Η καλύτερη περίοδος για αγορά, αφού, δεδομένων και των περιορισμών δόμησης, δεν προβλέπεται άλλη μείωση στις τιμές

Τα ακίνητα της… κρίσης

09/04/2014 - 15:50

Ακόμη και υπό το πρίσμα της κρίσης, η τοπική αγορά ακινήτων εξακολουθεί να διέπεται αυστηρά από τον θεμελιώδη κανόνα της προσφοράς και της ζήτησης.

Ακόμη και υπό το πρίσμα της κρίσης, η τοπική αγορά ακινήτων εξακολουθεί να διέπεται αυστηρά από τον θεμελιώδη κανόνα της προσφοράς και της ζήτησης, στο πλαίσιο του οποίου και επιβεβαιώνεται η εξαίρεση - ίσως με μεγαλύτερη ένταση εξαιτίας της κρίσης - πως πουλά φτηνά μόνο αυτός που έχει ιδιαίτερη ανάγκη. Κανείς άλλος.

Έτσι, ενώ δεν έχουν υπερ-πολλαπλασιαστεί αλλά και δεν έχουν χαθεί οι ευκαιρίες και οι προσφορές σε ελκυστικά χαμηλές τιμές, κανείς δε μπορεί να ισχυριστεί σε τοπικό επίπεδο πως η οικονομική δυσχέρεια έριξε κάθετα το κόστος αγοράς ανά τετραγωνικό, έστω στα ίδια επίπεδα που παρατηρούνται ποσοστιαία μειώσεις σε άλλες περιοχές. Όσο μάλιστα δεν αίρονται οι αυστηροί περιορισμοί δόμησης που ισχύουν στη Λέσβο, δεν προσφέρεται περισσότερη γη για καινούργια σπίτια, τόσο θα κρατιούνται οι τιμές στο νησί, σε σχέση με άλλους νομούς, σε ύψη «ρετιρέ».

Αυτό που συνέβη στην Αθήνα εξαιτίας της κρίσης, σαφώς σε μικρότερη κλίμακα, έρχεται, όπως εκτιμά ο μεσίτης Πέτρος Πιτσιλαδής, σιγά - σιγά και στη Λέσβο. «Κι επειδή τώρα με αρχή απ’ τα προάστια αρχίζει να παρατηρείται μια μικρή μεν, ανάκαμψη δε, στην αγορά ακινήτου στην Αθήνα, θεωρώ πως βιώνουμε στη Μυτιλήνη την καταλληλότερη εποχή, πριν ξεκινήσει δηλαδή και εδώ η ανάκαμψη σε επίπεδο τιμών, για να αγοράσει κανείς ακίνητο» εκτιμά ο κ. Πιτσιλαδής, που θεωρεί ότι το κλίμα αυτό θα διατηρηθεί όλους τους επόμενους μήνες, και το καλοκαίρι.

Οι πιο χαμηλές τιμές

Ο ίδιος επισήμανε πως, εκτός σπάνιων περιπτώσεων, που βέβαια τώρα λόγω κρίσης είναι πιο συχνές, δεν υπάρχουν εκείνες οι τρανταχτές ευκαιρίες που θα λειτουργήσουν δελεαστικά, ανατρέποντας την κατάσταση σχεδόν στασιμότητας που επικρατεί.

«Όμως σε γενικές γραμμές έχει μειωθεί το κόστος αγοράς των ακινήτων και σε κάποιες περιοχές, ακόμη και για καινούργια σπίτια, βλέπουμε μείωση που μπορεί σε επίπεδο ευκαιρίας να φτάσει έως και στο 40%» ανέφερε ο κ. Πιτσιλαδής, συμπληρώνοντας ότι εκείνο που έχει γίνει περίπου ανύπαρκτο ως εικόνα τα τελευταία χρόνια, λόγω της ύφεσης, είναι η υπό κατασκευή, η υπό ανέγερση οικοδομή. Θεωρεί δε πως η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας, με ό,τι αυτό σημαίνει για όλα σχεδόν τα επαγγέλματα που άμεσα ή έμμεσα επηρεάζονται απ’ την οικοδομή, πλήττει καίρια το σύνολο της τοπικής οικονομίας.

Δίνοντας μια γεύση απ’ τις ισχύουσες σήμερα τιμές, είπε πως ακίνητα που προ κρίσης πουλιούνταν προς 2.500 - 3.000 ευρώ στην περιοχή της Σουράδας, δεν αποκλείεται σήμερα να πέσουν αντίστοιχα στα 1.500 - 1.800 ευρώ το τετραγωνικό. Όμως οι ιδιοκτήτες και οι κατασκευαστές ρίχνουν τις τιμές μόνο όταν έχουν σοβαρή ανάγκη. Διαφορετικά περιμένουν, κρατώντας κλειστά νεόδμητα ακίνητα.

«Όλο το κύκλωμα της οικοδομής και της αγοράς κατοικίας, όλοι οι εμπλεκόμενοι -απ’ τον εργάτη έως τον μηχανικό, τον μεσίτη αλλά και τον δικηγόρο, τον συμβολαιογράφο- γνωρίζει πρωτοφανή αναδουλειά. Ελάχιστα νέα σπίτια κατασκευάζονται, ελάχιστα -και νέα και παλιά- πουλιούνται. Υπάρχουν όμως ευκαιρίες και όποιος θέλει να τις εκμεταλλευτεί πρέπει τώρα, πριν αρχίσει να αλλάζει η κατάσταση, να το πράξει» κατέληξε ο κ. Πιτσιλαδής.

Χρειάζεται γη

Ο Λουκιανός Ραλλίδης, ομοίως μεσίτης, εκτιμά πως δεν υπάρχει στη Λέσβο η καθολική και ομοιόμορφη πτώση των τιμών, που παρατηρήθηκε σε άλλες περιοχές. Κι αυτό γιατί, όπως επισήμανε, εδώ μπαίνουν αυστηροί περιορισμοί δόμησης.

«Όσο λοιπόν δεν υπάρχει γη, μεγάλη προσφορά γης για την ανέγερση οικοδομής, τόσο η κατοικία θα γίνεται ακριβότερη» τόνισε ο κ. Ραλλίδης, καταθέτοντας το εξής παράδειγμα: «Αν υπάρξει δυνατότητα γύρω απ’ τη Μυτιλήνη να κτιστούν 500 στρέμματα γης ή 200 στρέμματα στο Μόλυβο ή και σε όποιο άλλον μεγάλο οικισμό, αμέσως αλλάζουν άρδην τα δεδομένα».

Αίρεται η στρέβλωση που υπάρχει σήμερα, όπως ανέφερε, και οφείλεται κατά κύριο λόγο στους ισχύοντες περιορισμούς δόμησης. Ενδεικτικά ανέφερε πως το τελευταίο μόνο διάστημα μειώθηκαν από 400 σε 240 τα τετραγωνικά που κτίζει κανείς, με αποτέλεσμα να ακριβαίνει συγκριτικά με άλλες περιοχές η αξία των ακινήτων.

«Όταν εδώ είχε το τετραγωνικό 2.300 ευρώ, το αντίστοιχο ακίνητο στην Καρδίτσα πουλιόταν προς 1.300 ευρώ το τετραγωνικό» υπογράμμισε ο κ. Ραλλίδης, που σε γενικές γραμμές υπολογίζει πως η μέση μείωση των τιμών στη Λέσβο ήταν περιορισμένη, της τάξης μόλις του 10% σε σχέση με την προ κρίσης εποχή.

«Μεμονωμένες ευκαιρίες, γιατί κάποιος “καίγεται” να βρει λεφτά, σίγουρα υπάρχουν αλλά είναι ελάχιστες. Η επικρατούσα όμως κατάσταση δείχνει πως οι αγοραπωλησίες έχουν περιοριστεί. Και προσωπικά θεωρώ λογικό ένας που πήρε ένα τριάρι για παράδειγμα προ κρίσης έναντι 150.000 ευρώ με ενυπόθηκο δάνειο, να μη μπει στη διαδικασία να το πουλήσει για να πάρει 80.000 ευρώ και μάλιστα όταν πληρώνει ακόμη τους τόκους για το δάνειο» εξήγησε ο κ. Ραλλίδης, υποστηρίζοντας πως δεν πρέπει να περιμένουμε άλλη μείωση τιμών στα ακίνητα της Λέσβου.

Στο ερώτημα αν η κρίση κρύβει παγίδες, ο κ. Ραλλίδης απάντησε πως δύσκολα στον τόπο μας μπορεί κάποιος να πέσει θύμα απάτης στην αγορά ακινήτου, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα αναθέσει σε δικηγόρο και μηχανικό της εμπιστοσύνης του να ελέγξουν αντίστοιχα τίτλους - προσημειώσεις και τεχνικά χαρακτηριστικά.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey