Άλλη μια πρώτη πανελλήνια καταγραφή μανιταριού στη Λέσβο από τους «Μανιταρόφιλους»

Το Hysterangium cistophilum του ασχίστη

22/03/2013 - 14:00

Άλλη μια πρώτη πανελλήνια καταγραφή μανιταριού έλαβε πρόσφατα χώρα στη Λέσβο. Πρόκειται για το μανιτάρι Hysterangium cistophilum, που εντοπίστηκε στην περιοχή της Χαραμίδας από μέλος του Συλλόγου Μανιταρόφιλων.

Άλλη μια πρώτη πανελλήνια καταγραφή μανιταριού έλαβε πρόσφατα χώρα στη Λέσβο. Πρόκειται για το μανιτάρι Hysterangium cistophilum, που εντοπίστηκε στην περιοχή της Χαραμίδας από μέλος του Συλλόγου Μανιταρόφιλων.

Πρόκειται για ένα σπάνιο υπόγειο μανιτάρι, που όπως λέει και το όνομα του είδους του, ευδοκιμεί κάτω από φυτά του γένους cistus, δηλαδή αυτά που στη Λέσβο αποκαλούνται «ασχίστες» ή «ασχίσταρους». Το μανιτάρι βρήκε ο Γιώργος Φρανσουά από τους «Μανιταρόφιλους» και με την αποστολή του στο Σύλλογο Μανιταρόφιλων στα Γρεβενά ταυτοποιήθηκε από το Γιώργο Κωνσταντινίδη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των «Μανιταρόφιλων» Λέσβου, Αριστείδη Σγατζό, πρόκειται για ένα μεσογειακό είδος που καρποφορεί από το Φεβρουάριο ως το Μάιο υπογείως, κάτω από λαγανιές κ.ά. και πρόκειται για πρώτη πανελλήνια καταγραφή, πράγμα που αποδεικνύει για άλλη μια φορά τον πλούτο του λεσβιακού οικοσυστήματος.

«Με την ευκαιρία αυτή, θα θέλαμε να τονίσουμε πρώτον τη σημαντικότατη θέση του ασχίστη στο οικοσύστημα της Λέσβου», λέει ο ίδιος. «Για το λόγο αυτό, καλούμε τους γεωργούς του νησιού να αποψιλώνουν από ασχίστες μόνο τα απαραίτητα για την καλλιέργεια των ελαιοκτημάτων εδάφη και να τα αφήνουν στα όρια των χωραφιών ή όπου δεν εμποδίζουν την ελαιοσυλλογή. Τα φυτά αυτά, με την παρουσία τους και τη συμβίωσή τους με δεκάδες ωφέλιμους μύκητες, υπέργειους ή υπόγειους, αλλά και την ανθοφορία τους, βοηθούν πολλαπλά, όπως τονίζουν οι γεωπόνοι, την ευφορία του λεσβιακού ελαιώνα.»

«Δεύτερον, θέλουμε να τονίσουμε για άλλη μια φορά ότι κατά την περίοδο της συλλογής των παραδοσιακών μανιταριών της Λέσβου, η χρήση τσουγκράνας ή άλλων παρόμοιων εργαλείων είναι καταστροφική και για τα μανιτάρια, καθώς και για όλα τα άλλα που δεν ενδιαφέρουν τους παραδοσιακούς συλλέκτες, καθώς και για τα φυτά με τα οποία συμβιώνουν. Είμαστε σίγουροι ότι η μεγάλη πτώση της καρποφορίας ιδιαίτερα του πευκίτη οφείλεται και σε αυτές τις πρακτικές», συνεχίζει ο κ. Σγατζός. «Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες μας, σε λίγο καιρό αναμένεται και η έκδοση του βιβλίου για τα μανιτάρια της Λέσβου, που αναμένεται να εμπλουτίσει ακόμη περισσότερο τις γνώσεις μας για τη μυκοχλωρίδα του νησιού.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey