Πρωτιά για τους Ιπτάμενους Πυροσβέστες του 5ου ΓΕΛ Μυτιλήνης

Νίκος Ευστρατίου και Βαγγέλης Ιορδάνου οι νικητές του Generation Next

19/06/2023 - 18:36 Ενημερώθηκε 24/06/2023 - 11:11

Οι ιπτάμενοι πυροσβέστες του 5ου ΓΕΛ Μυτιλήνης, Νίκος Ευστρατίου και Βαγγέλης Ιορδάνου απέσπασαν με την πρόταση τους το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού Generation Next της Vodafone. 

Οι «Ιπτάμενοι Πυροσβέστες», από το 5ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης, σχεδίασαν το Fire Detecting Airplane. Οι μαθητές Νικόλαος Ευστρατίου και Ευάγγελος Ιορδάνου με υπεύθυνο καθηγητή τον Παναγιώτη Μανιάτη, προβληματισμένοι από τις συχνές δασικές πυρκαγιές στη χώρα μας, πρότειναν ως λύση τη δημιουργία ενός σμήνους μικρών ηλεκτρικών αυτόνομων αεροσκαφών, με σκοπό να εντοπίζονται έγκαιρα οι εστίες φωτιάς και να ενημερώνεται άμεσα η Πυροσβεστική Υπηρεσία. «Η πορεία μας στον διαγωνισμό ήταν μια αξέχαστη περιπέτεια, γεμάτη με προκλήσεις για μάθηση, μας ενίσχυσε ως ομάδα και μας άνοιξε νέους ορίζοντες» είπαν οι μαθητές με ενθουσιασμό, ενώ μάθαιναν πως κέρδισαν ένα τριήμερο ταξίδι επιστήμης στο Λονδίνο, με στόχο να συνεχίσουν να εξερευνούν τον κόσμο της επιστήμης και της τεχνολογίας. Μάλιστα για το συγκεκριμένο project ήρθε σε επαφή με τους δύο νέους το αρμόδιο Τμήμα της Πολιτικής Προστασίας για την βελτίωση του μικρού αεροπλάνου και τη δοκιμή του σε πιο ρεαλιστικές συνθήκες

Οι δύο μαθητές είναι παράλληλα και φίλοι, ωστόσο επειδή έχουν μία μικρή διαφορά ηλικίας περίμεναν έως ότου και οι δύο βρεθούν στην ίδια εκπαιδευτική κοινότητα για να δημιουργήσουν. «Θέλαμε να κάνουμε κάτι που να έχει σχέση με τον τόπο μας» είπε σε δήλωσή του στο «Ε» ο Νίκος Ευστρατίου τονίζοντας ότι η ιδέα γεννήθηκε εξαιτίας των πυρκαγιών που πέρυσι έπληξαν την Λέσβο σε συνάρτηση με τα πυροσβεστικά αεροπλάνα που κάνουν ελέγχους, που όπως τονίστηκε είναι παλιά και επικίνδυνα. «Έτσι σκεφτήκαμε να κάνουμε ένα αεροπλάνο μικρότερου μεγέθους το οποίο θα εντοπίζει τις πυρκαγιές και θα ενημερώνει την Πυροσβεστική (..) Και εγώ και ο Βαγγέλης είμαστε χαρούμενοι που κερδίσαμε γιατί είχαμε κοπιάσει πολύ» είπε ο Νίκος Ευστρατίου κάνοντας αναδρομή στις αποτυχημένες προσπάθειες, τις δοκιμές, τις αλλαγές, τις διορθώσεις έως ότου προκύψει το τελικό αποτέλεσμα που δικαίωσε τους κόπους τους. Το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν, όπως αναφέρθηκε, η σύλληψη της ιδέας ενώ η δημιουργία και τελειοποίηση του αεροπλάνου ξεκίνησε τον Ιανουάριο και ολοκληρώθηκε τον Μάιο. 

«Η βοήθεια του σχολείου ήταν πολύ σημαντική και ιδιαίτερα του διευθυντή του Σχολείου μας, κ. Παναγιώτη Μανιάτη, ο οποίος και μας βοήθησε με τις γνώσεις του και γενικότερα το σχολείο βοήθησε οικονομικά στην κατασκευή» είπε ο Ν. Ευστρατίου. 

Μανιάτης: «Είναι μεγάλη η χαρά και η τιμή για το σχοπλείο μας»  

Χαρά, υπερηφάνεια και συγκίνηση ταυτόχρονα είναι τα συναισθήματα που εκφράζει στην δήλωσή του ο Διευθυντής του 5ου ΓΕΛ Μυτιλήνης και υπεύθυνος καθηγητής του project, Παναγιώτης Μανιάτης. «Θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη μου στις ικανότητες και την δύναμη των μαθητών μας. Η επίτευξη της 1ης θέσης στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής δεν αποτελεί μόνο αναγνώριση της δουλειάς, της δέσμευσης και του πάθους τους, αλλά επίσης αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για το πώς η ρομποτική και οι τεχνολογίες μπορούν να ενσωματωθούν στην εκπαίδευση και να προετοιμάσουν τους νέους για το μέλλον» τόνισε και συμπληρώνει ακολούθως: «Ως επιβλέπων καθηγητής, είδα τους μαθητές αυτούς να αναπτύσσουν δεξιότητες: ομαδικό πνεύμα, αυτοπεποίθηση, κριτική σκέψη και δημιουργικότητα, όλα εξίσου σημαντικά στον 21ο αιώνα. Ως διευθυντής του σχολείου, είναι μεγάλη χαρά και τιμή για μένα να βλέπω το σχολείο μας να αναδεικνύεται μέσω της επιτυχίας των μαθητών μας. Αυτό επιβεβαιώνει την πίστη μας στη διαρκή εκπαίδευση, στην καινοτομία και στην ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην εκπαιδευτική διαδικασία» και καταλήγει: «Η επιτυχία των μαθητών μας στον διαγωνισμό ρομποτικής είναι μια απόδειξη ότι, όταν δίνουμε στα παιδιά τα κατάλληλα εργαλεία και την υποστήριξη, είναι ικανά να πετύχουν τα πάντα. Και αυτό αποτελεί την πιο βαθιά επιθυμία και την αποστολή μας ως εκπαιδευτικών: να βοηθήσουμε κάθε μαθητή να ανακαλύψει και να αξιοποιήσει το δυναμικό του». 

Το πρόβλημα & η πρόταση  

«Το νησί μας, η Λέσβος, σχεδόν κάθε χρόνο αντιμετωπίζει δασικές πυρκαγιές με αρνητικές συνέπειες, τόσο για το φυσικό περιβάλλον, όσο και για την οικονομία της. Όπως είναι γνωστό, μια φωτιά είναι εύκολο να αντιμετωπισθεί όσο είναι μικρή, αλλά εξαιρετικά δύσκολο εάν έχει εξαπλωθεί. Γι’ αυτό και ο εντοπισμός της σε αρχικό στάδιο αποτελεί το κλειδί για την κατάσβεσή της. Το νησί μας διαθέτει για τον σκοπό αυτό, μόλις δυο μικρά μονοθέσια αεροσκάφη τύπου PZL, κατασκευής της δεκαετίας του 1980, με υψηλό κόστος συντήρησης, τα οποία δεν διαθέτουν σύγχρονα συστήματα ασφάλειας και πλοήγησης, με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο την ζωή των πιλότων τους, ενώ ταυτόχρονα δεν μπορούν να εκτελέσουν πτήσεις κατά την διάρκεια της νύχτας. Δεν πρέπει -επίσης- να παραβλεφθεί το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν δυστυχώς σημειωθεί πτώσεις αεροσκαφών αυτού του τύπου, λόγω μηχανικών βλαβών, με αποτέλεσμα να χαθούν ανθρώπινες ζωές. 

Η πρόταση μας είναι η δημιουργία ένας σμήνους πολλών μικρών ηλεκτρικών αυτόνομων αεροσκαφών χαμηλού κόστους, που θα εντοπίζουν τις πυρκαγιές και θα ενημερώνουν την Πυροσβεστική Υπηρεσία ακόμα και κατά την διάρκεια της νύχτας» σημειώνουν στο πρόβλημα οι μαθητές.  

Έτσι λοιπόν, κατασκεύασαν ένα μικρό αεροσκάφος, το οποίο θα εκτελεί προκαθορισμένες διαδρομές και εάν εντοπίσει πυρκαγιά θα ενημερώνει μέσω SMS για την θέση της. 

Επάνω στο αεροσκάφος βρίσκονται :  

 Μια πλακέτα με λογισμικό πλοήγησης, ώστε αυτό να εκτελεί συγκεκριμένες διαδρομές, όπου το υψόμετρο και η ταχύτητα προκαθορίζονται από τον χρήστη και 

 Ένας Μικρουπολογιστής, ο οποίος συνδέεται με την κάμερα υπέρυθρων και μια πλακέτα με δυνατότητα ανίχνευσης θέσης μέσω GPS και αποστολής μηνυμάτων SMS. 

Η υλοποίηση της ιδέας στηρίζεται στο γεγονός πως μια φωτιά στην κάμερα υπέρυθρων εμφανίζεται σαν μια περιοχή έντονου λευκού φωτός . Η κατασκευή λειτουργεί ως εξής: Κατά την διάρκεια της πτήσης, κάθε 5 δευτερόλεπτα, ο μικροϋπολογιστής δέχεται μια φωτογραφία από την κάμερα υπέρυθρων και καθορίζει το αν υπάρχει φωτιά, ελέγχοντας εάν σε αυτή υπάρχει έντονα λευκή περιοχή. Εάν εντοπιστεί, αποστέλλεται μήνυμα με τις συντεταγμένες της στην Πυροσβεστική. 

Generation Next 

Αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι Νίκος Ευστρατίου είχε και πέρυσι συμμετάσχει με την ομάδα του 5ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης στον ίδιο διαγωνισμό με ένα έξυπνο μπαστούνι για τυφλούς και είχαν έρθει τέταρτοι στην σειρά

Ο 6ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Generation Next του Ιδρύματος Vodafone ολοκληρώθηκε με εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να λαμβάνουν μέρος από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Για ακόμη μια χρονιά τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στον κόσμο του STEM, να δουλέψουν ομαδικά και να πειραματιστούν με την τεχνολογία, λύνοντας πραγματικά προβλήματα. Η πυρασφάλεια, η προστασία του περιβάλλοντος και η κοινωνική ένταξη ατόμων με αναπηρία είναι τα προβλήματα με τα οποία ασχολήθηκαν οι ομάδες που απέσπασαν τα φετινά βραβεία. 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ανάπτυξης Ψηφιακών Δεξιοτήτων Generation Next υλοποιείται από το 2017 από τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό SciCo - Επιστήμη Επικοινωνία, την ακαδημαϊκή συμβολή της Ελληνογερμανικής Αγωγής και την υποστήριξη του Ιδρύματος Vodafone. Μέχρι σήμερα το Πρόγραμμα, με επίκεντρο την ψηφιακή πλατφόρμα www.generationnext.vodafone.gr, μετρά περισσότερους από 112.000 ωφελούμενους ενώ στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού έχουν δημιουργηθεί 721 καινοτόμα projects μαθητών από 131 δήμους της χώρας. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey