Ολοκληρώνεται άμεσα η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων και υπολείπονται οι ενώσεις με τα δίκτυα

Τελειώνει ο βιολογικός Γέρας

31/10/2013 - 14:38

Ζήτημα μηνών θεωρείται πλέον η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού της Δημοτικής Ενότητας Γέρας. Άμεσα, στις αρχές Δεκεμβρίου, με την τοποθέτηση ενός μηχανισμού, ολοκληρώνονται οι - ήδη εντυπωσιακές - εγκαταστάσεις της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων.

Ζήτημα μηνών θεωρείται πλέον η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού της Δημοτικής Ενότητας Γέρας. Άμεσα, στις αρχές Δεκεμβρίου, με την τοποθέτηση ενός μηχανισμού, ολοκληρώνονται οι - ήδη εντυπωσιακές - εγκαταστάσεις της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων. Έτσι απομένουν οι ενώσεις της με τα δίκτυα, για να σταματήσει η επιβάρυνση του ευαίσθητου οικοσυστήματος του Κόλπου Γέρας απ’ τα αστικά λύματα έξι χωριών, τα οποία και θα εξυπηρετούνται απ’ το βιολογικό. Το έργο του βιολογικού ξεκίνησε το 2007, με ένταξη στο περιφερειακό πρόγραμμα του Γ΄ Κ.Π.Σ. επί δημαρχίας Σωτήρη Ζαμτράκη και με την κατασκευή των δικτύων αποχέτευσης σε Παπάδο, Σκόπελο, Παλαιόκηπο, Πλακάδο, Μεσαγρό και Πέραμα. Στις περισσότερες όμως κοινότητες είχαν υλοποιηθεί έργα δικτύων και αποχέτευσης και ύδρευσης και από προηγούμενες περιόδους.

Η μονάδα
Τον Ιούλιο του 2010, το έργο του βιολογικού πέρασε ως «γέφυρα» στο ΕΣΠΑ και πιο συγκεκριμένα εντάχθηκε με 5,5 εκατ. ευρώ στο «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ), με στόχο αφενός να ολοκληρωθούν τα δίκτυα σε όλα τα χωριά και αφετέρου να κατασκευαστεί η «Εγκατάσταση Επεξεργασίας και Διάθεσης Λυμάτων Γέρας».

Η μονάδα που έγινε στη θέση «Ψα», μεταξύ Παλαιοκήπου και Πλακάδου, είναι προϋπολογισμού 2,34 εκατ. ευρώ, ενώ οι υπόλοιπες πιστώσεις διατέθηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσαν οι μηχανικοί του Δήμου Ανδρέας Παπαχριστοφόρου και Δέσποινα Μακρή, για την κατασκευή περίπου 7.000 μέτρων αποχετευτικού δικτύου, καταθλιπτικού αγωγού μεταφοράς των λυμάτων από το Πέραμα στη Μονάδα (μήκους περίπου 5,3 χιλιομέτρων) και αντλιοστασίων. Η Μονάδα που ολοκληρώνεται, είναι σε θέση να εξυπηρετήσει πληθυσμό περίπου 8.600 κατοίκων το καλοκαίρι, για την επόμενη 20ετία.



«Λίφτινγκ»
«Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω απ’ τις υπηρεσίες του Δήμου, κι ενώ ολοκληρώνεται η Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων, χρειάζεται να γίνουν μια σειρά από συνδέσεις-ενώσεις των δικτύων αποχέτευσης με αντλιοστάσια και εν συνεχεία με την κεντρική εγκατάσταση, ώστε να ξεκινήσει απρόσκοπτα η λειτουργία του έργου στο σύνολό του», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Γιάννης Βατός, σημειώνοντας ότι «σίγουρα για ένα έργο που ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν, χρειάζεται να γίνει ένα διορθωτικό λίφτινγκ και να αντιμετωπιστούν ό,τι προβλήματα έχουν εντοπιστεί ή ενδεχομένως θα προκύψουν στη δοκιμή του έργου».

Η εξασφάλιση χρηματοδότησης για αυτές τις υπολειπόμενες εργασίες στο βιολογικό της Γέρας, αλλά και γενικότερα η πορεία υλοποίησης τεσσάρων βιολογικών που χρηματοδοτούνται απ’ το ΕΠΠΕΡΑΑ και τα προβλήματα που τους αφορούν και πρέπει να αντιμετωπιστούν, θα είναι το αντικείμενο της συνεργασίας που θα έχει σήμερα και αύριο στη Διαχειριστική Αρχή του προγράμματος αντιπροσωπεία του Δήμου Λέσβου.

Στη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί, θα συμμετάσχουν ο δήμαρχος, Δημήτρης Βουνάτσος, ο κ. Βατός, η προϊσταμένη της Τεχνικής Υπηρεσίας, Μαριάνθη Στυλιανίδου, και οι επιβλέποντες των έργων σε Γέρα, Πέτρα, Αγία Παρασκευή και Αγιάσο, Μαρία Πιαλλέ, Δέσποινα Μακρή και Ανδρέας Παπαχριστοφόρου. Από κοινού με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ, θα υπάρξει συνάντηση και στο Υπουργείο Εσωτερικών για την ένταξη του έργου του βιολογικού της νότιας Μυτιλήνης, είτε στο ΕΠΠΕΡΑΑ είτε σε άλλο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey