Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Στη Μυτιλήνη παρουσιάστηκε το Πρότυπο Σύστημα Υποστήριξης Ατόμων με Αυτισμό, βασιζόμενο σε ένα ευφυές Πληροφοριακό Σύστημα τον περασμένο Οκτώβριο. Το σύστημα παρέχει τη δυνατότητα καταχώρησης περιστατικού που χρήζει παρέμβασης αλλά και εμπλουτισμού της βάσης Γνώσης με καταχώρηση περίπτωσης.
Επιπλέον, προσφέρει τη δυνατότητα αξιολόγησης των προτεινόμενων παρεμβάσεων αλλά και μιας πρώιμης διάγνωσης με τη μορφή ειδικά σχεδιασμένων και προσαρμοσμένων ερωτήσεων.
Η ημερίδα στη Μυτιλήνη διεξήχθη στο πλαίσιο των δράσεων δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων του έργου «ΠΑΥΕΥΣ», το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2007-2013, ενώ συνολικά υλοποιήθηκαν 14 ημερίδες στις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας. Ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, Βασίλης Βουτσινάς, και καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών μιλά σήμερα στο «View» για το καινοτόμο αυτό έργο.
Ποια είναι η καινοτομία του «ΠΑΥΕΥΣ»;
«Το βασικό παραδοτέο του έργου είναι το σύστημα “ΠΑΥΕΥΣ”, ένα βασισμένο σε γνώση ευφυές Πληροφοριακό Σύστημα για την υποστήριξη, με τη μορφή αυτόματης παροχής πληροφοριών και συμβουλών προς όλους όσοι συνδέονται με άτομα με αυτισμό (γονείς, ειδικούς, παρόχους υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης κ.λπ.).
Αυτές οι πληροφορίες και συμβουλές αφορούν είτε την άμεση είτε και τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση συγκεκριμένων συμπεριφορών καθώς και συγκεκριμένων εκπαιδευτικών θεμάτων, που συνδέονται με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος».
Τι περιλαμβάνει;
«Σχεδιαστικά, το “ΠΑΥΕΥΣ” περιλαμβάνει μία “Βάση Γνώσης”, η οποία αποτελείται αφενός από γενικούς κανόνες παρεμβάσεων σε συγκεκριμένες συμπεριφορές και εκπαιδευτικά θέματα και αφετέρου από πραγματικά περιστατικά παρεμβάσεων σε συγκεκριμένες συμπεριφορές και εκπαιδευτικά θέματα (περίπου 3.000 περιστατικά και κανόνες).
Οι κανόνες και τα περιστατικά έχουν ηλεκτρονικά καταγραφεί και ελεγχθεί από διαφόρων ειδικοτήτων εμπειρογνώμονες στον αυτισμό σε Ελλάδα και Αγγλία. Αποτελούν, δηλαδή, καλές πρακτικές στην αντιμετώπιση συμπεριφορών ατόμων με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ).
Επίσης, περιλαμβάνει ένα φιλικό περιβάλλον αλληλεπίδρασης του “ΠΑΥΕΥΣ” με τους διαφορετικούς τύπους χρηστών του. Το περιβάλλον αυτό επιτρέπει πρόσβαση μέσω ιστοσελίδων από Η/Υ αλλά και κινητές συσκευές (smart phones), από έξυπνα συστήματα τηλεόρασης (smart TVs), από αυτοματοποιημένα τηλεφωνικά συστήματα παροχής υπηρεσιών φωνής και, τέλος, από αυτοματοποιημένα συστήματα fax με χρήση προτυπωμένων φορμών σε συνδυασμό με τεχνικές αναγνώρισης χαρακτήρων. Άρα υποστηρίζονται όλοι οι χρήστες ανεξαρτήτως της γεωγραφικής θέσης τους και ανεξαρτήτως των τεχνολογικών δεξιοτήτων τους.
Τέλος, αποτελείται από ένα υποσύστημα αυτόματης πρώιμης ανιχνευτικής διάγνωσης ΔΑΦ, βασισμένο σε ένα μοντέλο που αναπτύχθηκε ειδικά για το “ΠΑΥΕΥΣ” με χρήση ερωτήσεων του τύπου Ναι/Όχι. Το υποσύστημα ανιχνεύει ενδείξεις για ΔΑΦ και παραπέμπει στους ειδικούς».
Είναι αξιόπιστο;
«Με απλά λόγια, το σύστημα “ΠΑΥΕΥΣ” “διαθέτει” στο χρήστη του μία εικονική ομάδα ειδικών όλων των σχετικών ειδικοτήτων, την οποία μπορεί να “συμβουλεύεται” οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, προκειμένου να αντιμετωπίσει συμπεριφορές που σχετίζονται με ΔΑΦ. Η αξιοπιστία του έχει μετρηθεί και είναι πολύ υψηλή για τέτοιου είδους συστήματα: έχει μετρηθεί ότι κοντά στο 95% των παρεμβάσεων που προτείνει είναι αποδεκτές από ειδικούς.
Το σύστημα “ΠΑΥΕΥΣ” είναι σύμφωνο με τη διαρκώς αυξανόμενη τάση για παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας (e-health), πρωτοπορώντας παγκοσμίως στην περιοχή της ψυχικής υγείας (e-mental health).
Μέχρι τώρα το σύστημα έχει περί τους 700 χρήστες και παρέχεται φυσικά δωρεάν. Από την ιστοσελίδα του συστήματος (απαιτείται εγγραφή στην ιστοσελίδα) παρέχεται η δυνατότητα εγγραφής στο σύστημα, ενώ υποστηρίζεται από εγχειρίδια χρήσης, forum και συχνές ερωτήσεις».
Υποστηρίζονται τρεις τύποι χρηστών:
- Ο Δοκιμαστικός Χρήστης, ο οποίος απευθύνει ερωτήματα προς το σύστημα με την εισαγωγή ελάχιστων πληροφοριών, ώστε να είναι εύκολη η δοκιμή του.
- Ο Κανονικός Χρήστης, ο οποίος έχει και τη δυνατότητα να διατηρεί μία λίστα ατόμων μαζί με τα προφίλ τους, για τα οποία απευθύνει ερωτήματα προς το σύστημα.
- Ο Προχωρημένος Χρήστης, ο οποίος έχει και τη δυνατότητα να εισάγει την εμπειρία του στο σύστημα για καθένα από τα άτομα που υποστηρίζει, έτσι ώστε να λαμβάνει εξατομικευμένη πληροφόρηση από το σύστημα.
Στοιχεία Επικοινωνίας: τηλ. 2610 969838, 996400, fax2610 969838, E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., web: www.pavefs.gr
Πηγή: View