Σπιλάνης: «Η επανεκλεγείσα παράταξη του Κώστα Μουτζούρη μόνο ΑΛΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ δεν είναι»

Στους φτωχούς της ΕΕ η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου μαζί με τις Βουλγάρικες Severozapaden & Severen Tsentralen

29/02/2024 - 18:07 Ενημερώθηκε 04/03/2024 - 10:00

Το δεύτερο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση εντοπίζεται στο Βόρειο Αιγαίο σύμφωνα με την Eurostat με τον τέως περιφερειακό σύμβουλο και επικεφαλής της παράταξης «Συμπαράταξη Πολιτών» Γιάννη Σπιλάνη, να σχολιάζει το γεγονός επισημαίνοντας ότι οι Περιφερειακές Αρχές των τελευταίων χρόνων λειτούργησαν αποκλειστικά με στόχο την επανεκλογή τους προωθώντας έργα και δράσεις που χάιδευαν τα αυτιά των πολιτών αδιαφορώντας πλήρως για τις μεσο-μακροπρόθεσμες συνέπειες στον παραγωγικό ιστό και στην ευρύτερη ελκυστικότητα της Περιφέρειας και πως η «κατάντια» αυτή που αποτυπώνεται στα στοιχεία της EUROSTAT είναι και αποτέλεσμα διαπλοκής και πελατειακών σχέσεων που η κοινωνία του ΒΑ δέχεται και διατηρεί.

Κάτω του 75% του μέσου όρου της ΕΕ, ήταν το  κατά κεφαλήν ΑΕΠ στις περιφέρειες της Ελλάδας, πλην της Αττικής, το 2022 με το Βόρειο Αιγαίο να καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, το 2022 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ εκπεφρασμένο σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (PPS) στις περιφέρειες της ΕΕ κυμάνθηκε από 40% του μέσου όρου της ΕΕ στο Σεβεροζαπάντεν της Βουλγαρίας, έως 286% στη Νότια Ιρλανδία.

Μετά τη Νότια Ιρλανδία, οι περιφέρειες με το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν το Λουξεμβούργο (257% του μέσου όρου της ΕΕ), η Ανατολική και η Κεντρική Ιρλανδία (247%), η Πράγα της Τσεχίας (207%) και η περιφέρεια της πρωτεύουσας των Βρυξελλών (196%).

Το υψηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε αυτές τις περιφέρειες, σύμφωνα με τη Eurostat, μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει από την υψηλή εισροή εργαζομένων που μετακινούνται και από τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις που εδρεύουν εκεί.

Eurostat: Σε επίπεδα Βουλγαρίας η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Στη χαμηλότερη κατάταξη του περιφερειακού κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2022 ήταν το Σεβεροζαπάντεν στη Βουλγαρία (40% του μέσου όρου της ΕΕ), το Βόρειο Αιγαίο (41%) και το Severen Tsentralen στη Βουλγαρία (42%).

Ειδικότερα για τις ελληνικές περιφέρειες, μετά το Βόρειο Αιγαίο η Eurostat καταγράφει το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και στην Ήπειρο (και οι δύο με 47% του μέσου όρου της ΕΕ) και στη Δυτική Ελλάδα (49%). Ακολουθούν η Θεσσαλία (52%), η Κεντρική Μακεδονία (53%), η Κρήτη (56%), τα Ιόνια Νησιά (57%), η Πελοπόννησος (59%), η Δυτική Μακεδονία (60%), το Νότιο Αιγαίο (67%), η Στερεά Ελλάδα (72%) και η Αττική (90%).

«Μόνο Άλμα Ανάπτυξης δεν είναι…»

Ο κ. Σπιλάνης εκφράζει την απαισιοδοξία του για το ενδεχόμενο αντιστροφής της υφιστάμενης κατάστασης. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει: «Δεν είμαστε αισιόδοξοι, γιατί από την επανεκλεγείσα παράταξη του Κώστα Μουτζούρη – που μόνο ΑΛΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ δεν είναι - δεν είδαμε και δεν βλέπουμε μια ουσιαστική αναπτυξιακή πρόταση για τα νησιά μας. Αλλά και απ την αξιωματική Αντιπολίτευση της παράταξης του Αλκιβιάδη Στεφανή, δεν έχουμε δει διαφορετική πολιτική στάση και πρόταση».

Το κείμενο που υπογράφουν οι τέως περιφερειακοί σύμβουλοι της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ Γιούλα Αργυρούδη, Μανώλης Κάρλας, Μαρία Νικολάρα και ο επικεφαλής Γιάννης Σπιλάνης τίθενται τα ερωτήματα «Γιατί η Περιφέρεια Β. Αιγαίου συνεχίζει να είναι μη ανταγωνιστική περιφέρεια και να παράγει όλο και λιγότερα αγαθά και υπηρεσίες με αποτέλεσμα να αποκλίνει όλο και περισσότερο από τις υπόλοιπες ελληνικές και ευρωπαϊκές περιφέρειες; Υπάρχουν ευθύνες και για ποιους;».

Το κείμενο καταλήγει με την σημείωση «Και θα μείνουν στα έρημα χωριά μας τα γήπεδα τένις να χορταριάζουν» και αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι παρουσιάστηκε ως «αναπτυξιακό επίτευγμα», όπως σημειώνεται η δημιουργία γηπέδου τένις σε χωριό της Λέσβου από τη Περιφερειακή Αρχή ενώ το ΑΕΠ της ΠΒΑ βρίσκεται μαζί με Περιφέρειες της Βουλγαρίας σε τελευταίες θέσεις.

«Πόσα έργα έγιναν όλα τα προηγούμενα χρόνια που είχαν αναπτυξιακό αποτύπωμα κατά τα λεγόμενα όσων έπαιρναν τις ανάλογες αποφάσεις για το τεχνικό πρόγραμμα ή τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού; Και που είναι αυτό το αποτύπωμα για τους κατοίκους του Βόρειου Αιγαίου;» είναι άλλα ερωτήματα που θα απασχολήσουν και ακολούθως προστίθεται: «Τι κι αν η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ επαναλάμβανε ότι δεν υπήρχε σχέδιο για την υποστήριξη του πρωτογενή τομέα, του τουρισμού, της μεταποίησης, της καινοτομίας, της επιμόρφωσης του ανθρώπινου δυναμικού και για την προώθηση των υποδομών που θα είχαν την αντίστοιχη στόχευση; Πόσες φορές ρωτήσαμε γιατί δεν ενεργοποιείται η Αγροδιατροφική Σύμπραξη και γιατί πηγαίνουμε σε εκθέσεις αγροτικές και τουριστικές χωρίς σχέδιο και, όπως επιβεβαιώνεται από τη σημερινή δραματική κατάσταση, χωρίς αποτέλεσμα;»

Το ναυάγιο

Ο κ. Σπιλάνης σημειώνει ότι ούτε οι φορείς όπως τα Επιμελητήρια, οι επαγγελματικές και οι επιστημονικές οργανώσεις των αγροτών, των τουριστικών επιχειρήσεων, των τεχνικών κλπ εκφράζουν δημόσια κάποια πρόταση για εναλλακτική πορεία για να αποφύγουν τα νησιά το «ναυάγιο» και τονίζει ότι μόνο αν η κοινωνία ενεργοποιηθεί και απαιτήσει συντονισμένα και δικαιωματικά τα βασικά και αυτονόητα , μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να υπάρξουν αλλαγές  στην έως τώρα απρόσφορη δράση των πολιτικών της εκπροσώπων .

«Διαφορετικά το σύστημα εξουσίας με διάφορα προσχήματα και με τους δικούς του  «νόμους», αυτούς της διαπλοκής και των πελατειακών σχέσεων, θα εξακολουθήσει να διοικεί, κεντρικά και τοπικά, επ’ ονόματι μας και εναντίον μας.

Και θα μείνουν στα έρημα χωριά μας τα γήπεδα τένις να χορταριάζουν».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey