Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Πληθαίνουν οι φωνές που «συνυπογράφουν» για την παραμονή του νευροχειρουργού Ευρυβιάδη Μπαϊραμίδη στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, ενόψει της λήξης της σύμβασής του τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Μάλιστα, σχετική παρέμβαση στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό έκανε με επιστολή του ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός. Αυτό όμως που προβληματίζει, πέρα από την αγωνία για το αν η Λέσβος θα χάσει έναν καλό γιατρό, είναι το εξής. Μήπως, συγκεντρώνοντας όλες μας τις δυνάμεις στον εν λόγω γιατρό και όχι στο σύνολο των επικουρικών γιατρών του Νοσοκομείου, ακόμα και στο πρόσωπο του κ. Μπαϊραμίδη, χάσουμε θαυμάσιους γιατρούς από το «Βοστάνειο».
Είναι αλήθεια ότι καλώς έχει προβληθεί το έργο του κ. Μπαϊραμίδη για τις πρωτότυπες παρεμβάσεις του αλλά και για το γεγονός ότι έχει κάνει θαύματα στους ασθενείς που παρέλαβε υπό την ιδιότητά του ως νευροχειρουργού. Αυτό όμως δεν επισκιάζει σε καμία περίπτωση το έργο των υπολοίπων επικουρικών γιατρών, στο σύνολό τους 14, που αποτελούν επίσης «βασικό υλικό» για τη διαδικασία των επεμβάσεων.
Το «Ε» περιηγήθηκε στους χώρους του Νοσοκομείου και είχε την ευκαιρία να μιλήσει με γιατρούς και ασθενείς: «Υπάρχουν γιατροί που κάνουν θαύματα και δεν πρέπει να τους χάσουμε». Σύμφωνα με στοιχεία που ζητήσαμε και είναι στη διάθεση της εφημερίδας, την τελευταία εβδομάδα έγιναν 8 χειρουργεία, ενώ ο μέσος όρος των χειρουργείων είναι πέντε κάθε εφτά μέρες.
Πολύ σημαντικό χαρακτηρίζεται το έργο του νευροχειρουργού Πέτρου Σουρτζή, ο οποίος σε μόλις 20 περίπου μήνες που βρίσκεται στο «Βοστάνειο» έχει κατορθώσει να κάνει το νησί μας πόλο έλξης… νοσοκομειακού τουρισμού! Από τη Σπάρτη, τη Χίο, τη Λήμνο και πολλά μέρη της Ελλάδας καταφτάνουν ασθενείς για να χειρουργηθούν… από τα χέρια του 38χρονου γιατρού, ο οποίος έχει «δυνατή» προϋπηρεσία σε δύο νοσοκομεία της Γερμανίας και προχωρά σε επεμβάσεις εγκεφάλου αλλά και σπονδυλικής στήλης.
Παράλληλα, πολύ καλή «ομάδα» έχει δημιουργηθεί και από τους υπόλοιπους επικουρικούς, ακτινολόγους, γιατρούς της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και άλλους. «Ουσιαστικά ο ένας αποτελεί προϋπόθεση για το έργο του άλλου, από το οποίο εντέλει επωφελείται τα μέγιστα ο ασθενής», έλεγαν στο «Ε» μέλη του διοικητικού συμβουλίου του «Βοστανείου».
Είναι λοιπόν στο χέρι μας να μιλήσουμε όχι μόνο για τον κ. Μπαϊραμίδη, αλλά στο πρόσωπό του να αναδειχτούν οι ανάγκες όλου του Νοσοκομείου και η απαραίτητη παραμονή όλων των επικουρικών γιατρών. Μόνο κάτι τέτοιο θα μπορέσει εν τέλει να διασφαλίσει την υποδομή ώστε να μην επιστρέψουμε… στο παρελθόν, όταν οι ασθενείς έπρεπε να μεταβούν στην Αθήνα για κάποιο χειρουργείο.
Η επιστολή Γαληνού
«Ως δήμαρχος της Λέσβου, ενός ακριτικού νησιού αποτελούμενου από μία κοινωνία που κράτησε ψηλά τις ανθρώπινες αξίες, όπως διαπιστώσατε πολλάκις ο ίδιος χωρίς “ανταλλάγματα” ή “δεύτερες σκέψεις”, σας διαβιβάζω ένα ανθρώπινο και πάνδημο αίτημα. Παρακαλώ για την άμεση παρέμβασή σας ώστε να παραμείνει ο κ. Ευρυβιάδης Μπαϊραμίδης στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Είμαι βέβαιος ότι θα πράξετε ό,τι είναι δυνατό ώστε οι πολίτες της Λέσβου να συνεχίσουν να έχουν το αίσθημα ασφάλειας που απορρέει από την ύπαρξη τέτοιων γιατρών στο νησί μας. Ευελπιστώ σε μια έγκαιρη παρέμβασή σας για την ικανοποίηση του αιτήματός μου και παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και επικοινωνία», καταλήγει στην επιστολή του προς τον κ. Ξανθό ο κ. Γαληνός.