Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Το ερχόμενο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «TERIADE» σε σκηνοθεσία του Σίμου Κορεξενίδη που αναφέρεται στη ζωή και το έργο του Λέσβιου τεχνοκρίτη (Cahiers d’Art, L’intransigeant, La Bete Noir, Minotaure) κι εκδότης βιβλίων τέχνης (VERVE, Grand Livres) Στρατή Ελευθεριάδη-Teriade που μεσουράνησε στην καλλιτεχνική ζωή της Γαλλίας απ’ τη δεκαετία του ’20 μέχρι τη δεκαετία του ’60.
Φέτος συμπληρώθηκαν 120 χρόνια από τη γέννησή του. Συντοπίτης του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου, που τον γνώρισε λίγα χρόνια πριν πεθάνει, βοήθησε στην ανάδειξή του παρέχοντας του τα μέσα (στέγη, καμβάδες, χρώματα, χρήματα) ώστε να μπορεί να δημιουργεί χωρίς το βιοποριστικό άγχος. Ό,τι πίνακας του Θεόφιλου σώζεται οφείλεται στον Τεριάντ.
Συνεργαζόμενος στα περιοδικά τέχνης όπου έγραφε κριτικές, κι αργότερα σε ότι εξέδιδε, κι εκμεταλλευόμενος στο έπακρο την Παρισινή έκρηξη δημιουργικότητας του Μεσοπολέμου , έγινε φίλος των μεγαλύτερων ονομάτων της Τέχνης: Πικάσο, Ματίς, Μιρό, Σαγκάλ, Τζιακομέττι, Λεζέ, Χουάν Γκρι, Λε Κορμπιζιέ, Ρουό, Μπρακ, Ελυάρ, Μιγιό, Λωράνς, Καρτιέ Μπρεσόν, Μπονάρ, Βιλλόν, Μπρασάι… και των Ελλήνων: Ελύτη, Τσαρούχη, Ν.Χ.Γκίκα, Βενέζη, Κανέλλη...
Μια βαθύτερη επιθυμία του να δεθεί αιώνια με την πατρώα γη τον ώθησε να ιδρύσει, στο κτήμα του δίπλα στο σπίτι του στη Βαριά, και να δωρίσει δύο Μουσεία : το Μουσείο Θεοφίλου (όπου εκτίθενται οι πίνακες της συλλογής του) και το Mουσείο-Βιβλιοθήκη Τεριάντ (όπου εκτίθεται το σύνολο του εκτυπωμένου έργου του) .Σημειωτέον ότι είναι το πρώτο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στην Ελλάδα!
Για την προσφορά του στην Τέχνη τιμήθηκε από την Γαλλική Ακαδημία με τον τίτλο του «Ιππότη των Τεχνών» και δυστυχώς παραμένει μη αναγνωρισμένος ως όφειλε στην Ελλάδα.