίνησε να ασχολείται με τη φωτογραφία κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Μιλάνο, μαθητεύοντας κοντά σε διάσημους φωτογράφους, και από το 1975 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου παρακολούθησε μαθήματα φωτογραφίας και πλαστικών τεχνών. Φωτογράφισε πόλεις και χωριά, τοπία, αρχαιολογικούς χώρους, βυζαντινά και νεότερα μνημεία, έργα τέχνης και πορτρέτα ανθρώπων. Πραγματοποίησε πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως στο Παρίσι, στο Μιλάνο, στην Αθήνα, στην Πάτρα, στη Σίφνο, αλλά κυρίως στη Θεσσαλονίκη (γκαλερί «Ειρμός», Αγιορειτική Εστία, πολυχώρος «Μύλος», Μουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης). Είχε χαρακτηρισθεί «Προσωπικός φωτογράφος του Γιάννη Τσαρούχη στο Παρίσι, φωτογράφος δεκάδων λευκωμάτων για το Άγιον Όρος και εραστής του φωτός και της Ελλάδας» 

Επιπλέον, το αρχείο περιλαμβάνει φωτογραφίες της περιόδου 1970-1980 από την Ιταλία και την Γαλλία, καθώς και μεταγενέστερες ταξιδιωτικές λήψεις από την Αίγυπτο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, και αρχαιολογικούς χώρους των παραλίων της Μικράς Ασίας, της Καππαδοκίας και της Ιορδανίας. Μέρος του αρχείου που σχετίζεται με το Άγιο Όρος έχει ήδη παραδοθεί από την κ. Πούπη στην Αγιορειτική Εστία στη Θεσσαλονίκη. 

Τα τεκμήρια της δωρεάς μπορεί να τα μελετήσει κανείς στο Αναγνωστήριο του Τμήματος Χειρογράφων και Ομοιοτύπων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, καθώς έχουν ενταχθεί στις αρχειακές συλλογές της ΕΒΕ. 

 

Το ντοκιμαντέρ «Πατρίδα Αξέχαστη Μικρά Ασία» στο Ίδρυμα Θεοχαράκη 

Την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, το ΙΔΙΣΜΕ επιστρέφει στο Ίδρυμα Θεοχαράκη στις 20:30, παρουσιάζοντας την νέα του παραγωγή, Πατρίδα Αξέχαστη Μικρά Ασία. 

Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την τραγική ιστορία της οικογένειας της Βασιλικής Ράλλη. Τον Σεπτέμβριο του 1922 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα της, το Μοσχονήσι της Μικράς Ασίας, και αφού δοκιμάστηκε από τη θλίψη της απώλειας και το πένθος της Καταστροφής, δόθηκε με δημιουργική ορμή στην οικοδόμηση μιας νέας ζωής στην απέναντι ακτή. Η Βασιλική Ράλλη σε κάθε μικρή ή μεγάλη ευκαιρία της ζωής της διακηρύσσει την καταγωγή της: «Τι κι αν γεννήθηκα στη Θερμή της Λέσβου; Είμαι Μικρασιάτισσα κι εγώ. Είμαι ο σπόρος που κυοφορήθηκε μέσα στα αγιασμένα χώματα της Γης της Επαγγελίας, της ποτισμένης με ιδρώτα και αίμα ελληνικό, της σπαρμένης με τα ιερά οστά των χιλιάδων μαρτύρων, τα οποία εναποτέθηκαν στην ιερή Γη, ως παρακαταθήκη της ελληνικότητάς της». Η μαρτυρία της Βασιλικής Ράλλη ξεκινά από το Μοσχονήσι και το Αϊβαλί και αγκαλιάζει όλον τον Ελληνισμό. Ιδιαίτερα σήμερα περισσότερο από ποτέ, η αξία τέτοιων μαρτυριών είναι ανεκτίμητη, διότι τροφοδοτούν την ψυχή μας με πίστη και αγωνιστικότητα. 

Την σκηνοθεσία υπογράφει η Ειρήνη Σαρίογλου, ενώ η πρωτότυπη μουσική του ντοκιμαντέρ είναι του Γιώργου Παπαχριστούδη. Θα προηγηθεί η εκτέλεση της μουσικής του έργου από τον συνθέτη και το κουιντέτο εγχόρδων, ενώ στο τραγούδι θα συνοδεύσει η μαγευτική Φωτεινή Δάρρα. Τέλος, ο φημισμένος ηθοποιός, Νίκος Αρβανίτης θα απαγγείλει, με το καθηλωτικό του ύφος, αποσπάσμα από την Ιστορία ενός αιχμαλώτου του Στρατή Δούκα 

Την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου, στο Πανεπισήμιο της Γενεύης (κτήριο Uni Mail, αίθουσα MR 070) παρουσιάστηκε το ιστορικό ντοκιμαντέρ του ΙΔΙΣΜΕ και στη συνέχεια έγινε παρουσίαση του ομώνυμου βιβλίου, πάνω στο οποίο βασίστηκαν τα γυρίσματα.  

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey