Ο σύμβουλος επιχειρήσεων Δημήτρης Καπετανάς μιλά στο «Ε»

Βάζουμε σε γερές βάσεις τα επιχειρηματικά σχέδια

27/02/2014 - 14:34

Ο συμπατριώτης μας σύμβουλος επιχειρήσεων Δημήτρης Καπετανάς μιλάει σήμερα στο «Ε». Είναι ο ιδρυτής και διευθυντής της εταιρείας ΔΙΕΠΙΧΕΙΡΩ, που παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης σε επιχειρήσεις, με σκοπό την ανάπτυξη και υλοποίηση των επιχειρηματικών σχεδίων των πελατών της.

Ο συμπατριώτης μας σύμβουλος επιχειρήσεων Δημήτρης Καπετανάς μιλάει σήμερα στο «Ε». Είναι ο ιδρυτής και διευθυντής της εταιρείας ΔΙΕΠΙΧΕΙΡΩ, που παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης σε επιχειρήσεις, με σκοπό την ανάπτυξη και υλοποίηση των επιχειρηματικών σχεδίων των πελατών της, βασιζόμενη στη δυναμική γνώση της αγοράς, στην εμπειρία και την αποτελεσματικότητα των στελεχών της. Ο κ. Καπετανάς δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον της Λέσβου και των κατοίκων της και εξηγεί πως ο ίδιος και η επιχείρηση μπορούν να βοηθήσουν τις τοπικές επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους και να μπουν σε αναπτυξιακή τροχιά.

Τι σας φέρνει πίσω στον τόπο μας, κ. Καπετανά;
«Έχοντας κλείσει, επιτυχώς, ένα μεγάλο κύκλο σταδιοδρομίας σε θέσεις ευθύνης πολυεθνικών εταιρειών στην Αυστραλία και στην Ελλάδα, αισθάνθηκα την ανάγκη ότι ήρθε η ώρα να προσφέρω, παράλληλα με τις δραστηριότητές μου στην Αθήνα, και στο δικό μου τόπο, στους συντοπίτες μου, τη γνώση και την εμπειρία που έχω αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια. Ξεκίνησα από αυτό τον τόπο και το ελάχιστο που θα μπορούσα να κάνω, τιμώντας τον, είναι να δραστηριοποιηθώ και σε αυτόν.

Ειδικά και σε μια εποχή όπου οι πολιτισμικές και επιχειρηματικές σχέσεις με τη “γείτονά” μας έχουν ανασυσταθεί σημειώνοντας πρόοδο, αναδεικνύοντας μια καθόλου αμελητέα γκάμα ευκαιριών. Υπάρχουν συντοπίτες μου που, εν μέσω κρίσης, προχωράνε και ανταποκρίνονται στην πρόκληση της εποχής με δημιουργικότητα. Και είναι αυτό, αν θέλετε, που με κάνει ακόμα πιο σίγουρο για την ορθότητα της επιλογής να επιστρέψω.»

Ένα αλλιώτικο βιογραφικό

Πείτε μας λίγο για εσάς. Ποιες είναι οι γνώσεις σας, οι εμπειρίες σας, η επαγγελματική σας πορεία. Μια σύνοψη του βιογραφικού σας, για να σας γνωρίσουμε καλύτερα.
«Γεννήθηκα και μεγάλωσα εδώ. Σπούδασα στην Αθήνα επιλέγοντας την τεχνική κατεύθυνση και κατόπιν έφυγα στην Αυστραλία όπου και διέμεινα επτά χρόνια. Εκεί συνέχισα τις σπουδές μου έχοντας στην κατοχή μου δίπλωμα ηλεκτρονικού-μηχανικού από το T.A.F.E. Sydney - Australia. Επίσης είμαι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού (Human Resources Management - HRM) από το αναγνωρισμένο στη χώρα μας ιδιωτικό Πανεπιστήμιο ALBA.

Παράλληλα έχω παρακολουθήσει πλειάδα εκπαιδευτικών σεμιναρίων από δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα στην Ευρώπη και στην Αυστραλία και έχω συμμετάσχει στο σχεδιασμό και την οργάνωση εκπαιδευτικών ημερίδων προσαρμοσμένων στις ανάγκες ιδιωτών και επιχειρήσεων (customized trainings).

Στην Αυστραλία εργάστηκα στην Alcatel Australia, ξεκινώντας από τη γραμμή παραγωγής. Ως υπεύθυνος, αργότερα, γραμμών παραγωγής με ευθύνη προσωπικού και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης κάθε έργου παραγωγής, αντιλαμβάνεστε ότι απαιτούνταν σωστή αξιολόγηση των καταστάσεων, διορατικότητα και στάθμιση εξωτερικών συνθηκών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα της δουλειάς μου, αλλά και την οξυδέρκεια να ακούς και να αφομοιώνεις δημιουργικά νέες ιδέες και προσεγγίσεις.

Η θητεία μου σε θέσεις ευθύνης στην Alcatel και η παράλληλη εκπαίδευση που έλαβα όχι μόνο στη διαχείριση πολύπλοκων έργων σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά απαιτητικό, αλλά και στη διαχείριση προσωπικού, είναι από εκείνες τις εμπειρίες που πραγματικά με αποζημίωσαν, κατά κάποιον τρόπο, για τη δύσκολη απόφαση να φύγω από τον τόπο μου και αποτέλεσαν παρακαταθήκη για το μετέπειτα επαγγελματικό μου μέλλον.»

Και η επιστροφή στην Ελλάδα; Πώς αποφασίσατε να γυρίσετε πίσω αφού ήδη είχατε μια σπουδαία καριέρα στην Αυστραλία;
«Ναι, πολύ καλή ερώτηση. Θα σας απαντήσω με μια λέξη: Γονείς. Οι γονείς μου ήταν ο βασικός λόγος της επιστροφής μου. Αυτός, και η ανάγκη της επιστροφής στον τόπο μου. Αφορμή υπήρξε η Panafon, νυν Vodafone, η οποία αναζητούσε τότε να στελεχώσει το δυναμικό της με έμπειρο και ικανό προσωπικό. Έχοντας λοιπόν την εμπειρία τής Alcatel, δεν ήταν δύσκολο να ενταχθώ ως μέλος του ιδρυτικού της προσωπικού! Συμμετείχα ενεργά στο σχεδιασμό, οργάνωση, ανάπτυξη και υλοποίηση του έργου της ανάπτυξης δικτύου παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών της εταιρείας στην ελληνική επικράτεια.»

Μπορείτε να μας δώσετε παραδείγματα έργων που έχετε διαχειριστεί;
«Στα 25 και πλέον χρόνια θητείας μου σε πολυεθνικές εταιρείες, και όλα σε διοικητικές θέσεις ευθύνης, κλήθηκα να διαχειριστώ αντίξοες καταστάσεις, κρίσεις, έργα πολύπλοκα και απαιτητικά, μέσα από την ταυτόχρονη αναγκαιότητα της επιλογής, ανάπτυξης και διαχείρισης προσωπικού που να μπορεί να υποστηρίξει με αποτελεσματικότητα και συνέπεια τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών έργων και να σταθούν αντάξιοι των συνθηκών.

Όσον αφορά τα έργα που κλήθηκα να διαχειριστώ, αυτά ήταν πάρα πολλά και με ιδιαίτερο βάρος το καθένα.»

Υπηρεσίες επικοινωνίας
«Θα σταθώ στο έργο της παροχής κάλυψης υπηρεσιών επικοινωνίας της εταιρείας Vodafone για τους Ολυμπιακούς Αγώνες τού 2004, του οποίου ο εξ ολοκλήρου σχεδιασμός, η ανάπτυξη και η υλοποίησή του μου είχε ανατεθεί.

Επίσης θα μπορούσα να σας απαριθμήσω μια πλειάδα έργων που διαχειρίστηκα, εκπροσωπώντας την ίδια εταιρεία, όπως οι συνεργασίες με μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες, με οδικούς άξονες όπως η Αττική Οδός, η Εγνατία, η ΠΑΘΕ κ.ά., με τον ΗΣΑΠ, την “Αττικό Μετρό”, μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων, το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, την ΕΥΑΘ και άλλες επιχειρήσεις και φορείς δημόσιους και ιδιωτικούς.»

Πράγματι υπάρχει ένα πλούσιο βιογραφικό σε προσόντα και εμπειρία. Φανταζόμαστε όμως ότι θα υπάρχουν και άλλοι στο χώρο σας με ανάλογα προσόντα και εμπειρία. Τι είναι αυτό που εσάς σάς διαφοροποιεί; Τι διαφορετικό έχετε εσείς να προσφέρετε; Για ποιο λόγο κάποιος να εμπιστευτεί τις υπηρεσίες σας;
«Γιατί η μακρόχρονη εμπειρία μου ως αποτέλεσμα, όχι μόνο της συνεχούς προσπάθειάς μου να γίνω καλύτερος, αλλά κυρίως λόγω του προνομίου που είχα να κάνω λάθη σε απαιτητικά περιβάλλοντα όπου οι εξελίξεις έτρεχαν με ταχύτητες φωτός, και να μάθω από αυτά, είναι η εγγύηση της αποτελεσματικότητάς μου. Η εμπειρία που έχω αποκομίσει από την τριβή με τη διαχείριση πραγματικών γεγονότων και έργων σε πραγματικό χρόνο και σε πολύ δύσκολα επιχειρηματικά περιβάλλοντα, σε συνδυασμό με την ευρεία γκάμα των σπουδών μου και τη συνεχή επιμόρφωσή μου, με καθιστούν αποτελεσματικό. Πιστεύω πως η νοοτροπία που παλιότερα όλοι είχαμε, του τύπου ότι όλοι κάνουν για όλα, έχει διαφοροποιηθεί και εδώ στη Μυτιλήνη.

Εάν λοιπόν κάποιος συντοπίτης μου επιδιώκει να ξεκινήσει με γερές και σωστές επιλογές την επιχείρησή του και να της δώσει διάρκεια στο χρόνο με προοπτική και οικονομική δυναμική, είμαι αυτός που μπορεί να τον υποστηρίξει στο εγχείρημά του.

Ή, αν θέλει να διαφοροποιήσει την καθοδική πορεία της επιχείρησής του, να τη διασώσει και να συνεχίσει, είμαι εκείνος που μπορεί να τον συμβουλεύσει.

Ή ακόμα και να θέλει να κάνει την επιχειρηματική του «στροφή», είμαι αυτός που θα τον βοηθήσει να “κόψει” το τιμόνι και να μπει σε νέα πορεία.

Όλη αυτή η προσπάθεια δε θα μπορούσε να ευοδωθεί χωρίς την υποστηρικτική ομάδα των έμπειρων συνεργατών μου, μηχανικών, οικονομολόγων και νομικών συμβούλων, που στελεχώνουν την εταιρεία ΔΙΕΠΙΧΕΙΡΩ.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey