Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Περίπου πέντε μήνες περίμενε άτομο που υπέβαλε αίτηση για να περάσει από επιτροπή των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), έως ότου αυτή καταχωρηθεί στο σύστημα. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο άτομο θα πρέπει να περιμένει πολύ περισσότερο μέχρι την ημέρα εξέτασής του. Ωστόσο, όπως επιμένει ο διευθυντής Διοικητικών Υπηρεσιών του υποκαταστήματος ΕΟΠΥΥ Μυτιλήνης, Μαΐστρος Κλαδογένης, η συγκεκριμένη αίτηση φέρει ειδικό σημείωμα προκειμένου να της δοθεί προτεραιότητα.
Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες ανθρώπων που έρχονται καθημερινά σε επαφή με τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας. Αυτήν τη φορά η υπόθεση που παρουσιάζεται, δεν έχει να κάνει με τα χαμηλά ποσοστά αναπηρίας που αποδίδονται, ούτε με την καθυστέρηση που παρουσιάζεται ως προς την ημερομηνία εξέτασης των ατόμων αναπηρίας από επιτροπές, αλλά με τη χαρακτηριστική καθυστέρηση καταχώρησης αίτησης για εξέταση στο ηλεκτρονικό σύστημα.
Ειδικότερα, άτομο με αναπηρία (τα στοιχεία του στη διάθεση της εφημερίδας) είχε υποβάλει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά στις 25 Ιανουαρίου 2013, προκειμένου να εξεταστεί από τα μέλη της επιτροπής και να συνεχίσει να παίρνει το προνοιακό επίδομα. Η αίτησή του πέρασε στο σύστημα πέντε περίπου μήνες αργότερα. Να σημειωθεί ότι στο παραστατικό αναφέρεται ως ημερομηνία κατάθεσης η 12η Ιουνίου τού 2013!
Ουσιαστικά κάτι τέτοιο σημαίνει ότι παρατείνεται ο χρόνος αναμονής του ατόμου έως ότου αυτό εξεταστεί από επιτροπή.
Μέχρι σήμερα τα προβλήματα που είχαν σημειωθεί και που αντιμετώπιζαν, συνήθως, τα άτομα με αναπηρίες με τα ΚΕΠΑ, ήταν καθυστέρηση όσον αφορά στην ημέρα εξέτασής τους από τις επιτροπές, καθώς και τα χαμηλά ποσοστά αναπηρίας που τους δίνονταν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν τα άτομα με αναπηρίες να πάρουν το επίδομα. Η επόμενη κίνηση στην οποία προέβαιναν, ήταν η υποβολή αίτησης για επανεξέταση, για την οποία θα έπρεπε να πληρώσουν παράβολο η αξία του οποίου αγγίζει τα 50 ευρώ, και να περιμένουν ξανά.
«Θα δοθεί προτεραιότητα»
Ο διευθυντής Διοικητικών Υπηρεσιών του υποκαταστήματος ΕΟΠΥΥ Μυτιλήνης, Μαΐστρος Κλαδογένης, κάνει λόγο για μεμονωμένο περιστατικό. Ωστόσο υπήρξε μέριμνα, όπως επισημαίνει, προκειμένου να μην επιμηκυνθεί ο χρόνος αναμονής του συγκεκριμένου ατόμου. Όπως είπε στο «Ε», επισυνάφτηκε ειδικό σημείωμα, όπου αναφέρεται η ημερομηνία κατά την οποία έκανε την αίτηση και υπέβαλε το παράβολο. Στο ίδιο έγγραφο σημειώνεται ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο συγκεκριμένο άτομο.
Το περιστατικό αυτό συνδέεται άμεσα με το ότι το υποκατάστημα του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας στο νησί μας είναι υποστελεχωμένο. Μάλιστα όσον αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το υποκατάστημα ΚΕΠΑ από το Δεκέμβριο του 2012 λειτουργούσε με μία υπάλληλο Υ.Ε. (υποχρεωτικής εκπαίδευσης) και με τη συνεργασία άλλων υπαλλήλων τού ΕΟΠΥΥ, που βοηθούσαν από άλλα τμήματα εκ περιτροπής.
Υποστελέχωση…
Ο κ. Κλαδογένης υποστήριξε ότι οι υπάλληλοι καλούνται καθημερινά να εξυπηρετήσουν περισσότερα από 50 άτομα, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ίδιου, πάνω από 5.000 σε όλο το νησί είναι εκείνοι που εξυπηρετούνται από το ΚΕΠΑ και οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αρχή του έτους έως και τις 6 Σεπτεμβρίου έχουν κατατεθεί 1.559 αιτήσεις αξιολόγησης από τις επιτροπές.
Οι υπάλληλοι, εκτός από το να παραλάβουν τις αιτήσεις, είναι υπεύθυνοι για την αλληλογραφία με τα υπόλοιπα Ταμεία και για να φτιάχνουν τους φακέλους των ατόμων που υπέβαλαν αίτηση προκειμένου να περάσουν από επιτροπή τού ΚΕΠΑ. Ακόμη, καλούνται να κάνουν τους γραμματείς των επιτροπών αυτών και να καταχωρούν τα όσα σημειώνονται κατά τη διάρκεια της εξέτασης στο ηλεκτρονικό σύστημα, όπως επίσης και να ειδοποιούν τα άτομα που πρόκειται να περάσουν από επιτροπή. Ήταν επόμενο, λοιπόν, να παρατηρούνται προβλήματα ως προς την εξυπηρέτηση των πολιτών. Ωστόσο η κατάσταση εξομαλύνεται σιγά - σιγά, όπως υποστηρίζει ο κ. Κλαδογένης, αφού πριν από λίγο καιρό και μετά από παρεμβάσεις, ήρθαν στο υποκατάστημα άλλοι τρεις υπάλληλοι, εκ των οποίων οι δύο διατέθηκαν για τις ανάγκες τού ΚΕΠΑ.
Και η ταλαιπωρία συνεχίζεται…
Εκτός από τους Μυτιληνιούς που θα πρέπει να εξυπηρετήσει το υποκατάστημα του ΚΕΠΑ, προστίθενται σε αυτούς και τα άτομα από Χίο και Λήμνο. Συγκεκριμένα, όλοι όσοι πρέπει να περάσουν από δευτεροβάθμια επιτροπή, θα πρέπει να έρθουν στη Λέσβο, όπως στη Λέσβο πρέπει να έρθουν και οι Λημνιοί για να περάσουν από πρωτοβάθμια επιτροπή, αφού εξετάσεις δε γίνονται στο γειτονικό νησί, παρά τις παρεμβάσεις που έγιναν από την Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Βορείου Αιγαίου.Όπως εξηγεί η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Σοφία Μιχάλα, η ταλαιπωρία των ατόμων και των συνοδών τους είναι τεράστια, αφού θα πρέπει να ταξιδέψουν για να φτάσουν στη Μυτιλήνη την ημέρα που έχει οριστεί το ραντεβού και να περιμένουν έως ότου συναντήσουν τα μέλη της επιτροπής. Όπως τόνισε η κ. Μιχάλα, εκτός από την ταλαιπωρία του ταξιδιού, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλά από τα άτομα αυτά, καθώς και οι οικογένειές τους. Επισημαίνει ότι είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν για τα μεταφορικά τους έξοδα, όταν οι καιροί και οι καταστάσεις είναι τόσο δύσκολες, με τους περισσότερους να μην αντέχουν αυτό το οικονομικό βάρος.