Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
-Αφέθη ελεύθερος ο 55χρονος κάτοικος της Μόριας που πυροβόλησε στον αέρα όταν είδε τρεις μετανάστες να επιχειρούν να μπουν στο κτήμα του
-Ξεχειλίζει και δικαιολογημένα η αγανάκτηση στο χωριό, ωστόσο δεν δικαιολογείται με τίποτα η αυτοδικία και η στοχοποίηση των μεταναστών
Η συνεχιζόμενη άρνηση ουσιαστικά της πολιτείας να διαχειριστεί το προσφυγικό με πρώτη συνέπεια την ελλιπή ή στην καλύτερη περίπτωση την εξουθενωμένη αστυνόμευση και δεύτερη το ελεύθερο πεδίο σε κάθε ακραίο στοιχείο να πυροδοτεί κι άλλο το κλίμα (που μυρίζει έτσι κι αλλιώς μπαρούτι εδώ και καιρό εις βάρος του δεδομένου προβληματισμού της τοπικής κοινωνίας της Μόριας από την αυξημένη παραβατικότητα που παρατηρείται στην περιοχή), έδωσε στη Μυτιλήνη ένα ίσως από τα πιο σοβαρά «επεισόδια» της παρούσας φάσης του προσφυγικού. Με έναν 55χρονο κτηνοτρόφο, κάτοικο της Μόριας να ανοίγει πυρ στον αέρα το βράδυ της Τετάρτης, νιώθοντας -όπως είπε στην απολογία του- απειλή όταν αντίκρισε στο σκοτάδι τρεις μετανάστες να προσπαθούν να εισέλθουν στο κτήμα του. Την Πέμπτη το πρωί, η σύλληψη του κτηνοτρόφου μετατράπηκε σε αφορμή για νέα μαζική διαμαρτυρία των κατοίκων του χωριού για την δεδομένα προβληματική γειτνίαση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης με τον οικισμό της Μόριας, με το «Ε» να καταγράφει εικόνες δικαιολογημένης αγανάκτησης, αλλά και υπερβολών. Με πιο χαρακτηριστική της υπερβολής, την αποθέωση(!) του κατηγορουμένου από δεκάδες συγχωριανούς του τη στιγμή που εισέρχονταν στο Δικαστικό Μέγαρο για να απολογηθεί ενώπιον του Εισαγγελέα. Ο 55χρονος που κατηγορείται με το αδίκημα της απειλής, της οπλοχρησίας αλλά και της παράνομης οπλοκατοχής, εξερχόμενος από την απολογία του δικαιολογήθηκε πως «αναγκάστηκε να κάνει αυτό που έκανε» γιατί ένιωσε ότι κινδύνευε η γυναίκα και το παιδί του. Με τη νομική υπεράσπισή του να επιχειρεί πάντως να ηρεμήσει τα οξυμένα πνεύματα και τα λανθασμένα μηνύματα, δηλώνοντας πως «δεν είναι λύση τα όπλα» και πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στο πως πράγματι αυτό το σοβαρό συμβάν (που έληξε ευτυχώς αναίμακτα) θα οδηγήσει επιτέλους σε συγκεκριμένες λύσεις για να επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας στην επίμαχη περιοχή. Εξάλλου πλέον είναι σαφές ότι όσο εξακολουθεί η πολιτεία να κλείνει τα μάτια στο μείζον ετούτο πρόβλημα, εκτός του κινδύνου αποφασιστικής διατάραξης της κοινωνικής συνοχής, ελλοχεύει σοβαρά πια και εκείνος του να περάσει ο νόμος στα χέρια του καθενός…
Δεκάδες κάτοικοι της Μόριας, μετέτρεψαν την απολογία του 55χρονου κτηνοτρόφου σε διαμαρτυρία για την κατάσταση που βιώνουν καθημερινά στο χωριό
Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Αστυνομίας, τρεις μετανάστες επιχείρησαν να εισέλθουν στο αγρόκτημα του 55χρονου κτηνοτρόφου Σ.Κ. Ο κτηνοτρόφος, κάτοικος της Μόριας, φέρεται σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση της Αστυνομίας να προσπάθησε αρχικά να τους χτυπήσει, αρχικά με ένα ξύλο και στη συνέχεια πυροβόλησε στον αέρα με το κυνηγετικό του όπλο.
Η απολογία
Στην απολογία τώρα του ενώπιον του Εισαγγελέα χθες το πρωί, ο Σ.Κ. επικαλέστηκε στις αυξημένες τελευταία απόπειρες (και τετελεσμένες πράξεις) ζωοκλοπών από μετανάστες που κινούνται έξω από το Κέντρο Υποδοχής και το αίσθημα ανασφάλειας που επικρατεί στους κατοίκους του χωριού από την ελλιπή αστυνόμευση. Εξήγησε δε ότι ειδοποιήθηκε για την ύποπτη παρουσία των μεταναστών έξω από το αγρόκτημά του και δικαιολογήθηκε πως πυροβόλησε στον αέρα αφού εκείνοι του πέταξαν πέτρες, επειδή φοβήθηκε αλλά και ως έσχατη ενέργεια για να καταφέρει να αποτρέψει τους μετανάστες από το να εισέλθουν στο κτήμα του. «Αναγκάστηκα να κάνω αυτό που έκανα γιατί ένιωσα ότι κινδύνευε η γυναίκα και το παιδί μου. Έχω περάσει πολύ δύσκολα. Φυλάω 40 μέρες και μας λεηλατούν κάθε μέρα. Πρέπει όμως να υπάρχει πια ασφάλεια», δήλωσε στις κάμερες χαρακτηριστικά βγαίνοντας από το Δικαστικό Μέγαρο. Και όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, κατηγορείται μετά και την απολογία του με το αδίκημα της απειλής, της οπλοχρησίας αλλά και της παράνομης οπλοκατοχής. Αφού το… «οπλοστάσιο» (τέσσερα κυνηγετικά όπλα, ένα πιστόλι, μαζί με 156 κυνηγετικά φυσίγγια) που βρέθηκε στο αυτοκίνητό του, δεν ήταν δηλωμένα, ούτε υπήρχε σχετική άδεια κατοχής. Προβληματίζοντας ακόμα περισσότερο τις Αρχές για την επόμενη ημέρα στην περιοχή.
Ο εκ των δικηγόρων της υπεράσπισής του, Άρης Χατζηκομνηνός (σ.σ. ο έτερος είναι ο Παναγιώτης Τσακίρης), μιλώντας στο «Ε», τόνισε πως το συγκεκριμένο περιστατικό είναι ενδεικτικό του ότι η κατάσταση στην περιοχή της Μόριας, έχει φτάσει στο απροχώρητο. «Είναι ξεκάθαρο πως οι κάτοικοι της Μόριας νιώθουν εδώ και καιρό απροστάτευτοι», σχολίασε, υποστηρίζοντας πως ο πελάτης του έχει βιώσει ξανά αντίστοιχη απειλή στο πρόσφατο παρελθόν. Εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή του πως ο πελάτης του θα αθωωθεί, ειδικά από τη στιγμή που η κατηγορία του έχει πέσει στην «απειλή» και παραπέμποντας και στο δεδικασμένο αθώωσης πολίτη της Χίου σε παρόμοιο περιστατικό στο γειτονικό νησί, ευχήθηκε το συγκεκριμένο συμβάν να αποτελέσει την αφορμή να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας των πολιτών της περιοχής. Ενημερώνοντας τέλος, πως η δικάσιμος για το συμβάν, ορίστηκε για τις 2 του Απρίλη του 2019.
Η είσοδος κάτω από επευφημίες του κατηγορουμένου στο Δικαστικό Μέγαρο, συνοδευόμενος από τον δικηγόρο υπεράσπισής του
Διαμαρτυρία έξω από τα Δικαστήρια
Στο άκουσμα της είδησης της σύλληψης του 55χρονου κτηνοτρόφου, δεκάδες κάτοικοι της Μόριας, παρουσία και του προέδρου του χωριού Νίκου Τρακέλλη, βρέθηκαν έξω από τα δικαστήρια της Μυτιλήνης, μετατρέποντας το συμβάν αυτό, σε μία νέα αφορμή να διαμαρτυρηθούν για τη συνεχιζόμενη προβληματική κατάσταση που βιώνουν τους τελευταίους μήνες. Πολλοί εκ των παρευρισκομένων μάλιστα, μίλησαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης για τα συνεχή κρούσματα ζωοκλοπών, αλλά και για το γεγονός πως η Αστυνομία αδυνατεί να ελέγξει την παραβατική κατάσταση που επικρατεί μεταξύ του Κέντρου και του οικισμού. Ειδικότερα, παρέπεμψαν στην τελευταία συνάντηση επιτροπής κατοίκων του χωριού με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, παρουσία και του Αστυνομικού Διευθυντή Λέσβου, με τον πρώτο να δεσμεύεται για καλύτερη αστυνόμευση, η οποία δεν εξασφαλίστηκε αποδεδειγμένα ποτέ…
Ο πρόεδρος του χωριού Ν. Τρακέλλης ακούει (ξανά και ξανά) τα έντονα παράπονα των κατοίκων της Μόριας
«Τρία χρόνια τώρα η κοινωνία ταλαιπωρείται με το μεταναστευτικό. Έχουμε δεκάδες κρούσματα και έχουμε φτιάξει φάκελο για τον Εισαγγελέα. Είμαστε αγανακτισμένοι πια με όλη αυτή τη λεηλασία» είπε χαρακτηριστικά στo «E» ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας της Μόριας, Νίκος Τρακέλλης που με Επιτροπή των Κατοίκων θα μεταβούν σήμερα στον Εισαγγελέα για να εκθέσουν ξανά το πρόβλημα που απαιτεί λύση.
«Δεν είναι λύση τα όπλα»
Ωστόσο δεν έλειψαν έξω από το Δικαστικό Μέγαρο και οι υπερβολές, που δείχνουν το πόσο εύκολο είναι να χαθεί πια η ψυχραιμία, όσο η κατάσταση εξακολουθεί να μην ελέγχεται αποφασιστικά. Καθώς η είσοδος του κατηγορουμένου εκεί, έγινε δεκτή μέχρι και με… επευφημίες από παρευρισκομένους, στέλνοντας λανθασμένα μηνύματα που φτάνουν ως το σημείο να επιδοκιμάζεται το να πάρει ο καθένας τα όπλα στα χέρια του. Τα οποία αυτά μηνύματα φρόντισε πάντως η υπεράσπιση του κατηγορουμένου λίγο αργότερα να αποδοκιμάσει, με τον Άρη Χατζηκομνηνό να δηλώνει πως «δεν είναι λύση τα όπλα». Γιατί αυτό που πρέπει να αποτυπωθεί σε κάθε περίπτωση σε αυτή τη συγκυρία, είναι το ότι η αγανάκτηση δεν μπορεί να δικαιολογήσει σε καμία περίπτωση πράξεις βίας, ή την στοχοποίηση των ιδίων των μεταναστών. Και πως η αποθέωση για κάποιον που επιχείρησε σε κάθε περίπτωση να πάρει το νόμο στα χέρια του, είναι εξίσου ανησυχητική με τον προβληματισμό που επικρατεί από την παραβατικότητα στην περιοχή της Μόριας.