Αϊβαλιώτικη πίττα με άγρια χόρτα

30/03/2024 - 17:00

Ο Αιβαλιώτης φίλος μας Χαϊρεντίν Τσαμπατζί, με προσφυγική καταγωγή (ανταλλαγή πληθυσμών) από παππού Αρβανίτη και γιαγιά από τη Σκαμνιά της Λέσβου μας στέλνει εύκολη συνταγή χορτόπιτας. Θυμάται λέει την γιαγιά του η οποία έβγαινε στο Μοσχονήσι στα χωράφια τέτοια εποχή και μάζευε μόνη της τα άγρια χόρτα. Σχετικά εύκολα «τα βρισκάμενα» που λένε, χωρίς πολλή αναζήτηση. Τώρα, εσείς άμα μπορέσετε να βρείτε κι άλλα, όπως π.χ. λίγες καυκαλίθρες - παπαρούνες , μυρώνια κλπ. εμπλουτίστε τα υλικά για περισσότερη γεύση.

Υλικά: Δύο ματσάκια τσουκνίδες, 2 ματσάκια άγριες μολόχες τα τρυφερά μέρη, 1 μάτσο μάραθο και από ½ μάτσο: άνηθο και μαϊντανό, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, 1 ποτήρι ξερή τριμμένη μυζήθρα, 1 κουταλιά της σούπας γιαούρτι, 1 αυγό προαιρετικά, 1,5 φλιτζάνι αλεύρι, 1 πακέτο μπέικινπάουντερ, 1 κ. γ .αλάτι, 1κ.γ. μαύρο πιπέρι, 1 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο.

Εκτέλεση Πρώτα πλένετε πολύ καλά τα άγρια χόρτα (Τσουκνίδες, μολόχες και μάραθο) και τα αφήνετε λίγο μέσα σε κούπα με άφθονο ξύδι. Στη συνέχεια τα βράζουμε τα στραγγίζουμε καλά. Σε ένα μπολ βάζουμε τα στραγγισμένα άγρια χόρτα ψιλοκόβουμε άνηθο και μαϊντανό και τα βάζουμε όλα τα υπόλοιπά υλικά. Αλείφουμε ένα ταψί με ελαιόλαδο και στρώνουμε μέσα το μείγμα που έχουμε φτιάξει. Συνήθως η γιαγιά του την έψηνε στη σόμπα (δεν υπήρχαν τότε οικιακοί φούρνοι) και όταν ήταν έτοιμη η κάτω πλευρά την αναποδογύρισε προσεκτικά για να ψηθεί και η άλλη. Τώρα εσείς μπορείτε να την ψήσετε στο φούρνο 170C ΄για 45 περίπου λεπτά. Την κόβετε σε μεγάλα τετράγωνα κομμάτια και σερβίρετε.  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey