Ο έλεγχος που δείχνει ότι έγιναν επεμβάσεις στην περιοχή με σκοπό την διεξαγωγή ιπποδρομιών

ΟΦΥΠΕΚΑ : Άμεση αποτροπή νέων επεμβάσεων & πλήρης απαγόρευση κάθε είδους δραστηριότητας στις Αλυκές Καλλονής

03/06/2023 - 08:30 Ενημερώθηκε 04/06/2023 - 01:09

Η Διεύθυνση Διαχείρισης Προστατευόμενων περιοχών του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, αποστέλλει έγγραφο, με τίτλο *Έλεγχοι για παράνομες εργασίες σε ΚΑΖ- περιοχή Νατούρα- Αλυκές Αγίας Παρασκευής (Καλλονής)*,  στο οποίο σημειώνει ότι θα πρέπει να αποτραπούν νέες επεμβάσεις και πλήρης απαγόρευση κάθε είδους δραστηριότητας στις Αλυκές Καλλονής. 

Προηγήθηκε έλεγχος στην περιοχή από υπαλλήλους της ΜΔΠΠ από τον οποίο προκύπτει ότι έγιναν επεμβάσεις με σκοπό την διεξαγωγή των ιπποδρομιών. Μάλιστα αποστέλλεται στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και κοινοποιείται, μεταξύ άλλων, στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της ΑΔΑ, στο Δήμο Δυτικής Λέσβου και στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίας Παρασκευής. 

Ειδικότερα στο έγγραφο σημειώνεται: 

Με το παρόν έγγραφο σας ενημερώνουμε ότι, μετά από τις σχετικές καταγγελίες (3,4), υπάλληλοι της ΜΔΠΠ ΒΑ Αιγαίου διενήργησαν κατά τις ημερομηνίες 7/3/23, 16/03/23, 31/3/23 και 12/04/23 αυτοψίες στην περιοχή και υπέβαλαν αναφορά στην υπηρεσία μας με τα κάτωθι ευρήματα/συμβάντα:

1) Σε επίσκεψη στις 7/3/2023 διαπιστώθηκε διάνοιξη μήκους περίπου 900m και πλάτους 7m, στην έκταση που υποδείκνυε η καταγγελία (3). Η διάνοιξη, λόγω πλάτους και ακρίβειας στη χάραξη εκτιμάται πως έγινε με μεγάλο μηχάνημα (γκρέιντερ).

2) Κατά τη διάρκεια άλλων δύο επισκέψεων στην περιοχή της διάνοιξης (16 και 31/03/2023), για τη λήψη στιγμάτων και ορθή αποτύπωση σε χάρτη, διαπιστώθηκε η χρήση της για την εξάσκηση αλόγων. Η έκταση της διάνοιξης αποτυπώνεται σε Χάρτη στο Παράρτημα.

3) Στις 12/04/23, το απόγευμα, σε επίσκεψη μετά τη δεύτερη καταγγελία (4) διαπιστώθηκε πως στο σημείο του περιμετρικού καναλιού της Αλυκής Καλλονής που η παράνομη διάνοιξη-από την πλευρά του «ιπποδρόμου» έρχεται, σε επαφή με την παράνομη διάνοιξη προς τα δυτικά, υπήρχαν όντως ποσότητες από πέτρες-βράχια και από τις δύο όχθες του καναλιού και ίχνη από μεγάλο όχημα που τα μετέφερε στο σημείο. Επιπρόσθετα διαπιστώθηκε η ύπαρξη και μεγάλων πλαστικών σωλήνων.

4) Τα ευρήματα οδηγούν στο συμπέρασμα πως δρομολογείται η δημιουργία κάποιου τύπου γέφυρας στο κανάλι των Αλυκών Καλλονής που θα ενώνει τον υπάρχοντα άτυπο «ιππόδρομο» που βρίσκεται στα ανατολικά της διάνοιξης με τη διάνοιξη στη νέα περιοχή με σκοπό τη διεξαγωγή ιπποδρομιών.

Τα ανωτέρω ευρήματα αποτυπώνονται σε χάρτη και σειρά φωτογραφιών στο Παράρτημα.

Η εν λόγω περιοχή βρίσκεται εντός γενικών ορίων χωρικής αρμοδιότητας της ΜΔΠΠ Βορειοανατολικού Αιγαίου σύμφωνα με τον Ν. 4519/2018 και τον Ν. 4685/2020. Ειδικότερα:

1) Βρίσκεται, εξ ολοκλήρου, εντός της περιοχής του δικτύου Natura 2000 με ονομασία «GR4110004 – Λέσβος: Κόλπος Καλλονής και χερσαία παράκτια ζώνη» που αποτελεί Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ.

2) Βρίσκεται, εξ ολοκλήρου, εντός της περιοχής του δικτύου Natura 2000 με ονομασία «GR4110007 – Παράκτιοι υγρότοποι και Κόλπος Καλλονής» που αποτελεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ.

3) Περιλαμβάνει τους τύπους οικοτόπων του Παραρτήματος I της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ: 3170* -Μεσογειακά εποχικά τέλματα (που αποτελεί οικότοπο προτεραιότητας) και 2260- Θίνες με βλάστηση σκληρόφυλλων θάμνων (Cisto-Lavenduletalia).

4) Αποτελεί ενδιαίτημα για τα είδη πανίδας του Παραρτήματος IΙ της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ:. Ελληνική Χελώνα (Testudo graeca).

5) Aποτελεί κρίσιμο ενδιαίτημα των ειδών πουλιών για το χαρακτηρισμό της ΖΕΠ: Καστανόπαπια (Tadorna ferruginea), Πετροτουρλίδα (Burhinus oedicnemus), Νανοσκαλίδρα (Calidris minuta), Χαλκόκοτα, Αργυροτσικνιάς (Ardea alba) και Μαυροκιρκίνεζο (Falco vespertinus).

Αποτελεί κρίσιμο ενδιαίτημα τροφοληψίας ειδών μεγάλων αρπακτικών του Παρ. Ι της143/2002 που παρατηρούνται στην περιοχή νότια των Αλυκών Καλλονής: Φιδαετός(Circaetus gallicus), Λιβαδόκιρκος (Circus pygargus), Στεπόκιρκος (C. macroourus), Χειμωνόκιρκος (C. cyaneus).

Σύμφωνα με τα παραπάνω, οι επεμβάσεις προκάλεσαν εκτεταμένη καταστροφή της φυσικής βλάστησης και αλλοίωση των φυσικών ιδιοτήτων του εδάφους σε οικότοπο προτεραιότητας 3170* καθώς και υποβάθμιση του κρίσιμου ενδιαιτήματος για τα είδη πανίδας και ορνιθοπανίδας της προστατευόμενης περιοχής.

Θα πρέπει να υπάρξει άμεση αποτροπή νέων επεμβάσεων στην περιοχή και ταυτόχρονα να διασφαλιστεί πως η πληγείσα έκταση θα επενέλθει με φυσικό τρόπο. Για το λόγο αυτό θεωρείται άκρως απαραίτητη η πλήρης απαγόρευση κάθε είδους δραστηριότητας στην έκταση της διάνοιξης, όπως η κίνηση οχημάτων, η επαναλαμβανόμενη εξάσκηση αλόγων κ.λ.π. Για το σκοπό αυτό θα ήταν χρήσιμη η περίφραξη από το Δήμο Δυτικής Λέσβου, στον οποίο ανήκει η έκταση, επαρκών σημείων αυτής ώστε να μην είναι δυνατή η πρόσβαση από οχήματα ή εξασκούμενα άλογα (όπως διαπιστώθηκε να επιχειρείται από τη διάνοιξη και μετά).

 

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey