Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Γιατί τέτοια ανοχή στην αυθαιρεσία;
Τώρα που μπαίνουμε στην τουριστική περίοδο, περισσότερο από πριν θα πρέπει να διαφυλάξουμε την εικόνα που εκπέμπει το νησί μας στους τουρίστες που θα το επισκεφθούν αυτόν τον καιρό. Η όσο το δυνατό διακριτική παρουσία των προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν στο νησί είναι δεδομένο ότι θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην εικόνα που θα διαμορφώσουν οι επισκέπτες της Λέσβου, με ό,τι αυτό σημαίνει για την προσέλκυση τουριστών και την προβολή του νησιού μας στις τουριστικές αγορές. Γι’ αυτό έχει τεράστια σημασία οι δομές φιλοξενίας που λειτουργούν να βελτιωθούν -προσπάθεια που γίνεται έστω και με μεγάλη καθυστέρηση- και οι όποιοι αυθαίρετοι και παράνομοι χώροι «φιλοξενίας» παράτυπων μεταναστών να εκλείψουν.
Είναι απαράδεκτο το γεγονός να έχουν καταληφθεί εγκαταλελειμμένα κτήρια, όπως του Χαϊτόγλου, η ΚΙΦΑ και το πρώην ΣΤΕΠ και να μην νοιάζεται κανείς από τους αρμοδίους για την κατάσταση αυτήν που είναι εκτός ελέγχου. Όμως μπορεί να συνεχιστεί αυτή η εικόνα σαν να μη συμβαίνει τίποτα; Δεν χαλά η εικόνα που επιδιώκει η κυβέρνηση με το προσφυγικό υπό διαχείριση και με βελτιούμενες τις υποδομές όταν ένα όχι μικρό κομμάτι του είναι στον αυτόματο πιλότο, χωρίς καμιά εποπτεία; Δεν δυσφημεί η εικόνα αυτή το νησί, ειδικά αυτήν την περίοδο που ανοίγει και η τουριστική σεζόν; Η... παραφωνία αυτή θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα διορθωθεί άμεσα πριν η κατάσταση πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, οι οποίες είναι απρόβλεπτες στο πώς θα εξελιχθούν!
Μα.Μ.
Πάσχα με αφίξεις
Πάσχα με αφίξεις 181 μεταναστών και προσφύγων σε Λέσβο και Χίο. Συγκεκριμένα, το Μεγάλο Σαββάτο στη Λέσβο πέρασαν 12 άτομα και στη Χίο 38. Αντίστοιχα, ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα στη Λέσβο πέρασαν 62 άτομα και στη Χίο 69. Οι αφίξεις στη Σάμο για μια ακόμα φορά ήταν μηδενικές.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, συνολικά στα νησιά σε καταυλισμούς και άλλες δομές σήμερα βρίσκονται 8.654 άτομα. Απ’ αυτά 3.183 στη Λέσβο, 3.723 στη Χίο και 1.748 στη Σάμο.
A.Ω.
20 μέρες χωρίς
Τουλάχιστον 20 μέρες πέρασαν χωρίς τηλέφωνο και internet ορισμένοι συνδρομητές του ΟΤΕ στην περιοχή του Γαβαθά, της Λιώτας και του Κάμπου της Τοπικής Κοινότητας Άντισσας. Για προκλητική αδιαφορία των τεχνικών κλιμακίων του ΟΤΕ κάνουν λόγο οι κάτοικοι που έχουν εξοργιστεί.
Ας σημειωθεί ότι η τελευταία επίσκεψη των τεχνικών έγινε στις 12 Απριλίου. Οι επισκέπτες του Πάσχα έφυγαν και δεν γνωρίζουν πότε θα διορθωθεί το πρόβλημα και οι γεροντότεροι θα περιμένουν πολύ καιρό να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους.
Αν.Παζ.
Το Σεπτέμβρη για την κτηνοτροφία
Νέα προκήρυξη για το πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας θα βγει το Σεπτέμβρη, όπως δείχνουν τα πράγματα. Δεν αποκλείεται, αν υπάρχουν κονδύλια, να δούμε προκήρυξη και για τη βιολογική γεωργία. Άλλωστε ο σχεδιασμός του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προέβλεπε δύο προκηρύξεις εντός του 2017. Το πόσοι θα μπουν στο πρόγραμμα εξαρτάται από τα κονδύλια που θα υπάρχουν διαθέσιμα τότε.
Ας μην ξεχνάμε ότι μένουν μόλις δυόμισι χρόνια μέχρι να κλείσει το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης και η απορρόφηση των πόρων από τα βασικά μέτρα του είναι περιορισμένη.
Ν.Μ.
Πού θα πάνε τα φορτηγά;
Το πόσο ασφυκτικά μικροί είναι οι χώροι του λιμανιού της Μυτιλήνης για τα φορτηγά είναι εύκολο να το αντιληφθεί κανείς αν κάνει μια βόλτα προς την πλαζ Τσαμάκια. Τη Δευτέρα του Πάσχα, στη μια πλευρά του δρόμου στη συγκεκριμένη περιοχή ήταν παρκαρισμένες οι καρότσες από επτά νταλίκες. Στην ουσία είχαν κλείσει τη μια πλευρά του δρόμου και η διέλευση των άλλων οχημάτων γινόταν με μεγάλη δυσκολία, καθώς υπήρχε μια λωρίδα κυκλοφορίας για οχήματα που κινούνται και στις δύο κατευθύνσεις.
Φανταστείτε πώς θα ήταν η κατάσταση αν οι καρότσες ήταν παρκαρισμένες εκεί το καλοκαίρι. Φανταστείτε τώρα τι θα γίνεται στην ίδια περιοχή στο λιμάνι αν το σημερινό επιβατικό λιμάνι δέχεται περισσότερα πλοία χωρίς να έχει περισσότερους χώρους παρκαρίσματος.
Ν.Μ.
Ναι μεν αλλά, ψήφισαν οι γείτονες!
Το δημοψήφισμα στην Τουρκία τελικά αποτέλεσε μια «πύρρειο» νίκη για τον Ερντογάν, αφού το ποσοστό 51,4% υπέρ του «ναι» έναντι του 48.6% υπέρ του «όχι» δείχνει μια διχασμένη κοινωνία, που ναι μεν έδωσε -έστω και οριακά- πλειοψηφία στις επιλογές του Ερντογάν, αλλά με την αντίθεση του μισού σχεδόν εκλογικού σώματος της γείτονος. Αν αναλογιστεί κανείς και το κλίμα που είχε διαμορφωθεί εδώ και μήνες στη γειτονική χώρα, μετά κυρίως το αποτυχημένο πραξικόπημα, η έκφραση της αντίθεσης του τουρκικού λαού στην «ενός ανδρός αρχή» που επιχείρησε με τις συνταγματικές αλλαγές ο Τούρκος Πρόεδρος, το τελικό αποτέλεσμα κάθε άλλο παρά... περίπατος είναι για το νέο Σουλτάνο!
Το αποτέλεσμα όμως ανέδειξε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο και τη διαίρεση της γειτονικής χώρας, αφού οι μεγαλουπόλεις, όπως η Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα και η Σμύρνη αλλά και όλα τα παράλια είπαν «όχι», σε αντίθεση με την ενδοχώρα που στήριξε τον Ερντογάν. Τα απέναντι στα ελληνικά νησιά τουρκικά παράλια ψήφισαν συντριπτικά υπέρ του «όχι», με τη Σμύρνη να αγγίζει σχεδόν το 70%, γεγονός που την αναδεικνύει σε προπύργιο της αντιπολίτευσης.
Όμως το ζητούμενο μετά και απ’ αυτό το δημοψήφισμα είναι στη γειτονική χώρα να μην πληγεί περαιτέρω η σταθερότητά της, γιατί αυτό θα έχει άμεσες επιπτώσεις και στη χώρα μας και δη στα νησιά μας που τόσα προσδοκούν από την τουριστική αγορά της Τουρκίας, ειδικά αυτήν την περίοδο όπου ξεκινά και η φετινή τουριστική σεζόν. Θέλουμε δε να ελπίζουμε ότι μετά το δημοψήφισμα και οι τουρκικές προκλήσεις και οι κορώνες Τούρκων αξιωματούχων θα εκλείψουν ή στη χειρότερη περίπτωση θα ελαχιστοποιηθούν, δεδομένου ότι πολλές απ’ αυτές γίνονταν για εσωτερική κατανάλωση ένεκα του δημοψηφίσματος, κάτι που δεν συντρέχει λόγος να συνεχιστεί, διαταράσσοντας τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το κλίμα μεταξύ κυρίως των δύο λαών.
Μα.Μ.
Αναπάντεχα «έφυγε» ο Σωτήρης Ζαμτράκης
Η είδηση του θανάτου την επομένη του Πάσχα του ΣωτήρηΖαμτράκη συγκλόνισε την τοπική κοινωνία του νησιού μας, που τον είχε γνωρίσει κυρίως ως χειρουργό γιατρό στο «Βοστάνειο» Νοσοκομείο, όπου διέπρεψε αφήνοντας άριστες εντυπώσεις. Όμως ο Σωτήρης Ζαμτράκης δεν ήταν ένας πολύ καλός χειρουργός, κατά γενική ομολογία, που τίμησε το λειτούργημά του με τις γνώσεις του και το ήθος του, αλλά ήταν και ένας ενεργός πολίτης με κοινωνική συνείδηση, αφιερώνοντας οκτώ χρόνια της ζωής του στα κοινά της γενέτειράς του ως δήμαρχος Γέρας, αλλά έχοντας και την εκτίμηση και των άλλων συναδέλφων του δημάρχων και ως πρόεδρος της ΤΕΔΚ του Νομού Λέσβου.
Η ξαφνική και αναπάντεχη απώλεια και μάλιστα με αυτό το τραγικό δυστύχημα ήταν αναμενόμενο να συγκινήσει όσους -και όχι μόνο- είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν από την πολύπλευρη δραστηριότητά του, γιατί ο γιατρός ήταν μια προσωπικότητα του νησιού που απ’ όπου πέρασε άφησε το στίγμα του! Το «Ε» εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του, που μ’ αυτόν τον τραγικό τρόπο έχασε το δικό της άνθρωπο.
«Ε»
11 Μαΐου η δίκη του γυμνασιάρχη
Σε τρεις μήνες από τη δημοσιοποίηση της όλης υπόθεσης ολοκληρώθηκε η επείγουσα προανάκριση που παρήγγειλε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, απαγγέλθηκε η καταγγελία και στέλνεται να δικασθεί από το Πρωτοδικείο Μυτιλήνης. Ο λόγος για το διευθυντή του 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης που κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και του οποίου η δίκη προσδιορίσθηκε για τις 11 του ερχόμενου Μαΐου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γυμνασιάρχης έχει προσφύγει κατά του κλητήριου θεσπίσματος, θεωρώντας ότι είναι πλημμελής η διατύπωση του κατηγορητηρίου.
Ως μάρτυρες έχουν κληθεί να καταθέσουν στη συγκεκριμένη δίκη ο νυν και ο πρώην διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου καθώς και ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής που ανανέωσε την ενοικίαση του κυλικείου στον εν λόγω επιχειρηματία χωρίς να ενημερωθεί για τα όσα είχαν καταγγελθεί σε βάρος του. Ομολογουμένως η δίκη αυτή ξεφεύγει από τις συνήθεις υποθέσεις και γι’ αυτό αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης όχι μόνο της Λέσβου, αλλά και πανελλαδικά!
Αν.Παζ.