Με αφορμή την εκκένωση του Κέντρου της Μόριας και του Καρά Τεπέ

Μαζικές απελάσεις και κλείσιμο δομών αλληλεγγύης προβλέπει το ΠΙΚΠΑ

20/03/2016 - 01:40

 Εθελοντές του ΠΙΚΠΑ προβλέπουν μαζικές απελάσεις, καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των προσφύγων, στρατιωτικοποίηση του προσφυγικού, αλλά και κλείσιμο των δομών αλληλεγγύης.

Με αφορμή την έναρξη διαδικασίας εκκένωσης από πρόσφυγες του Κέντρου Ταυτοποίησης Προσφύγων και του προσφυγικού Καταυλισμού του Καρά- Τεπέ, αλλά και στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε. και Τουρκίας, εθελοντές του ΠΙΚΠΑ προβλέπουν μαζικές απελάσεις, καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των προσφύγων, στρατιωτικοποίηση του προσφυγικού, αλλά και κλείσιμο των δομών αλληλεγγύης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΙΚΠΑ

Στα πλαίσια της εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε. και Τουρκίας, στη Μυτιλήνη σήμερα ξεκίνησε η εκκένωση των στρατοπέδων της Μόριας και του Καρά Τεπέ με μεταφορές προσφύγων στο λιμάνι και επιβίβαση τους σε έκτακτο δρομολόγιο προς Καβάλα. Οι πληροφορίες έπειτα από την ενημέρωση των οργανώσεων στη Μόρια , είναι ότι μέχρι αύριο το βράδυ (20/3) θα πρέπει να αδειάσει το νησί από όλους τους πρόσφυγες με κατεύθυνση την ηπειρωτική Ελλάδα. Η ξαφνική μετακίνηση σε δομές φιλοξενίας που δεν είναι έτοιμες θα οδηγήσει τους πρόσφυγες σε απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης όπως αυτές της Ειδομένης. 

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σαφής οργάνωση και ενημέρωση για τον προορισμό τους, τους χώρους που θα φιλοξενηθούν και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν σε σχέση με τις αιτήσεις για άσυλο, επανένωση και επανεγκατάσταση. Αισθανόμαστε μεγάλη ανησυχία, καθώς έχοντας την εμπειρία τόσων μηνών στη Λέσβο, είμαστε σίγουροι ότι οι πρόσφυγες δε θα έχουν πρόσβαση σε νομική υποστήριξη σε σχέση με τα δικαιώματα τους. Οι αποφάσεις θα παίρνονται μαζικά και όχι κατά περίπτωση, με αποτέλεσμα μαζικές απελάσεις. Σκοπός είναι η μετατροπή της Μόριας σε κλειστό στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου θα γίνεται η πρώτη διαλογή των προσφύγων σε όσους δικαιούνται άσυλο και σε αυτούς που θα απελαύνονται πίσω στη Τουρκία. Η επερχόμενη διαχείριση του στρατοπέδου από το στρατό θα κάνει ακόμη πιο βάρβαρη την αντιμετώπιση των ανθρώπων που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη.Ταυτόχρονη απώλεια όλων αυτών είναι το κλείσιμο και η απομάκρυνση των δομών αλληλεγγύης που όλους αυτούς τους μήνες προσφέρουν ανιδιοτελώς φιλοξενία και φροντίδα στους ανθρώπους που φθάνουν στα νησιά μας και ελέγχουν παραβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey