Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Αυτό που φαίνεται σαν απλή ιατρική εξέταση στο μέσο ενήλικα μπορεί να είναι εξαιρετικά απαιτητικό σε ηλικιωμένους ασθενείς, των οποίων η υγεία είναι πιο ευάλωτη.
Παρακάτω περιγράφουμε μερικούς λόγους για τη λήψη ειδικών μέτρων όταν εξετάζονται ηλικιωμένοι ασθενείς.
Οι ηλικιωμένοι είναι πιθανότερο να έχουν προβλήματα όρασης, ακοής και αντίληψης, που τους δυσκολεύουν να εφαρμόζουν οδηγίες ή να κατανοούν τι πρέπει να κάνουν για να συλλεχθεί σωστά το δείγμα.
Οι ηλικιωμένοι έχουν περισσότερα προβλήματα ισορροπίας και κινητικότητας, παράγοντες που μπορεί να κάνουν τη λήψη κάποιων δειγμάτων δυσκολότερη ή πιο επικίνδυνη.
Ακόμη και μία εξέταση αίματος μπορεί να είναι πιο δύσκολη, επειδή το δέρμα είναι λεπτότερο, ο υποδόριος ιστός είναι λιγότερο σταθερός και τα αγγεία πιο εύθραυστα με τάση να σχίζονται όταν τρυπιούνται.
Για άτομα με άνοια, ακόμη και μία σύντομη δειγματοληψία μπορεί να είναι τραυματική και να οδηγήσει σε καταστροφικές αντιδράσεις του ασθενούς. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να ελεγχθεί συστηματικά η ανάγκη εκτέλεσης εξετάσεων.
Πέρα από τις φυσικές και συναισθηματικές προκλήσεις, οικονομικά προβλήματα και λεπτομέρειες μπορεί να αποτρέψουν ηλικιωμένους από ιατρικές εξετάσεις, με σοβαρό αντίκτυπο στη θεραπευτική αγωγή και την ποιότητα ζωής τους.
Τρόποι να διευκολυνθούν τα παιδιά στις εργαστηριακές τους εξετάσεις
Τα παιδιά χρειάζονται συνήθως σπανιότερα ιατρικές εξετάσεις από τους ενήλικες, αλλά κάποιες φορές πρέπει να τις κάνουν και τότε χρειάζονται βοήθεια για να ανταπεξέλθουν. Ένας ενήλικας μπορεί να βοηθήσει το παιδί να τα βγάλει πέρα με το φυσικό πόνο ή τη δυσφορία, το φόβο, την ανησυχία ή τις διάφορες συναισθηματικές αντιδράσεις κατά τη δειγματοληψία.
Παρακάτω ακολουθούν κάποιες γενικές συστάσεις για την παροχή βοήθειας σε παιδιά κατά τη διάρκεια ιατρικών διαδικασιών, όπως και συστάσεις για τη λήψη δειγμάτων αίματος, ούρων, κοπράνων και φαρυγγικού επιχρίσματος.
Προετοιμάστε το παιδί - Εξηγήστε του ήρεμα πώς και γιατί θα συλλεχτεί το αίμα, δίνοντάς του χρόνο να προσαρμοστεί στην ιδέα, πριν κάποιος το αγγίξει.
Κάνετε πρόβα – Στο σπίτι ή σε άλλο κατάλληλο κα άνετο χώρο, προτείνετε στο παιδί να προβάρει τη διαδικασία. Μπορεί να του δείξετε τι θα γίνει και να του ζητήσετε να το επαναλάβει σε μία κούκλα ή ένα λούτρινο παιχνίδι.
Βοηθήστε το παιδί να συσχετίσει – Συσχετίστε το δύσκολο μέρος της διαδικασίας, αυτό που εσείς πιστεύετε ότι το παιδί θα βρει δυσκολότερο να αντέξει, με κάτι που το παιδί αναγνωρίζει ή κάνει εύκολα, για παράδειγμα εξηγήστε του ότι διαρκεί όσο το ανέβασμα των σκαλιών στο σπίτι ή όσο διαρκεί ένα αγαπημένο του τραγούδι ή κάποια φάση της αγαπημένης του ομάδας.
Προγραμματίστε ανταμοιβή – Έχει αποδειχτεί χρήσιμο να περιμένει το παιδί κάποια ειδική ανταμοιβή μετά τη δειγματοληψία.
Πηγή: View Υγεία