Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Τα γενόσημα φάρμακα είναι μια πραγματικότητα για την Ελλάδα, αν και με αρκετή καθυστέρηση σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Πώς όμως αντιμετωπίστηκε η μετάβαση αυτή από την ελληνική κοινωνία;
Η εταιρεία BaaS, χρησιμοποιώντας τη γνωστή εφαρμογή social media monitoring, Alterian, αφουγκράστηκε τον ελληνικό κοινωνικό ιστό. Σε συνεργασία μάλιστα με την TNS Icap, διερεύνησαν τις απόψεις του κοινού αναφορικά με συγκεκριμένες παραμέτρους και παράλληλα κατέγραψαν ποιο ήταν το κλίμα στα social media - τι ακούστηκε και σε τι ένταση.
Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκε ο όρος «Γενόσημα» σε όλες τις παραλλαγές του, αλλά και συνδυαστικά με όρους όπως «αποτελεσματικότητα», «ασφάλεια», «επικινδυνότητα», «κόστος», «παραπληροφόρηση», «παρενέργειες», «πρωτότυπα», «τόπος παραγωγής» κ.λπ..
Οι χρήστες του διαδικτύου εμφανίζονται πολωμένοι. Πολλές αναφορές εκφράζουν θετική ή αρνητική άποψη ή ακόμα και τα δύο (σε μια προσπάθεια να «ζυγιστεί» σωστά το θέμα). Η πλειονότητα των αναφορών στα κοινωνικά μέσα τάσσεται εναντίον της έλευσης των γενοσήμων φαρμάκων, ειδικά από τις λεγόμενες «τριτοκοσμικές» χώρες.
Από την έρευνα έγινε σαφές ότι το θέμα «γενόσημα», όπως καταγράφηκε στα ελληνικά κοινωνικά μέσα, εμφανίζεται πρωτίστως ως πολιτικό-οικονομικό-επικοινωνιακό και δευτερευόντως ως θέμα υγείας!