Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
ACΠαναγιώτης Σαμάρας (1906-1985)
Έκδοση Δημοτικής Κοινότητας Λουτρών-Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού-Αθλητισμού & Τουρισμού Δήμου Λέσβου 2017, σελ. 12
Με αφορμή το δεύτερο «Λουτραγώτικο Αντάμωμα», η Δημοτική Κοινότητα Λουτρών και το Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού Αθλητισμού και Τουρισμού Δήμου Λέσβου εξέδωσαν δωδεκασέλιδη έκδοση αφιερωμένη στον Παναγιώτη Σαμάρα που καταγόταν από τα Λουτρά, με αναφορές στη ζωή του, στο έργο του, απόσπασμα συγκλονιστικής περιγραφής από το ναζιστικό στρατόπεδο Χαϊδαρίου και τη λεσβιακή σάτιρα «Κουτσομπολιό στη γειτονιά».
Αντιγράφουμε ένα απόσπασμα: «Ο Παναγιώτης Σαμάρας είδε το φως της ζωής στα Λουτρά κι έφυγε για τη Μυτιλήνη με την οικογένειά του όταν ήταν ακόμα πολύ μικρός. Ερχόταν συχνά στο χωριό και καυχιόταν για τη Λουτραγώτικη καταγωγή του και τους Λουτραγώτες μαθητές του. Του άρεσε πολύ να πίνει το ρακί του στη Σκάλα Λουτρών μαζί με αγαπημένους του φίλους και συχνά διηγιόταν πώς ψάρευε μικρός με αυτοσχέδιους καλαθένιους κύρτους στο Ακόθ.
Γεννήθηκε το 1906 σε φτωχή οικογένεια και πάλεψε πολύ σκληρά για να μπορέσει να πετύχει τους στόχους και τα όνειρά του. Σπούδασε φιλολογία στο, μοναδικό τότε, Πανεπιστήμιο Αθηνών κοντά σε σπουδαίους καθηγητές. Μόλις πήρε το πτυχίο του, διορίστηκε καθηγητής στη Β. Ελλάδα όπου και γνώρισε τη μετέπειτα σύζυγό του Βέτα. Σύντομα μετατέθηκε στη Μυτιλήνη και συνέδεσε τη ζωή του μόνιμα με το νησί, μέχρι τη συνταξιοδότησή του, εκτός από το μικρό διάστημα που δίδαξε στο ελληνικό Γυμνάσιο του Χαρτούμ, αμέσως μετά την απελευθέρωση της χώρας από τους Γερμανοϊταλούς.
Άψογος και με υποδειγματική ευσυνειδησία στα εκπαιδευτικά του καθήκοντα, με τρόπο διδασκαλίας ζωντανό και γλαφυρό, κέρδισε τη θέση του ανάμεσα στους μεγάλους Λέσβιους εκπαιδευτικούς και κέρδισε δίκαια τον τιμητικό τίτλο «Δάσκαλος». Η μεγάλη αγάπη για τον τόπο του τον οδήγησε στη συστηματική συγκέντρωση, μελέτη και επεξεργασία στοιχείων για την ιστορία της Μυτιλήνης. Στο αρχείο του συμπεριλαμβάνονται πολλά βιβλία, μελέτες, άρθρα και διαλέξεις για την εκπαίδευση, την τοπογραφία, τα ιστορικά πρόσωπα, τα κτίσματα, τα ήθη και τα έθιμα του νησιού.
Η παρουσία του ήταν έντονη και στην κοινωνική ζωή του νησιού. Δεν δίστασε να δηλώσει την αντίθεσή του με την εισβολή και κατοχή της πατρίδας μας από τους Γερμανούς με αποτέλεσμα να συλληφθεί, να φυλακιστεί στα φρικτά κρατητήρια της οδού Μέρλιν και στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου. Βγήκε σωματικά τσακισμένος αλλά με το πνεύμα αγέρωχο και περιέγραψε τις εμπειρίες του στο βιβλίο του “ΜΕΡΛΙΝ - ΧΑΪΔΑΡΙ ΜΠΛΟΚ 15” και πρωτοστάτησε στην ίδρυση συλλόγου φυλακισθέντων και παθόντων από τους κατακτητές».
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
- Γιάννης Καρατζάς: «Λέσβος, Φύση και Πολιτισμός. Ο Κόλπος Καλλονής», Εκδόσεις «Μύθος», Μυτιλήνη 2017, σελ. 224 (Το βιβλίο κυκλοφορεί μεταφρασμένο στα Αγγλικά, στα Ρωσικά και στα Τούρκικα).
- Στρατής Φραντζέσκος: «Η δική μου Πέτρα. Μύθοι και πραγματικότητες μιας άλλης εποχής (1960-1975)», Εκδόσεις «Μύθος», Μυτιλήνη 2017, σελ. 189
- Στρατής Μολίνος: «Λέσβος. Ένας ολόκληρος αιώνας», Εκδόσεις «Μύθος», Μυτιλήνη 2017, σελ. 124
- Δημήτριος Ε. Ψαρρός: «Το Αϊβαλί και η Μικρασιατική Αιολίδα», Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Αθήνα 2017, σελ. 627