Οι Έλληνες αγνοούν την πρόληψη και χάνουν 10 χρόνια ζωής

01/07/2012 - 05:56
Οι Έλληνες, ενώ είναι εκτεθειμένοι σε παράγοντες κινδύνου που επιδρούν βλαπτικά στην υγεία, αγνοούν την πρόληψη με συνέπεια να χάνουν μέχρι και 10 χρόνια ζωής.
Οι Έλληνες, ενώ είναι εκτεθειμένοι σε παράγοντες κινδύνου που επιδρούν βλαπτικά στην υγεία, αγνοούν την πρόληψη των ασθενειών με συνέπεια να χάνουν μέχρι και 10 χρόνια ζωής.

Ο Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΔΟΕΑΠ), λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ), το πρωτοποριακό πιλοτικό πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής, «Πρόληψη: Μία πρόταση ζωής», με στόχο την προαγωγή της υγείας, με την αναβάθμιση των συνθηκών υγείας και ασφάλισης στους χώρους απασχόλησης των εργαζομένων στα ΜΜΕ.
Οι πιο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου, που επιδρούν βλαπτικά στην υγεία, είναι η κακή διατροφή, το κάπνισμα, η έλλειψη φυσικής αγωγής και το στρες.
Τα άτομα που τρέφονται σωστά, δεν καπνίζουν, γυμνάζονται τακτικά και διαχειρίζονται σωστά το στρες, κερδίζουν κατά μέσο όρο 10 χρόνια επιπλέον ζωής, επισήμανε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος προληπτικής ιατρικής του ΕΔΟΕΑΠ, ο αναπληρωτής καθηγητής κοινωνικής ιατρικής και διευθυντής του ΙΚΠΙ, Γιάννης Τούντας.
Σύμφωνα με στοιχεία της πανελλαδικής μελέτης του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών «Hellas Health I», το 34,5% των ανδρών και το 44,7% των γυναικών στην Ελλάδα, δηλώνουν σωματικά αδρανείς, ενώ το 40% των Ελλήνων είναι καπνιστές.
Συγκεκριμένα, το 49,9% των ενηλίκων ανδρών και το 30,8% των ενηλίκων γυναικών, καπνίζουν σε καθημερινή βάση.
Επίσης, αυξημένη παρουσιάζεται η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και γλυκών, ενώ μειωμένη εμφανίζεται η κατανάλωση δημητριακών (ιδιαίτερα δημητριακών ολικής άλεσης), φρούτων, λαχανικών και ψαριών, με αποτέλεσμα η διατροφή του ελληνικού πληθυσμού να απέχει σημαντικά από το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής.
Εξάλλου, το 56% των γυναικών δεν έχει κάνει ποτέ μαστογραφία, ενώ το 46,2% των γυναικών ηλικίας 50-69 ετών, δεν έχει κάνει μαστογραφία κατά την τελευταία τριετία.
Πάνω από το 70% των γυναικών σε περιεμμηνοπαυσιακή ηλικία, δεν έχει μετρήσει ποτέ την οστική πυκνότητα -εξέταση αναγκαία για την έγκαιρη διάγνωση της οστεοπόρωσης- ενώ το 69% των ανδρών, ηλικίας 45-54 ετών, και το 45% στις ηλικίες άνω των 65 ετών, δεν έχει κάνει ποτέ εξέταση PSA για τη έγκαιρη διάγνωση καρκίνου του προστάτη.
Ακόμη, το 85% των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών, δεν έχει κάνει ποτέ προληπτική εξέταση για την ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Πολλά άτομα δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από συχνές χρόνιες αρρώστιες, όπως η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερχοληστεριναιμία κλπ.
Το 25% των Ελλήνων είναι υπερτασικοί και από αυτούς το 10% παραμένει αδιάγνωστο, το 9% χωρίς θεραπεία, το 66% με ανεπαρκή θεραπεία και μόνο το 15% είναι σωστά ρυθμισμένο.
Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στο σακχαρώδη διαβήτη, όπου υπολογίζεται ότι, από τους 900.000 Έλληνες διαβητικούς, οι 400.000 είναι χωρίς αγωγή και μόνο οι 250.000 είναι σωστά ρυθμισμένοι.
Το 27,2% του συνολικού πληθυσμού δεν έχει μετρήσει ποτέ τη χοληστερόλη του (42% στις ηλικίες 25-34), ενώ οι οδηγίες συνιστούν μία πρώτη μέτρηση μετά τα 20 έτη και, τέλος, το 15,1% του ελληνικού πληθυσμού, δεν έχει καν μετρήσει την αρτηριακή του πίεση.
Έτσι, ενώ η χώρα μας μέχρι τη δεκαετία του ΄90, είχε ένα από τα υψηλότερα προσδόκιμα στον κόσμο και το 1991 βρισκόταν στη 2η θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ, το 2006 κατατασσόταν στη 10η θέση. Οι Έλληνες κερδίζουν λιγότερα χρόνια ζωής σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους, γεγονός που οφείλεται τόσο στην αδιαφορία τους για τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για την υγεία, όσο και για τις απαραίτητες εξετάσεις.   

Το πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής

Το πρόγραμμα «Πρόληψη: Μία πρόταση ζωής» του ΕΔΟΕΑΠ, είναι το πρώτο στο χώρο των ταμείων υγείας, που αφορά την πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη και αγωγή υγείας σε ασφαλισμένο πληθυσμό για την αντιμετώπιση των βασικών παραγόντων κινδύνου και την έγκαιρη διάγνωση σημαντικών νοσημάτων.
Όπως ανέφερε ο αρχίατρος του ΕΔΟΕΑΠ Θεσσαλονίκης, Κώστας Κουτσομητέλης, το πρόγραμμα αυτό θα πραγματοποιηθεί σε πιλοτική βάση σε 150 άμεσα ασφαλισμένους ηλικίας 35-55 ετών, και θα περιλαμβάνει σύντομη συνέντευξη στα ιατρεία του ΕΔΟΕΑΠ, βασικό εργαστηριακό έλεγχο, με τον οποίο σκιαγραφείται η συνολική κατάσταση της υγείας του ασφαλισμένου και εφόσον απαιτείται, θα ακολουθούν οι αναγκαίες ιατρικές εξετάσεις.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επανάληψη των ελέγχων που κρίνονται αναγκαίοι με υπενθυμίσεις εκ μέρους ειδικής ομάδας συνεργατών για το χρόνο και το είδος της εξέτασης που απαιτείται. Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα δημιουργηθεί ηλεκτρονικός φάκελος υγείας, όπου θα καταχωρούνται και θα ανανεώνονται όλα τα δεδομένα υγείας του κάθε μετέχοντα, και, με βάση τα δεδομένα, θα συντάσσεται η προσωπική του έκθεση υγείας.
Επίσης, θα παρέχονται στους ασφαλισμένους, προγράμματα αγωγής υγείας, με τη διενέργεια 8-10 συμβουλευτικών συνεδριών, διάρκειας 50 λεπτών και με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων στους τομείς της διακοπής καπνίσματος, της βελτίωσης της διατροφής, της απώλειας σωματικού βάρους, του ελέγχου του στρες και της αύξησης της σωματικής άσκησης.
Θα παρέχεται ακόμη, τηλεφωνικά, συμβουλευτική υποστήριξη σε θέματα πρόληψης, θα εκδοθεί 3μηνιαίο έντυπο με θέματα υγείας, πρόληψης και αυτοφροντίδας και θα οργανωθεί ειδική ιστοσελίδα με χρήσιμες πληροφορίες και άρθρα.
Εξάλλου, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, Νίκος Κιάος, υπάρχει η σκέψη να λειτουργήσει και πρόγραμμα παροχής βοήθειας στο σπίτι σε ανήμπορους και ηλικιωμένους ασφαλισμένους.

(Πηγή ΑΠΕ - Υγεία)

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey