Δεν άντεξε ο «αυτόματος» στον οποίο είχε μπει η Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων της Καλλονής. Έτσι, σταμάτησε να δουλεύει και τα λύματα χύνονται στα γύρω κτήματα, στην αλυκή και φυσικά στη θάλασσα!
Δεν άντεξε για καιρό ο «αυτόματος» στον οποίο είχε μπει από το Σεπτέμβριο του 2010, λίγο μετά την έναρξη της λειτουργίας της, η Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων της Καλλονής. Έτσι, εδώ και λίγους μήνες σταμάτησε να δουλεύει, δίχως κανείς απολύτως τοπικός άρχοντας και αρμόδια υπηρεσία να μεριμνήσει για την επαναλειτουργία της. Αποτέλεσμα, τα λύματα να ξεχειλίζουν δίπλα απ’ την αλυκή και να καταλήγουν στη θάλασσα. Το θέμα φέρνει στο προσκήνιο καταγγελία ευαισθητοποιημένου πολίτη προς τα μέσα ενημέρωσης, ενώ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καλλονής, ζητώντας συγγνώμη, διαβεβαιώνει ότι θα φροντίσει ώστε η κατάσταση να αντιμετωπιστεί άμεσα.
Το κατ’ εξακολούθηση επιβαρημένο απ’ τα αστικά λύματα των γύρω οικισμών περιβάλλον του Κόλπου Καλλονής δεν έμελλε να απαλλαγεί απ’ τα απόβλητα, παρ’ ότι στα τέλη του καλοκαιριού τού 2010 τέθηκε σε λειτουργία, έστω και εν μέρει, ο βιολογικός καθαρισμός της περιοχής. Στον οποίο, όμως, καταλήγει μέρος των αστικών λυμάτων, μια και δεν έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολό τους τα δίκτυα αποχέτευσης των περιοχών που θα πέφτουν στο σύστημα.
Η καταγγελία
Χθες πολίτης, που απ’ τον Οκτώβριο του περασμένου χρόνου επισκέπτεται τακτικά την περιοχή όπου και βρίσκεται η μονάδα επεξεργασίας λυμάτων, κατήγγειλε παραθέτοντας και το σχετικό αποδεικτικό υλικό πως «τουλάχιστον απ’ τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου παρατηρείται μεγάλη διαρροή λυμάτων από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων Καλλονής - στο κάτω τμήμα της αλυκής. Τα λύματα πλημμυρίζουν μεγάλη έκταση στα παρακείμενα βοσκοτόπια και στις καλλιεργούμενες εκτάσεις και μέρος τους καταλήγει στην περιμετρική τάφρο της αλυκής. Ξεχειλίζουν από το καπάκι υπόγειας δεξαμενής κοντά στην είσοδο του χώρου. Τα δε μηχανήματα των εγκαταστάσεων δε βρέθηκε να λειτουργούν σε καμμία από τις πολλές επισκέψεις μου στο χώρο. Προφανώς πρόκειται για τα λύματα της περιοχής της Καλλονής που καταλήγουν στη μονάδα και κατόπιν στις γειτονικές περιοχές, χωρίς καμμία επεξεργασία και τελική προώθηση σε σημείο πριν την εκβολή του ποταμού Τσικνιά, όπως προβλέπεται.».
Σε συνέχεια της καταγγελίας, της οποίας την εγκυρότητα ουδείς αρνήθηκε, διαπιστώσαμε ότι η σύμβαση του μοναδικού συντηρητή-φύλακα της μονάδας με το Δήμο Καλλονής είχε λήξει απ’ το Σεπτέμβριο του 2010, οπότε και η λειτουργία της μπήκε στον «αυτόματο». Άγνωστο πότε σταμάτησαν τα μηχανήματα την επεξεργασία, αφού όπως φαίνεται κανείς όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έλεγξε τι κατάσταση επικρατεί.
«Ζητάμε συγγνώμη…»
Μερικές μέρες πριν την καταγγελία, ο αντιδήμαρχος Καλλονής, Βαγγέλης Γιαβάσης, ενημερώθηκε ότι κάποιο πρόβλημα υπάρχει στο βιολογικό, για τον οποίο έως τότε είχε την πληροφόρηση - όπως μας τη μετέφερε ακριβώς - ότι «δουλεύει μόνος του, αυτόματα». Με τη σειρά του, κι αφού διαπίστωσε το πρόβλημα, ενημέρωσε τον αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής, Γιάννη Βατό, που άρχισε να αναζητά τρόπο για το πώς θα στελεχώσει έστω και προσωρινά τη μονάδα για να λειτουργήσει. Αντίστοιχο ζήτημα ο κ. Βατός χειρίζεται και για το βιολογικό του Πλωμαρίου, όπου η σύμβαση του μοναδικού εργαζομένου έληξε απ’ το Δεκέμβριο του 2010.
Τα λύματα καταλήγουν στα κτήματα, την αλυκή και στη συνέχεια... στη θάλασσα!
«Η πρώτη ενέργεια που κάναμε ήταν να περιλάβουμε τις δύο θέσεις για Καλλονή και Πλωμάρι στο εποχικό προσωπικό που θα προσλάβουμε, σε έναν περίπου μήνα. Μετά από δεύτερη σκέψη, αφού το πρόβλημα είναι εδώ και χρειάζεται αντιμετώπιση άμεσα, ήδη από χθες, είμαστε σε συνεννόηση με τον κ. Γιαβάση προκειμένου να μετακινηθεί ένας υπάλληλος απ’ την Καθαριότητα της Δημοτικής Ενότητας Καλλονής, στη μονάδα. Το ξέρω ότι οφείλαμε πιο δραστική αντιμετώπιση, αλλά δεν μπορούσαμε να χειριστούμε διαφορετικά την υπόθεση, μια και ήδη έχουμε μετακινήσει προσωπικό απ’ την Καθαριότητα και σε άλλη δραστηριότητα. Ζητάμε ειλικρινά συγγνώμη για αυτό που συνέβη και θα προσπαθήσουμε σε ό,τι περνά απ’ το χέρι μας να μη δημιουργηθεί ξανά άλλο τέτοιο πρόβλημα.»
Πληροφορίες αναφέρουν ότι πέραν της στελέχωσης της μονάδας, απ’ τη δημοτική αρχή έχει ξεκινήσει προσπάθεια και ρύθμισης ζητημάτων που αφορούν στην υποδομή του κτηρίου και είναι ιδιαίτερα σοβαρά.
Πάντως, ας σημειωθεί πως σε ερώτηση του «Ε» προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για το εάν έγινε έλεγχος του βιολογικού της Καλλονής, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Γιώργος Λεμονός, μας ανέφερε: «Έλεγχος των βιολογικών της αυτοδιοίκησης γίνεται μόνο μετά από καταγγελία, και εν προκειμένω για το βιολογικό της Καλλονής έως τώρα δε μας είχε υποβληθεί καμμία σχετική καταγγελία.»
«Πλήγμα για τον τουρισμό της περιοχής» χαρακτηρίζουν την όλη κατάσταση οι Οικολόγοι Πράσινοι
Για την ίδια καταγγελία από πολίτη της Αγίας Παρασκευής ενημερώθηκε και η πολιτική κίνηση Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων, που με ανακοίνωση του συντονιστή της, Μιχάλη Μπάκα, καταγγέλλει «εκτός από την κοροϊδία, ολιγωρία, ανοργανωσιά και τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, και το πλήγμα στο τουριστικό προϊόν της Λέσβου, καθώς η περιοχή σε λίγες βδομάδες θα δεχτεί εκατοντάδες παρατηρητές πουλιών που θα έρθουν στο νησί για να θαυμάσουν τη φύση και τα πουλιά της».
Η κίνηση με ανακοίνωσή της δηλώνει πως περιμένει από το Δήμο Λέσβου να εξετάσει τη λειτουργία της μονάδας και να προχωρήσει στην άμεση αποκατάσταση της βλάβης.