ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ. Όχι ΚΑΠΗ

14/04/2024 - 17:00

Αγαπητέ κ Διευθυντά  

Στο φύλλο σας της 23/3/2024 δώσατε ευρεία δημοσιότητα στο θέμα της παραχώρησης του κτιρίου του Γηροκομείου της Άντισσας από το Δήμο Δυτικής Λέσβου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, που έγινε στις 20/3/2024. Εσείς ως Μέσο Ενημέρωσης κάνατε τη δουλειά σας προβάλλοντας ένα γεγονός που ασφαλώς ενδιαφέρει το νησί, τη χερσόνησο του Ορδύμνου και ειδικότερα τη γενέτειρά μου Άντισσα. Αυτό που κανείς αντιλαμβάνεται απ’τον τίτλο του άρθρου περί προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των ανωτέρω αναφερομένων, λαμβάνοντας υπ’όψη τον υπέρτιτλο «ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΗΚΕ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΚΑΠΗ ΑΝΤΙΣΣΑΣ …» η παραχώρηση αυτή δεν έχει να κάνει με το παγκοίνως γνωστό κτίριο, απ’το 2000 και μετά, ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΑΝΤΙΣΣΗΣ, αλλά κάποιο ΚΑΠΗ. Φυσικά τούτο όχι πρωτοβουλία σας, αλλά κατά τα λόγια του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου, στην εκδήλωση(20/3/2024), αναφέροντας: «…Το εγκαταλελειμμένο και ουδέποτε αξιοποιημένο Δημοτικό Κτίριο του ΚΑΠΗ της Άντισσας …».  

Είναι γνωστή η τακτική όσων θέλουν να ξεφορτωθούν κάτι που γι’ αυτούς είναι βαρίδι. Απλά, το υποβιβάζουν από απόψεως ποιότητας, μεγέθους, εικόνας, status. Στην περίπτωσή μας, έγινε υποβιβασμός του status του κτίσματος από ένα πλήρες ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ, σ’ένα απλό ΚΑΠΗ. Έτσι, η περί κοινής αντίληψης αίσθηση, είναι αυτή που ο καθένας μπορεί να πει «έλα καημένε, σιγά παραχωρήθηκε το ΚΑΠΗ, μια αίθουσα κάπου στην Άντισσα και κάτι έγινε!» Αποφεύγεται έτσι η σκέψη ότι 60 γέροντες, αναξιοπαθούντες της υποβαθμισμένης ακριτικής περιοχής μας με συνεχώς γηράσκοντα πληθυσμό, όπου θα μπορούσαν να έχουν βρει εκεί καταφύγιο στα τελευταία δύσκολα χρόνια της ζωής τους, χάνουν το ~1000 τ.μ. «σπίτι» τους, το ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ Αντίσσης. Η παριστώσα εικόνα της έννοιας ΚΑΠΗ είναι μία αίθουσα 80-120 τ.μ., όπου παρέχονται κάποιες περιορισμένες υπηρεσίες σε ηλικιωμένους κάποιες ώρες τις ημέρας, δηλ. είναι μια ανοικτή δομή ως προσδιορίζεται απ’τον τίτλο, «Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων(ΚΑΠΗ)». Σ’αντίθεση η παριστώσα εικόνα της έννοιας Γηροκομείο είναι ένα μεγάλου σχετικά μεγέθους, κλειστής δομής κτίριο, όπου οι τρόφιμοί του μένουν μέσα 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, κι εκεί τους παρέχεται κατάλυμα, τροφή, φροντίδα και περίθαλψη.  

Αρχικά το κτίριο αυτό ξεκίνησε ως ΚΑΠΗ με χρήματα της Ε.Ε. (εκτιμάται ~700.000 Ευρώ) γύρω στο 1990. Ανασχεδιάσθηκε και ανακατασκευάστηκε, με εθνικά κονδύλια (~1.300.000 Ευρώ), το 2000, δίνοντας το ιδιαίτερα καλαίσθητο αυτό κτίριο στην άκρη της Άντισσας. Επί μια γενεά ατυχώς δεν αξιοποιήθηκε, ως «ΜΟΝΑΔΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ». Μ’αυτό το όνομα, τούτο καταγράφηκε στη συνείδηση του κάθε Αντισσαίου και γενικά όλων των κατοίκων της Χερσονήσου του Ορδύμνου. Δηλ. Γηροκομείο. Ποτέ ως ΚΑΠΗ. Ομοίως έτσι λογιζόταν και ονοματιζόταν απ’τα συναρμόδια Υπουργεία, τον π.Δήμο Λέσβου, το Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Κοινότητα Αντίσσης. Ως Γηροκομείο, κατά τον σχεδιασμό του μπορεί να παράσχει σχετικές υπηρεσίες σε 60 γέροντες. Μάλιστα, το 2008 είχε αγοραστεί ακόμη και ο απαιτούμενος ξενοδοχειακός κ.λπ. εξοπλισμός.  

Το 2015 είχαν περάσει 15 χρόνια μετά την ολοκλήρωση του, διαπίστωσα ότι το ωραίο αυτό κτίριο βρισκόταν στη φάση, του να μετατραπεί εκ δευτέρου σε ερειπιώνα και έγραψα το σχετικό άρθρο στο αγαπητό μου «ΕΜΠΡΟΣ» την 18/8/2015. Τότε έγραψα και στον αρμόδιο Υπουργό περιγράφοντας την τραγική εικόνα του ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ μας. Το Υπουργείο επικοινώνησε με τον τότε Δήμο Λέσβου που απαντώντας του, μας καθησύχασε πως διερευνά τη δυνατότητα να λειτουργήσει το Γηροκομείο «προς όφελος των ηλικιωμένων δημοτών του». Δύο χρόνια μετά, κάτι τέτοιο δυστυχώς δεν έγινε. Τότε, με την παραίνεση πολλών συγχωριανών μου δημιούργησα την Επιτροπή Αγώνα. Για το σκοπό αυτό συνέταξα το κείμενο/διακήρυξη με επικεφαλίδα «ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΝΤΙΣΣΗΣ ΛΕΣΒΟΥ». Σ’αυτή ανέφερα ότι τούτο καλείται να στηρίξει τον γηράσκοντα πληθυσμού της, μίας εκ των πλέον υπαναπτύκτων επαρχιών της Ευρώπης, της Μηθύμνης, και ειδικότερα του ορεινού τμήματος της χερσονήσου του Ορδύμνου, που μαστίζεται από φτώχεια, μόνιμη μιζέρια και συνεχή μείωση του πληθυσμού της. Τόνιζα δε: «…Διά του παρόντος ζητούμε όπως λειτουργήσει επί τέλους το από εικοσαετίας και πλέον ολοκληρωμένο Γηροκομείο Αντίσσης. Έτσι αφ’ ενός μεν θα αξιοποιηθεί η εκ τριών εκατομμυρίων περίπου Ευρώ σχετική επένδυση, αφ’ ετέρου θα παρασχεθεί η δυνατότητα πενήντα περίπου γέροντες εκ του συνεχώς γηράσκοντος πληθυσμού των χωριών μας να τύχουν της δικαιουμένης φροντίδας και περιθάλψεως στα τελευταία έτη της ζωής τους». Την διακήρυξή μας αυτή υπέγραψαν μαζικά οι κάτοικοι της Αντίσσης, δημιουργώντας την εν δυνάμει Επιτροπή Αγώνα, υπογράφοντας την πάνω από 600 (απ’το χωριό, Μυτιλήνη, Αθήνα ακόμα και απ’την Αυστραλία). Με την συγκέντρωση των υπογραφών υποβάλαμε αυτές με σχετικές συνοδευτικές επιστολές (έξι το σύνολο) στην τότε αρμόδια Υπουργό. Το τελικό έγγραφό του Υπουργείου αρχές του 2019 ανέφερε: << …Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε απόφαση για λειτουργία του εν λόγω κτιρίου ως γηροκομείου είτε από τον Δήμο Λέσβου είτε με τυχόν παραχώρηση της χρήσεώς του σε άλλο φορέα αποτελεί αρμοδιότητα του οικείου δημοτικού συμβουλίου>>.  

Σε συνέχεια, όταν δημιουργήθηκε ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, εστάλη προς τους συναρμόδιους Υπουργούς (Εσωτερικών, Υγείας Πρόνοιας, Οικονομικών) έγγραφο του, με υπογραφή Δημάρχου ζητώντας να αυξηθεί η δυναμικότητα του Δημοτικού Ιδρύματος “Ζαχάρειος Πρότυπος Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Η Αγ. Παρασκευή»”, προκειμένου η “ΜΟΝΑΔΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ” Αντίσσης να λειτουργήσει ως παράρτημα του “Ζαχάρειου” Ιδρύματος. Το Υπουργείο Εσωτερικών, έδωσε στον Δήμο Δυτικής Λέσβου την απαιτούμενη απάντηση(7ος/2021), καθορίζοντας επ’ακριβώς τα επί μέρους βήματα της διαδικασίας προκειμένου να εκδοθεί νέο Π.Δ. τροποποιώντας το αρχικό, αυτό της ιδρύσεως του «Ζαχάρειου» Ιδρύματος. Ο Δήμος προχώρησε με βραδύτητα την διαδικασία και τον 7ο/2022, το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε την ομόφωνη απόφαση υπ’ αριθ. 112/2022 // 09.06.2022 : «Να ερωτηθεί το Δημοτικό Ίδρυμα με την επωνυμία “Ζαχάρειος …” αν αποδέχεται την παραχώρηση του κτιρίου που βρίσκεται στην Κοινότητα Αντίσσης …»

Το Δ.Σ. του «Ζαχάρειου» Ιδρύματος αποδέχθηκε την παραχώρηση, στις 2/9/2022, με ομόφωνη Απόφαση, υπ’ αριθ.: 9/2022, υπό τον όρο της οικονομικής κάλυψης της λειτουργίας του.  

Κατά το προεκλογικό έτος 2023 ουδεμία αναφορά στο θέμα. Και ξαφνικά στις 20 του Μάρτη ανακοινώθηκε η παραχώρησή του Γηροκομείου Αντίσσης . 

Περαίνοντας αυτό που λέω, είναι ότι οι κρατούντες στη γενέτειρά μου (εντός αυτής αλλά και στο Δήμο), δεν πρέπει να διέπονται από Ηροστράτειο σύνδρομο. Αφού δεν μπορούν να κάνουν καλό στους γέροντες μας, τουλάχιστο ας αποφεύγουν να τους κάνουν κακό, παραχωρούντες το «σπίτι» τους για αλλότρια.  

Ευχαριστών για τη φιλοξενία 

Δρ. Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης( Ph.D.) 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey