Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Μία ακόμη προβληματική υπόθεση, αυτήν τη φορά σε ένα από τα πιο σημαντικά κληροδοτήματα που ανήκουν στο Δήμο Λέσβου, που ανέδειξε το «Ε» από τα τέλη του 2014, επιβεβαιώθηκε ως τέτοια από το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες- η ομάδα Δημοσιονομικού Ελέγχου, που πρόσφατα έκανε «φύλλο και φτερό» τα στοιχεία του «Καραγιαννοπούλειου» της Φίλιας, έβγαλε το πόρισμά της, στο οποίο υποστηρίζεται ότι υπάρχουν ευρήματα κακοδιαχείρισης εκ μέρους των τελευταίων διοικήσεών του.
Το «Ε» είχε αναδείξει το θέμα αξιολογώντας πληροφορίες του αλλά και σχετική ερώτηση της επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκης Τσιριγώτη στο δημοτικό συμβούλιο, που έφεραν τη διοίκηση του κληροδοτήματος να μην έχει υποβάλει φορολογική δήλωση για τρία ολόκληρα χρόνια!
Το θέμα προχώρησε στη συνέχεια, με νέα ρεπορτάζ του «Ε» να αποκαλύπτουν πολλές ελλείψεις στα οικονομικά στοιχεία του κληροδοτήματος, φιλοξενώντας και τις εξηγήσεις σε κάθε περίπτωση από τον έως σήμερα πρόεδρο του κληροδοτήματος Σταύρο Σκαλοχωρίτη, που ξεκαθάριζε ότι δεν υπήρχε κάτι το μεμπτό στην όλη υπόθεση, παραδεχόμενος ωστόσο πως γνώριζε ελάχιστα από τις διαδικασίες που έπρεπε να εκτελέσει ως πρόεδρος της Φίλιας, που αυτόματα -βάσει και της βούλησης των διαθετών Ευστρατίου και Μαρίας Καραγιαννοπούλου- οριζόταν και πρόεδρος του κληροδοτήματος.
Παρ’ όλα αυτά, με επίσημο έγγραφό της η ομάδα του Υπουργείου Οικονομικών, που έκανε τους σχετικούς ελέγχους στο κληροδότημα, εντόπισε μεταξύ αρκετών άλλων «τρύπα» τουλάχιστον 30.000 ευρώ, ζητώντας μάλιστα μέσα σε έναν μήνα από τον κ. Σκαλοχωρίτη την απόδοσή τους! Ειδάλλως θα τα καταλογίσει σε εκείνον, όπως και τις όποιες ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες.
Το κληροδότημα Ευστρατίου και Μαρίας Καραγιαννοπούλου υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται στην τοπική κοινότητα της Φίλιας και καταγράφει μία αξιοσημείωτη περιουσία, καθώς έχει στην ιδιοκτησία του περίπου 50 γεωργοκτηνοτροφικά ακίνητα, ελαιοκτήματα και βοσκοτόπια, τα οποία ενοικιάζει σε ιδιώτες. Τα τελευταία χρόνια, πρόεδρος του διοικητικού του συμβουλίου είναι ο εκλεγμένος και σήμερα με την παράταξη «Αδέσμευτος Συνδυασμός» πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Φίλιας Σταύρος Σκαλοχωρίτης.
Το ιστορικό
Ο αντιδήμαρχος Καλλονής Ταξιάρχης Βέρρος, λίγο διάστημα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, είχε ζητήσει τα οικονομικά στοιχεία του κληροδοτήματος από τη διοίκησή του, αλλά για διάφορους λόγους για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είχε καταφέρει να έρθει σε επαφή με τον πρόεδρο Σταύρο Σκαλοχωρίτη.
Παράλληλα, η δημοτική αρχή είχε αναδείξει και ένα ζήτημα που δεν μπορούσε ούτε η ΑΔΑ να λύσει αναφορικά με τη διαχείριση των κληροδοτημάτων, καθώς, μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη», την ίδια στιγμή που απαιτούνταν μια κεντρική διαχείριση από τον έναν Δήμο και στα περιουσιακά του στοιχεία βεβαίως, κάποιες περιπτώσεις π.χ. κληροδοτημάτων σκόνταφταν επάνω στις βουλές των διαθετών που διατυπώθηκαν προ… «Καλλικράτη» και ενίσχυαν την τοπική τους αυτονομία.
Ούτε λογιστής, ούτε βιβλία…
Η συνέχεια απ’ αυτό το… αδιέξοδο, που έριξε (δικαίως ή αδίκως) και ένα πέπλο μυστηρίου γύρω από τη διαχείριση του «Καραγιαννοπούλειου», που μας αφορά σήμερα, προβλημάτισε περισσότερο όταν διαπιστώθηκε ούτε λίγο ούτε πολύ πως τα τελευταία χρόνια η διοίκηση του κληροδοτήματος δεν είχε καταθέσει ούτε φορολογικές δηλώσεις, ούτε τηρούσε βιβλία με τα οικονομικά του στοιχεία με λογιστή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να είναι στον «αέρα» και σε γνώση μόνο της διοίκησης και οι δαπάνες που έγιναν αλλά και τα μισθώματα που εισπράχθηκαν.
Η θέση της διοίκησης
Ο πρόεδρος της Φίλιας και αυτομάτως και πρόεδρος του κληροδοτήματος κ. Σκαλοχωρίτης, όπως όριζαν οι διαθέτες, αποκρινόμενος στα ρεπορτάζ εκείνων των ημερών, είχε μιλήσει στο «Ε» ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπήρχε τίποτα το μεμπτό, παραδεχόμενος πως το όλο μπέρδεμα, που σήμερα φαίνεται πως θα μας απασχολήσει περαιτέρω, αφού είναι αρκετά σοβαρό, οφειλόταν στο γεγονός πως ο ίδιος δεν γνώριζε τις διαδικασίες που έπρεπε να κάνει. Υποστήριζε μάλιστα πως ανέλαβε απρόθυμα τη διαχείριση του κληροδοτήματος βάσει της διαθήκης που θέλει τον εκάστοτε πρόεδρο του χωριού πρόεδρό του και τονίζοντας πως δεν ήταν μόνο εκείνος υπεύθυνος για τις ελλείψεις που είχαν παρατηρηθεί.
Η υπόθεση πάντως δεν μπήκε… αρχείο, αλλά οι ενέργειες τού τότε αντιδημάρχου Οικονομικών Παναγιώτη Τσουπή για να βρεθεί μια άκρη αλλά και οι αντίστοιχες του αντιδημάρχου της Δ.Ε. Καλλονής Ταξιάρχη Βέρρου έφεραν στη Λέσβο τον Ιούλη του 2015 κλιμάκιο του Υπουργείου Οικονομικών για ελέγχους, με τη διοίκηση του κληροδοτήματος εντωμεταξύ να έχει μπει στη διαδικασία να βάλει σε μία κάποια σειρά τα οικονομικά στοιχεία του.
Το… πόρισμα του Υπουργείου
Το κλιμάκιο αυτό λοιπόν, που δεν ήταν άλλο από την Ομάδα Δημοσιονομικού Ελέγχου του Υπουργείου, έβγαλε -σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε»- πριν από λίγες ημέρες το πόρισμά του και αναμένεται να το κοινοποιήσει και στο Δήμο Λέσβου αλλά και στην ΑΔΑ.Οι ίδιες πληροφορίες επιβεβαιώνουν πως το πόρισμα μνημονεύει ευρήματα μη σύννομων ενεργειών, διαπιστώνοντας καταρχάς πως δεν εκπληρώνεται η βούληση των διαθετών από τη λειτουργία του και άρα η παρούσα διοίκηση πρέπει να εκπέσει. Και τούτο μάλιστα δεν μπορεί να αφορά μόνο την τελευταία διοίκηση του κληροδοτήματος.
Παράλληλα, επιβεβαιώνει πως το κληροδότημα δεν τηρούσε βιβλία, αλλά ούτε προϋπολογισμούς και ισολογισμούς! Απ’ αυτές τις βασικές ελλείψεις, που είναι ανήκουστο να παρατηρούνται σε κληροδοτήματα που διαχειρίζονται μία τόσο σημαντική περιουσία, εντοπίστηκε και μία «τρύπα» ύψους περίπου 30.000 ευρώ, την οποία μάλιστα η Ομάδα ζητά μέσα σε διάστημα ενός μήνα να «εμφανίσει» στους τραπεζικούς λογαριασμούς ο πρόεδρος κ. Σκαλοχωρίτης. Ειδάλλως θα καταλογιστούν στον ίδιο που θα πρέπει να τις πληρώσει και θα του αποδοθούν και οι σχετικές ποινικές ευθύνες.
Η «μπάλα» στη δημοτική αρχή
Το τι εξέλιξη θα έχει πλέον η υπόθεση αυτή, που δείχνει πως ειδικά στην «περιφέρεια» του Δήμου που εντάχθηκε στη διοίκηση ενός και μόνο Δήμου εξακολουθεί να ισχύει μία λογική «τσιφλικιού», χωρίς να τηρούνται διαδικασίες, το γνωρίζουν πλέον μόνο στο Υπουργείο Οικονομικών αλλά και στο Δήμο Λέσβου.Ο τελευταίος σε πρώτη φάση δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε ότι έφτασε το πόρισμα που αποκαλύπτει σήμερα το «Ε», αλλά λογικά η δημοτική του αρχή θα κληθεί σε κάθε περίπτωση να ενημερώσει για τις ενέργειές της από εδώ και πέρα και να εκτιμήσει ενδεχομένως με το πόρισμα στα χέρια της αν πρόκειται για σκανδαλώδη πρακτική εκ μέρους της διοίκησης του κληροδοτήματος ή για μία κακοδιαχείριση χωρίς δόλο…