Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Έστω και στο παρά πέντε, η δημοτική αρχή ολοκληρώνει τις διαδικασίες πιστοποίησης των ιαματικών πηγών που ανήκουν στην κυριότητα του Δήμου Λέσβου και μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου ο φάκελος της αίτησης πιστοποίησης θα έχει κατατεθεί κανονικά στον ΕΟΤ. Την ίδια ώρα όμως, οι διαδικασίες πιστοποίησης των πηγών της Λ. Θερμής, γίνονται από τον «ιδιοκτήτη» τους, που δεν είναι άλλος από το πρώην ΤΣΑΥ και κανείς αυτή τη στιγμή στο Δήμο αλλά και στην Περιφέρεια δεν είναι σε θέση να γνωρίζει με σιγουριά, για το αν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες.
Σημειώνεται δε -για να γίνει κατανοητή η σημασία της πιστοποίησης- ότι σε περίπτωση που κάποια ιαματική πηγή δεν λάβει πιστοποίηση μέχρι το τέλος του χρόνου, αυτόματα περιέρχεται στο ΤΑΙΠΕΔ με ό,τι αυτό συνεπάγεται…
Ο Δήμος Λέσβου που έχει στην ιδιοκτησία του τρεις ιαματικές πηγές, στα Θέρμα του κόλπου Γέρας, στην Εφταλού στο Μόλυβο και στο Λισβόρι, έχει ξεκινήσει από την περασμένη άνοιξη, τις διαδικασίες πιστοποίησής τους. Τις ίδιες διαδικασίες, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Κώστα Κατσαρό, η δημοτική αρχή τις ξεκίνησε και για τις πηγές του Πολιχνίτου, παρά το ότι ακόμα η περιουσία τους βρίσκεται σε διαδικασία αγοράς τους, καθώς ανήκουν στην υπό εκκαθάριση εταιρία ΕΘΥΛΠ, στην οποία μέτοχος είναι και ο Δήμος Λέσβου ως καθ’ ολοκληρία διάδοχος του Δήμου Πολιχνίτου.
Μέσα στις επόμενες ημέρες λοιπόν, αναμένονται οι υγειονομικές εκθέσεις που έχει παραγγείλει ο Δήμος από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αλλά και οι ραδιολογικές εκθέσεις από ειδική εταιρία που τις εκπονεί και είναι απαραίτητες για να συμπεριληφθούν στην αίτηση πιστοποίησης. «Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου αναμένεται να έχουμε στείλει τον φάκελο στον ΕΟΤ και για τις τέσσερις πηγές που ανήκουν στο Δήμο Λέσβου, για να λάβουμε τις απαραίτητες πιστοποιήσεις.
Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες αναλύσεις των νερών, οι έλεγχοι στις κτηριακές εγκαταστάσεις των πηγών και ο Δήμος με τις ενέργειές του θα εξασφαλίσει σύντομα τις πηγές του», εξήγησε στο «Ε» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών.
Ολοκληρώνεται η εκκαθάριση της ΕΘΥΛΠ
Σε ό,τι αφορά τώρα την εκκαθάριση της ΕΘΥΛΠ, που είναι ο κύριος «ιδιοκτήτης» των πηγών του Πολιχνίτου, ο κ. Κατσαρός τόνισε πως οι διαδικασίες ολοκληρώνονται σύντομα και πολύ σύντομα ο Δήμος, μέσω της ΑΔΕΛ και της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, που έχει ήδη αποφασιστεί, θα μπορεί να αγοράσει την πλειοψηφία των μετοχών της και να γίνει ο κύριος κάτοχος των ιαματικών του Πολιχνίτου.
Αν όμως για τις τρεις πηγές που ανήκουν στο Δήμο Λέσβου, αλλά και για τις πηγές του Πολιχνίτου που ακόμα τυπικά ανήκουν στην ΕΘΥΛΠ Α.Ε., έχουν γίνει οι απαραίτητες διαδικασίες πιστοποίησης, δεν μπορεί να πει κανείς το ίδιο και για τις πηγές της Λ. Θερμής, που εδώ και χρόνια παραμένουν ανεκμετάλλευτες και χύνονται στη θάλασσα.
Η δημοτική αρχή όταν ξεκίνησε τις αναγκαίες διαδικασίες πιστοποίησης των πηγών της, είχε φροντίσει να εξασφαλίσει και τις πηγές της Θερμής, υπό το φόβο και των… Ιουδαίων.
Το ΤΣΑΥ πιστοποίησε τις πηγές της Θερμής;
Καθώς ως γνωστόν, οι πηγές της Θερμής ανήκουν στην περιουσία του ασφαλιστικού ταμείου του πρώην ΤΣΑΥ και οι όποιες ενέργειες για την εξασφάλιση της πιστοποίησής τους, θα έπρεπε να γίνουν από το ίδιο το Ταμείο. Όταν όμως ο Δήμος επιχείρησε να έλθει σε μία συνεννόηση με το ΤΣΑΥ για ενδεχόμενη συνεργασία για την εξασφάλιση της πιστοποίησης, τότε εισέπραξε την αντίδραση ανθρώπων του Ταμείου, που υποστήριξαν με… στόμφο στην πλευρά της δημοτικής αρχής, ότι οι πηγές τούς ανήκουν και πως θα κάνουν εκείνοι τις διαδικασίες.
Ο φόβος των ανθρώπων του Δήμου βέβαια, ήταν, και εν πολλοίς είναι ακόμα, εύλογος. Καθώς ως γνωστόν, σε περίπτωση που κάποια πηγή δεν λάβει την απαραίτητη πιστοποίηση, τότε αυτόματα περιέρχεται στη δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ!
Ως εκ τούτου, η πιστοποίηση των πηγών της Θερμής που αποτελούν μέρος διεκδίκησης των τοπικών αρχών εδώ και χρόνια, για την αξιοποίηση τους μαζί με το ακίνητο του «Σάρλιτζα», είναι αποκλειστικά στα χέρια του ΕΤΑΑ, το οποίο θα φανεί σύντομα το αν έπραξε τα δέοντα για την εξασφάλιση της κυριότητας των πηγών.
Και ο προβληματισμός αυτός ενισχύεται και από το γεγονός πως στην τελική διαπραγμάτευση που βρίσκεται εδώ και τέσσερα χρόνια τουλάχιστον (και ουσιαστικά παραμένει στάσιμη), μεταξύ της Περιφέρειας και του ΕΤΑΑ, οι πηγές της Θερμής βρίσκονται στο επίκεντρο της προσδοκώμενης παραχώρησής τους στην Περιφέρεια, μαζί φυσικά με το «Σάρλιτζα».
Έντυπη έκδοση της Εφημερίδας Εμπρός