Παρουσίαση πρότασης χαρακτηρισμού του Αναματόμελου Ικαρίας ως προϊόν Π.Ο.Π από την Αντιπεριφέρεια Πρωτογενούς Τομέα το Σάββατο 6 Απριλίου στις 19.00 την Αίθουσα Συνεδριάσεων του Παλαιού Δημαρχείου Αγίου Κηρύκου Ικαρίας

H αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Αναστασία Αντωνέλη H αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Αναστασία Αντωνέλη Φωτογραφία Αρχείου Ελένη Γαλάνη

Να ενταχθεί το μέλι ΑΝΑΜΑ ΙΚΑΡΙΑΣ στα προϊόντα ΠΟΠ

04/04/2024 - 09:16 Ενημερώθηκε 06/04/2024 - 12:07

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου/ Αντιπεριφέρεια Πρωτογενούς Τομέα στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης που έχει συνάψει με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα παρουσιάσει το Σάββατο 6 Απριλίου 2024 στις 19.00  στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Παλαιού Δημαρχείου Αγίου Κηρύκου Ικαρίας την πρόταση που κατατέθηκε στο Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και την Ευρωπαϊκή Ένωση για να καταστεί το μέλι Άναμα  της Ικαρίας προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π)

Το είδος αυτό μελιού αποτελεί στοιχειό της διατροφής των κατοίκων του νησιού και θεωρείται από πολλούς ότι συμβάλει στην μακροζωία τους. Ξεχωρίζει από τα μέλια του άλλων ανθοφοριών καθώς διακρίνεται από το σκούρο καστανό του χρώμα και την έντονη γεύση του.  Οι βιβλιογραφικές αναφορές σχετικά με την ιδιαιτερότητα αυτού του μελιού είναι πολλές καθώς και τα  άρθρα σε ταξιδιωτικούς οδηγούς και το διαδίκτυο που συστήνουν  στου επισκέπτες να το δοκιμάσουν με κάθε ευκαιρία επίσκεψης στο νησί της Ικαρίας.

Για τις ανάγκες της πρότασης που κατατέθηκε έγινε λεπτομερής εθνολαογραφική έρευνα για την καταγραφή της ιστορίας του, του δεσμού του με την Ικρία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθώς και καταγραφή των στοιχείων που χαρακτηρίζουν τον τρόπο και τόπο παρασκευής του .

Ο χαρακτηρισμός του Αναματόμελου Ικαρίας ως προϊόν Π.Ο.Π καθιστά αποκλειστική  την παραγωγή του στο νησί της Ικαρίας, προσδίδει στο προϊόν  «ταυτότητα» συνδέοντας την ιστορία, τον τρόπο ζωής των κατοίκων της Ικαρίας και την μακροβιότητα τους με  την κατανάλωσή του. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι η απόκτηση συγκριτικού πλεονεκτήματος σε σχέση με τα υπόλοιπα ήδη μελιού  βοηθώντας με αυτό τον τρόπο τους παραγωγούς της Ικαρίας να επιτυγχάνουν καλύτερες τιμές πώλησης, αύξηση του μεριδίου αγοράς (επίτευξη περισσότερων μακροχρόνιων συνεργασιών με μεταπωλητές, τουριστικές, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κ.λ.π.) δημιουργώντας έτσι  μοχλό ανάπτυξης για την μελισσοκομία στην Ικαρία αλλά και  για την οικονομία του νησιού.

Η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Αναστασία Αντωνέλη, με δελτίο Τύπου προσκαλεί όλους τους φορείς και κατοίκους του νησιού της Ικαρίας να παραστούν στη εκδήλωση μιας και είναι γνωστόν ότι όταν αναδεικνύεται ένα τοπικό προϊόν είναι προς όφελος όλων και πρέπει όλοι να είναι ενημερωμένοι.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey