Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Το άγχος είναι μια φυσιολογική απάντηση σε οποιοδήποτε αγχογόνο γεγονός συμβαίνει στη ζωή μας. Στις μέρες μας πια αποτελεί ένα πολύ συχνό φαινόμενο, επηρεάζοντας τη σωματική και ψυχική υγεία μας. Η κατάθλιψη θεωρείται η ασθένεια του αιώνα μας. Η διατροφή είναι ένα από τα όπλα που έχουμε για να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να αντέξει στις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές που συμβαίνουν.
Δύο είναι οι βασικοί τρόποι με τους οποίους η διατροφή επηρεάζει την ψυχολογία μας:
1. Υπάρχουν τροφές που με την αντιοξειδωτική τους δράση βοηθούν τον οργανισμό να είναι υγιής, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Η αποτελεσματικότητά τους κατά της οξείδωσης των κυττάρων είναι μεγαλύτερη όταν αυτά είναι φρέσκα, ωμά και αν γίνεται βιολογικά. Μην ξεχνάτε ότι το σώμα μας δεν τρέφεται από αυτό που τρώει, αλλά από αυτό που μπορεί τελικά να χωνέψει. Επίσης η τοξίνωσή του δεν προέρχεται τόσο από τις εξωτερικές τοξίνες (δηλαδή από αυτές που περιέχουν οι τροφές), όσο κυρίως από τις εσωτερικές (δηλαδή αυτές που παράγονται από την κακή πέψη των τροφών και την κακή εσωτερική μας διάθεση).
2. Υπάρχουν τροφές που περιέχουν υψηλές ποσότητες βιταμινών, οι οποίες βοηθούν στην παραγωγή ορμονών, που με τη σειρά τους σχετίζονται με την αποβολή στρες και αυξάνουν την καλή διάθεση.
Οι πιο δυνατές λοιπόν τροφές που βοηθούν την ψυχολογία μας είναι:
- Τα δημητριακά (και κυρίως οι ηλιόσποροι, οι οποίοι περιέχουν σελήνιο που βοηθάει στην αντιμετώπιση κρίσεων άγχους), οι υδατάνθρακες (κυρίως το ρύζι), τα φρούτα (κυρίως η μπανάνα), τα ψάρια (με τα ω3 λιπαρά τους οξέα έχει βρεθεί ότι βοηθούν και στην κατάθλιψη), μαζί με το συκώτι, τα φυλλώδη λαχανικά και τα όσπρια βοηθούν στη σύνθεση της σεροτονίνης που επηρεάζει τη διάθεση, την ποιότητα του ύπνου, την όρεξη και την ικανότητα συγκέντρωσης.
- Τα αυγά βοηθούν στην έκκριση ντοπαμίνης, που είναι ένας νευροδιαβιβαστής που αυξάνει την εγρήγορση, την προσοχή και τη μάθηση.
- Φρούτα όπως το πορτοκάλι, τα ακτινίδια, το καρπούζι, το πολύ ώριμο πεπόνι, τα κεράσια και τα σταφύλια περιέχουν μια πληθώρα βιταμινών, οι οποίες μαζί με υδατάνθρακες και τα απαραίτητα λιπαρά οξέα βοηθούν στην παραγωγή ενδορφινών, που προκαλούν αίσθημα ευφορίας και συναισθηματικής ηρεμίας. Ενδορφίνες παράγονται και μετά την κατανάλωση τροφής με υψηλά ποσοστά υδατανθράκων και λιπών, όπως είναι η σοκολάτα και τα παγωτά, τρόφιμα όμως που μας δίνουν και μια μεγάλη ποσότητα συντηρητικών και χρωστικών.
- Τα καρύδια και τα αμύγδαλα είναι καλές πηγές λιπαρών οξέων, κρατούν σταθερά τα επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα, προμηθεύοντας τον οργανισμό με σάκχαρα αργής καύσης για περισσότερη ενέργεια.