Έκκληση «Συνύπαρξης» προς την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ

90 προσφυγόπουλα φυλακισμένα!

08/06/2016 - 15:43

Έκκληση προς την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες για την άμεση μεταφορά εκτός της «φυλακής» της Μόριας των 90 ασυνόδευτων παιδιών κάνει η Κίνηση Πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο». Τη σχετική της επιστολή κοινοποιεί επίσης στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στο Δήμο Λέσβου, στους βουλευτές του νομού, στον εισαγγελέα Μυτιλήνης και στο διοικητή του Κέντρου Κράτησης της Μόριας Σπύρο Κούρτη.
Εδώ και μήνες, τονίζει, αφότου δηλαδή άρχισε να εφαρμόζεται η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, στο Κέντρο της Μόριας «κρατούνται σε ξεχωριστό χώρο (φυλακή μέσα στη φυλακή) πολλά ανήλικα» - ασυνόδευτα παιδιά (πρόσφυγες - μετανάστες).

Έκκληση προς την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες για την άμεση μεταφορά εκτός της «φυλακής» της Μόριας των 90 ασυνόδευτων παιδιών κάνει η Κίνηση Πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο».

Τη σχετική της επιστολή κοινοποιεί επίσης στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στο Δήμο Λέσβου, στους βουλευτές του νομού, στον εισαγγελέα Μυτιλήνης και στο διοικητή του Κέντρου Κράτησης της Μόριας Σπύρο Κούρτη.

Εδώ και μήνες, τονίζει, αφότου δηλαδή άρχισε να εφαρμόζεται η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, στο Κέντρο της Μόριας «κρατούνται σε ξεχωριστό χώρο (φυλακή μέσα στη φυλακή) πολλά ανήλικα» - ασυνόδευτα παιδιά (πρόσφυγες - μετανάστες).

Με εισαγγελική πράξη σχετικά πρόσφατα αρκετά απ’ αυτά τα παιδιά μεταφέρθηκαν σε υφιστάμενες δομές περίθαλψης και ζουν στο νησί υπό επιτήρηση μεν, αλλά ελεύθερα.

Τα μέλη της «Συνύπαρξης» όλο αυτό το διάστημα προσπαθούν με διάφορες δράσεις τους (προσφορά απαραίτητων εφοδίων - διοργάνωση εκδρομών) να ανακουφίσουν κάπως τη διαβίωση των παιδιών που εξακολουθούν να παραμένουν έγκλειστα στη Μόρια. Γνωρίζοντας έτσι από κοντά τις συνθήκες διαμονής τους, αναφέρει η επιστολή, «θεωρούμε ότι η παρατεταμένη φυλάκισή τους, εκτός από το ότι είναι απάνθρωπη, εγκυμονεί και πλείστους όσους κινδύνους για την ασφάλειά τους απ’ τη γενίκευση περιστατικών βίας που συχνά εκδηλώνονται εκεί».

Καλεί, λοιπόν, την υπηρεσία της UNCHR στη Λέσβο να βρει έναν κατάλληλο χώρο για μεταφερθούν και να διαμένουν τα 90 περίπου σήμερα ασυνόδευτα παιδιά της Μόριας και τις εμπλεκόμενες προς τούτο Αρχές να συντονίσουν τις μεταξύ τους συνεννοήσεις, με βάση τις προβλεπόμενες απ’ την υφιστάμενη νομοθεσία διατάξεις, ώστε η μετακίνησή τους να γίνει άμεσα. Τα μέλη της «Συνύπαρξης» επισημαίνουν και τη διαθεσιμότητά τους σε περίπτωση που τους ζητηθεί να συνδράμουν.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey