Πρόθυμη να πληρώσει τους γυναικείους συνεταιρισμούς δηλώνει η Περιφέρεια

Νέα αρχή για την εκκαθάριση της ΑΕΝΑΛ

08/06/2016 - 16:25

Το Περιφερειακό Συμβούλιο σήμερα Τετάρτη καλείται να αποφασίσει τη διενέργεια πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού για την ανάθεση της εκκαθάρισης της ΑΕΝΑΛ σε ορκωτούς εκκαθαριστές. Στην ουσία, η Περιφερειακή Αρχή προσανατολίζεται στην υπογραφή νέας σύμβασης με τους εκκαθαριστές που είχαν αναλάβει την εκκαθάριση το 2013, ώστε να ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Έτσι, προτείνεται στο Περιφερειακό Συμβούλιο να εγκρίνει τη διενέργεια πρόχειρου διαγωνισμού για ανάθεση της εκκαθάρισης έναντι του ποσού των 24.000 ευρώ. Η τελική πρόταση των εκκαθαριστών προβλέπει να λάβουν συνολική αμοιβή 33.000 ευρώ.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο σήμερα Τετάρτη καλείται να αποφασίσει τη διενέργεια πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού για την ανάθεση της εκκαθάρισης της ΑΕΝΑΛ σε ορκωτούς εκκαθαριστές. Στην ουσία, η Περιφερειακή Αρχή προσανατολίζεται στην υπογραφή νέας σύμβασης με τους εκκαθαριστές που είχαν αναλάβει την εκκαθάριση το 2013, ώστε να ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Έτσι, προτείνεται στο Περιφερειακό Συμβούλιο να εγκρίνει τη διενέργεια πρόχειρου διαγωνισμού για ανάθεση της εκκαθάρισης έναντι του ποσού των 24.000 ευρώ. Η τελική πρόταση των εκκαθαριστών προβλέπει να λάβουν συνολική αμοιβή 33.000 ευρώ.

Θυμίζουμε πως η εκκαθάριση δεν μπόρεσε να προχωρήσει (κι ακόμη περισσότερο να ολοκληρωθεί), διότι τα λογιστικά βιβλία της ΑΕΝΑΛ είχαν κατασχεθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης και βρίσκονταν στη ΔΟΥ Μυτιλήνης για έλεγχο. Η σύμβαση που είχε συνάψει η Περιφέρεια επί των ημερών του Νάσου Γιακαλή με τους εκκαθαριστές Κωνσταντίνο Τάκη και Βασίλειο Χατζηλάκο έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2014 και δεν ανανεώθηκε.

α όσα έγιναν από τη σημερινή Περιφερειακή Αρχή για το κλείσιμο της υπόθεσης αυτής παρουσιάζονται στην εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Χρύσανθου Αργυρίου.
Η ΑΕΝΑΛ τέθηκε σε εκκαθάριση το 2011 με απόφαση που λήφθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο αρχικά και στη συνέχεια με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών (ΦΕΚ 3325/Β/30-12-2011). Ωστόσο, μόλις στις 27 Σεπτεμβρίου του 2013 το Περιφερειακό Συμβούλιο έλαβε οριστική απόφαση για τον ορισμό των εκκαθαριστών. Το διάστημα που είχε μεσολαβήσει κανείς εκκαθαριστής δεν είχε δεχθεί να αναλάβει την υπόθεση αυτή. Αρχικά είχε συμφωνηθεί οι εκκαθαριστές Κωνσταντίνος Τάκης και Βασίλειος Χατζηλάκος να αναλάβουν την εκκαθάριση τόσο της AENAΛ όσο και της «Lesvoshop A.E.».

Ωστόσο, στη συνέχεια οι εκκαθαριστές διαπίστωσαν ότι η «Lesvoshop A.E.» δεν διέθετε τους πόρους που είναι αναγκαίοι για την εκκαθάρισή της αλλά και ότι το νομικό πλαίσιο για την προστασία των ίδιων των εκκαθαριστών από τους πιστωτές της εταιρείας ήταν ανεπαρκές. Έτσι ανέλαβαν μόνο την εκκαθάριση της ΑΕΝΑΛ, ενώ με απόφαση που λήφθηκε το 2014 παρατάθηκε η σύμβαση μέχρι το τέλος του 2014.

Όταν δρομολογήθηκε η λύση της «Lesvoshop Α.Ε.», η Περιφερειακή Αρχή απευθύνθηκε στον προϊστάμενο της γενικής διεύθυνσης εσωτερικής λειτουργίας, ζητώντας από εκείνον να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να ορισθούν νέοι εκκαθαριστές στην ΑΕΝΑΛ. Η απάντηση του προϊσταμένου ήταν πως είναι εφικτή η παράταση της διαδικασίας εκκαθάρισης που είχε ξεκινήσει το 2013 καταρχήν μέχρι τη συμπλήρωση τριετίας κι -αν χρειαστεί- μέχρι τη συμπλήρωση πέντε ετών.

Ακολούθησε διαβούλευση με τους εκκαθαριστές κ. Τάκη και Χατζηλάκο για το πώς θα πληρωθούν. Στα τέλη του Μάη, η Περιφέρεια και οι εκκαθαριστές συμφώνησαν να υπογραφεί νέα σύμβαση που θα προβλέπει το ποσό των 3.000 ευρώ μηνιαίως πλέον ΦΠΑ για τους πρώτους έξι μήνες καθώς και το ποσό των 2.500 ευρώ πλέον ΦΠΑ μηνιαίως για τους επόμενους μήνες. Στην ως άνω συνολική αμοιβή θα συμπεριλαμβάνονται και τα έξοδα της αμοιβής του λογιστή, ενώ σε περίπτωση που δεν περατωθεί η εκκαθάριση εντός του έτους, θα υπογραφεί νέα σύμβαση με νέα δεδομένα.
Όμως επειδή η Περιφέρεια δεν μπορεί να προχωρήσει σε σύμβαση απευθείας ανάθεσης για ποσά άνω των 20.000 ευρώ, θα πραγματοποιηθεί πρόχειρος διαγωνισμός, όπως αναλύσαμε πιο πάνω.

 

Η «Lesvoshop A.E.»

Το 2015 η νέα Περιφερειακή Αρχή ξεκίνησε την προσπάθεια για λύση και εκκαθάριση της «Lesvoshop A.E.» και υπαγωγής της σε καθεστώς εκκαθάρισης. Οι διαδικασίες έγιναν από τη Διεύθυνση Εμπορίου.

Στις 7 Απριλίου του 2015 η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας όρισε τη δικηγόρο Ραλλιώ Γιαννακού για την κατάθεση αίτησης στο αρμόδιο δικαστήριο και παράστασης κατά την ορισθείσα δικάσιμο για ορισμό προσωρινής διοίκησης.

Η υπόθεση εκδικάστηκε τελικά στις 19 Οκτωβρίου 2015 και εκδόθηκε απόφαση του Ειρηνοδικείου Μυτιλήνης, με την οποία ορίστηκε προσωρινή διοίκηση, η οποία απλά θα εκπροσωπήσει την εταιρεία στη δίκη ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου και θα παραλάβει την αίτηση που θα επιδοθεί στα μέλη του Δ.Σ. για τη λύση της εταιρείας με δικαστική απόφαση. Ωστόσο, τρία από τα πέντε μέλη της προσωρινής διοίκησης αρνήθηκαν το διορισμό τους και έτσι η υπόθεση βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

 

Προτεραιότητα στους Συνεταιρισμούς

Στην εισήγησή του ο αντιπεριφερειάρχης Χρύσανθος Αργυρίου τονίζει πως πρόθεση της Περιφερειακής Αρχής είναι να ζητήσει από τους νέους εκκαθαριστές να της γνωστοποιήσουν τις οφειλές της ΑΕΝΑΛ προς τους γυναικείους συνεταιρισμούς, οι οποίες έχουν αναγνωριστεί με δικαστική απόφαση.
«Πρόθεσή μας είναι να εισηγηθούμε στη συνέχεια στο Περιφερειακό Συμβούλιο τη λήψη απόφασης για την καταβολή από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προς τους γυναικείους συνεταιρισμούς, που βρίσκονται σε λειτουργία, οφειλών που σε πρώτη φάση έχουν αναγνωριστεί με δικαστική απόφαση και μετά από δικό τους αίτημα.

Για όσες οφειλές γυναικείων συνεταιρισμών δεν υπάρχει απόφαση δικαστηρίου η πληρωμή αυτών μπορεί να γίνει από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου μετά την ολοκλήρωση του έργου της εκκαθάρισης. Οι γυναικείοι συνεταιρισμοί αποτελούν μοχλό ανάπτυξης για την τοπική οικονομία και πρέπει να λάβουμε μέριμνα για την ικανοποίηση των χρηματικών απαιτήσεών τους κατά της υπό εκκαθάριση ΑΕΝΑΛ, καθώς δεν γνωρίζουμε αν θα μπορέσουν να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τους μετά την ολοκλήρωση του έργου της εκκαθάρισης από την εν λόγω εταιρεία, η οποία διαφαίνεται ότι δεν θα ολοκληρωθεί άμεσα».

Είναι η πρώτη φορά που Περιφερειακή Αρχή δηλώνει πρόθυμη να πληρώσει τις οφειλές της ΑΕΝΑΛ προς τους γυναικείους συνεταιρισμούς, αναγνωρίζοντας ότι η κατάρρευση της ΑΕΝΑΛ την άνοιξη του 2010 τους δημιούργησε ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα. Μέχρι τώρα η γραμμή που ακολουθούσε η Περιφέρεια ήταν να μην αποδέχεται ότι είναι υπεύθυνη για τις ζημιές που είχε δημιουργήσει η αναπτυξιακή εταιρεία της Νομαρχίας Λέσβου. Γι’ αυτό άλλωστε επί των ημερών του Νάσου Γιακαλή δεν είχε παραληφθεί η ΑΕΝΑΛ από τον πρώην νομάρχη Παύλο Βογιατζή αλλά ούτε και επί των ημερών της Χριστιάνας Καλογήρου παραλήφθηκε η εταιρεία από την Περιφέρεια. Στο ίδιο πνεύμα εντάσσονται και ο τρόπος που η Περιφέρεια είχε αντιμετωπίσει ως τώρα τους εργαζόμενους και τους πιστωτές της ΑΕΝΑΛ.
Η λήψη απόφασης από το Περιφερειακό Συμβούλιο για πληρωμή των Γυναικείων Συνεταιρισμών αποτελεί εκ των πραγμάτων πράξη αποδοχής της ευθύνης που έχει Περιφέρεια έναντι των προμηθευτών, πιστωτών και εργαζομένων της ΑΕΝΑΛ ως καθολικός διάδοχος της πρώην Νομαρχίας Λέσβου.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό οι άλλοι προμηθευτές, οι εργαζόμενοι και οι πιστωτές της ΑΕΝΑΛ να απαιτήσουν από την Περιφέρεια να προχωρήσει και γι’ αυτούς σε πληρωμή των βεβαιωμένων οφειλών.
Στους προμηθευτές της ΑΕΝΑΛ περιλαμβάνονται μια σειρά από μικρές τοπικές επιχειρήσεις που τυποποιούν ελαιόλαδο, παράγουν τυριά (π.χ. Συνεταιρισμός Μανταμάδου) κ.λπ.

Το μείζον πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Περιφέρεια θα είναι η απαίτηση του εκκαθαριστή της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου Λήμνου για πληρωμή των ληξιπρόθεσμων δανείων που σήμερα ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ. Θυμίζουμε πως όλες οι τράπεζες της χώρας που έχουν κλείσει έχουν τεθεί υπό ενιαία εκκαθάριση με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey