Φεύγει στο εξωτερικό

Μακροχρόνια η ναύλωση του «Αίολος Κεντέρης»

07/06/2016 - 17:05

Πηγές προσκείμενες στη ΝΕΛ, επιβεβαιώνουν ότι το «Αίολος Κεντέρης» ναυλώθηκε στο εξωτερικό και φεύγει τις επόμενες ημέρες για την Ιταλία.

Πηγές προσκείμενες στη ΝΕΛ, επιβεβαιώνουν ότι το «Αίολος Κεντέρης» ναυλώθηκε στο εξωτερικό και φεύγει τις επόμενες ημέρες για την Ιταλία.

Το πλοίο θα πάει σε ναυπηγείο για να επισκευαστεί και στην συνέχεια θα ξεκινήσει δρομολόγια σε γραμμή του εξωτερικού. Η μεταφορά του πλοίου από την Ελλάδα στην Ιταλία, θα γίνει με ρυμουλκά σκάφη, καθώς η πολυετής ακινησία δεν του επιτρέπει να κινηθεί με τις δικές του δυνάμεις. Επί χρόνια το πλοίο ήταν δεμένο στο μόλο της Σαλαμίνας (Αμπελάκια) και περίμενε μια καλύτερη τύχη.

Η μείωση των τιμών των καυσίμων κατά τη διάρκεια του 2015, άλλαξε τα δεδομένα που είχαν διαμορφωθεί την προηγούμενη δεκαετία. Έτσι σιγά - σιγά άρχισε να αυξάνεται το ενδιαφέρον για τα ταχύπλοα της ΝΕΛ. Στελέχη της εταιρείας έλεγαν από το χειμώνα πως η πτώση των τιμών των καυσίμων έχει αναβαθμίσει την αξία των τριών ταχύπλοων.

Εκείνη την περίοδο, η διοίκηση της εταιρείας διερευνούσε τη δυνατότητα πώλησης των πλοίων στο εξωτερικό σε συμφέρουσα τιμή, που θα της έδινε τη δυνατότητα να εξοφλήσει ένα μεγάλο μέρος του χρέους της.

Εδώ και πολύ καιρό το «Ε» είχε γράψει πως όλος ο σχεδιασμός της ΝΕΛ είχε ως στόχο τη δραστηριοποίηση της στο εξωτερικό κι όχι στην Ελλάδα. Διότι η διοίκηση της ΝΕΛ θεωρεί ότι το κλίμα στη χώρα είναι αρνητικό γι’ αυτή.

Το απόγευμα της Κυριακής, το «Αίολος Κεντέρης» μεταφέρθηκε από την Σαλαμίνα στο λιμάνι του Πειραιά και αναμένεται από μέσα σε μέρα να ξεκινήσει το ταξίδι του για την Ιταλία, πάντα ρυμουλκούμενο. Η είδηση μεταδόθηκε με φωτογραφίες από την ηλεκτρονική ιστοσελίδα ellinikiaktoploia.net, κι όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον όλου του ναυτιλιακού κλάδου.

Ορισμένοι ανέφεραν ότι η ΝΕΛ δεν μπορεί να προχωρήσει σε ναύλωση του πλοίου από την στιγμή που έχει κατασχεθεί. Άλλοι υποστήριζαν ότι η ναύλωση του πλοίου γίνεται από την Τράπεζα Πειραιώς και όχι από τη ΝΕΛ και κάποιοι άλλοι ότι το πλοίο θα ναυλωθεί σε εταιρεία στο Μαρόκο.

Χθες το απόγευμα, πηγές προσκείμενες στην εταιρεία, δήλωσαν στο «Ε» ότι η ναύλωση του πλοίου έγινε από τη ΝΕΛ και είναι μακροχρόνια. Αυτό δικαιολογεί και το ότι το πλοίο φεύγει στη μέση του καλοκαιριού για επισκευή στην Ιταλία.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το πλοίο νόμιμα ναυλώθηκε στο εξωτερικό από τη ΝΕΛ. Ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκε ούτε διαψεύστηκε καμία πληροφορία σχετικά με το αν το πλοίο θα πάει στο Μαρόκο ή όχι, τη διάρκεια της ναύλωσης ή άλλα στοιχεία που αφορούν το ύψος του ναύλου.

Κατά την εκτίμηση μας, η ΝΕΛ θα επιδιώξει να βγάλει στο εξωτερικό το σύνολο των πλοίων που έχει στον έλεγχο της, είτε με ναυλώσεις, είτε δρομολογώντας τα, η ίδια σε γραμμές του εξωτερικού. Το ποια πλοία θα φύγουν στο εξωτερικό, θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση που θα υπάρξει.

Σε ό,τι αφορά στο μέλλον των ταχύπλοων, είναι φανερό πως όσο οι τιμές των καυσίμων παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, τόσο θα αυξάνονται οι πιθανότητες τα πλοία να αξιοποιηθούν. Αν μάλιστα η ναύλωση του «Αίολος Κεντέρης» φέρει θετικά αποτελέσματα, αναμένεται να αυξηθεί το ενδιαφέρον και για τα άλλα δύο πλοία της ίδιας σειράς («Αίολος Κεντέρης Ι» και «Αίολος Κεντέρης ΙΙ»).

Αν ο σχεδιασμός αυτός ευοδωθεί, η διοίκηση της ΝΕΛ θα έχει επιτύχει ένα μεγάλο άθλο, καθώς η εταιρεία κατά τη διάρκεια του 2015 έπαψε να έχει οποιαδήποτε δραστηριότητα κι όλοι θεωρούσαν δεδομένο ότι θα οδηγούνταν σε χρεοκοπία. Ωστόσο μένουν να γίνουν πολλά μέχρι να μπορεί κανείς να μιλήσει για ανάσταση της ΝΕΛ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey