Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Στις 24 Απριλίου ανακοινώθηκε η προκήρυξη 135 θέσεων επί θητεία ειδικευμένων ιατρών, από το Υπουργείο Υγείας για τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας - ΠΕΔΥ της 2ης ΥΠΕ. Είναι η πρώτη προκήρυξη για προσλήψεις ιατρών -πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης- επί θητεία τα τελευταία 7 μνημονιακά χρόνια.
Όμως απ’ ό,τι φαίνεται και όπως συνηγορεί η Ένωση Ιατρών Λέσβου, απέχει πολύ από το να καλύψει τις οξυμένες ανάγκες της 2ης ΥΠΕ, των νησιών του Αιγαίου και ειδικότερα της Λέσβου.
Διότι η προκήρυξη, σύμφωνα με την Ένωση, προβλέπει μόλις πέντε θέσεις ιατρών για το Γ.Ν. Μυτιλήνης «Βοστάνειο», καμία θέση για τα κέντρα υγείας της Λέσβου και καμία θέση για τη Μ.Υ. - Π.Ε.Δ.Υ. Μυτιλήνης. Συγκεκριμένα, προκηρύσσει μία θέση παιδιάτρου, μία θέση αιματολόγου, μία θέση νεφρολόγου, μία θέση ψυχιάτρου και μία θέση ακτινολόγου για το Νοσοκομείο Μυτιλήνης.
Οι κενές θέσεις…
Οι κενές θέσεις στο «Βοστάνειο» Νοσοκομείο ωστόσο, αγγίζουν το 30% των συνολικών θέσεων καθώς είναι κενές οι εξής θέσεις: δύο παιδίατροι, δύο ορθοπεδικοί, δύο αναισθησιολόγοι, τρεις βιοπαθολόγοι, τρεις ιατροί ΜΕΘ, ένας ουρολόγος, δύο ιατροί στον αξονικό, δύο ψυχίατροι, δύο χειρουργοί, δύο παθολόγοι, ένας νεφρολόγος, ένας καρδιολόγος, ένας ΩΡΛ, ένας γυναικολόγος και ένας δερματολόγος.
Η Ένωση δε, υποστηρίζει πως για να λειτουργήσει ογκολογικό και νευροχειρουργικό τμήμα, θα έπρεπε να υπάρχουν επιπλέον δύο ογκολόγοι και δύο νευροχειρουργοί, επισημαίνοντας και τον απαρχαιωμένο οργανισμό του Νοσοκομείου, που δεν προβλέπει απαραίτητες ειδικότητες, όπως ενδοκρινολόγο, αγγειοχειρουργό, ιατροδικαστή και ρευματολόγο.
Καμία θέση για ΠΕΔΥ και κέντρα υγείας
«Οι μεγάλες ελλείψεις ειδικευμένων ιατρών δεν μπορούν να καλυφθούν με επικουρικούς ιατρούς, με μπλοκάκια και μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ιδιαίτερα τώρα που λόγω προσφυγικού, το φορτίο εργασίας έχει αυξηθεί. Το Βοστάνειο ήδη λειτουργεί με 18 επικουρικούς ιατρούς και με 10 ιατρούς μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ και με μπλοκάκια. Αρνητική εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως στο Βοστάνειο Νοσοκομείο προκηρύχθηκαν μόνο 5 θέσεις, όταν η ίδια η διοίκηση του Βοστανείου είχε ζητήσει την προκήρυξη 14 θέσεων.
Σε νοσοκομεία αντίστοιχης δυναμικότητας, όπως το Νοσοκομείο Ρόδου, προκηρύχθηκαν 12 θέσεις. Καμιά θέση δεν προκηρύχθηκε στα Κέντρα Υγείας και στη ΜΥ - Π.Ε.Δ.Υ. Μυτιλήνης με αποτέλεσμα οι γιατροί να μετακινούνται από τη μια μεριά της Λέσβου στην άλλη, για να καλύπτουν τις ανάγκες της εφημερίας. Τέλος, λόγω του επαγγελματικού αδιεξόδου των νέων ιατρών και της ιατρικής μετανάστευσης, κενές παραμένουν σε μεγάλο ποσοστό οι θέσεις ειδικευομένων και αγροτικών ιατρών», γράφει στην ανακοίνωσή της χαρακτηριστικά, η Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου.
«Να προκηρυχθούν όλες οι κενές θέσεις»
Και καταλήγει με την απαίτηση να «προκηρυχθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας - ΠΕΔΥ, με ιατρούς επί θητεία, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Να προκηρυχθούν και οι νέες θέσεις που έχουν προταθεί από το Επιστημονικό Συμβούλιο και τους επιστημονικούς υπεύθυνους στα Κέντρα Υγείας και το Π.Ε.Δ.Υ..
Να συμπεριληφθούν και αυτές που σήμερα καλύπτονται από επικουρικούς ιατρούς, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ ή με μπλοκάκια. Ώστε να καταργηθεί το γρηγορότερο, το αίσχος των πολλαπλών ελαστικών σχέσεων εργασίας στο Ε.Σ.Υ. και η πολύχρονη “ομηρία” των ιατρών. Να δοθούν κίνητρα για την κάλυψη των θέσεων σε απομακρυσμένες “άγονες” περιοχές. Να σταματήσουν οι αναγκαστικές μετακινήσεις ιατρών από μονάδα σε μονάδα και από νησί σε νησί...».