Αποτέλεσε πρότυπο για το αρχαίο θέατρο της Ρώμης

Από την παράσταση «Όρνιθες» που ανέβηκε στο Αρχαίο Θέατρο Μυτιλήνης, πριν από τις «Νεφέλες» - και τα δύο έργα του Αριστοφάνη. Από την παράσταση «Όρνιθες» που ανέβηκε στο Αρχαίο Θέατρο Μυτιλήνης, πριν από τις «Νεφέλες» - και τα δύο έργα του Αριστοφάνη.

Ελπίδες αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου!

31/07/2018 - 12:09 Ενημερώθηκε 31/07/2018 - 12:12

Την αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου Μυτιλήνης -στο βαθμό που είναι δυνατόν- έχει δρομολογήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου. Όπως δήλωσε στην ΕΡα ΑΙΓΑΙΟΥ και στη Μυρσίνη Τζινέλλη ο προϊστάμενος της εφορείας Παύλος Τριανταφυλλίδης τα τελευταία τρία χρόνια η αρχαιολογική έρευνα που γίνεται σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Μπάρι έχει φέρει στο φως σημαντικά στοιχεία της μορφής του αρχαίου θεάτρου και το επόμενο διάστημα, αφού έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες, ξεκινά το έργο αποκατάστασης του εμβληματικού αυτού μνημείου της Λέσβου.

Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα και μεγαλύτερα θέατρα του αρχαίου κόσμου, πιθανολογείται ότι φιλοξενούσε 18.000 - 20.000 θεατές και αποτέλεσε πρότυπο για το αρχαίο θέατρο της Ρώμης. Να σημειώσουμε με την ευκαιρία ότι η Μυτιλήνη ήταν από τα θέρετρα των Ρωμαίων αξιωματούχων και μάλιστα η περιοχή του αρχαίου θεάτρου και η γύρω περιοχή, όπως ανακάλυψε και η αρχαιολογική σκαπάνη στο Συνοικισμό υπήρχαν βίλες ρωμαίων με εντυπωσιακά ψηφιδωτά που σήμερα εκθέτονται στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Δήμο Λέσβου το αμέσως επόμενο διάστημα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου προχωρά στην αποκατάσταση της εμβληματικής σκηνής του θεάτρου, ένα κτίριο (διώροφο στην αρχαιότητα) 12 μέτρα μήκος επί 10 μέτρα πλάτος, που όταν τοποθετηθεί θα χρησιμοποιείται για τις επιλεγμένες παραστάσεις και εκδηλώσεις που θα λαμβάνουν χώρα στο θέατρο. Επίσης θα αποκατασταθεί πλήρως η αριστερή πάροδος - είσοδος του θεάτρου με εντυπωσιακά στοιχεία που βρέθηκαν κατά την ανασκαφή, οι κόγχες με τις επιγραφές και τα αγάλματα.

Αυτό που προς το παρόν δεν μπορεί να αποκατασταθεί είναι τα εδώλια, τα καθίσματα δηλαδή που βρίσκονταν στο κοίλο του θεάτρου.

Και για αθλητικά δρώμενα

Άλλο ένα στοιχείο που βρέθηκε κατά τις ανασκαφές είναι μια επιγραφή που αναφέρεται σε έναν ρωμαίο δούλο μονομάχο, αδιάσειστο στοιχείο που συνδέει το θέατρο και με αθλητικά δρώμενα της εποχής.

Οι εργασίες αποκατάστασης θα διαρκέσουν πέντε χρόνια, ενώ κάθε καλοκαίρι το θέατρο θα συνεχίσει να αποδίδεται για επιλεγμένες παραστάσεις και το κοινό να παρακολουθεί από κοντά την πορεία της αποκατάστασης.

Συνέδριο και πλάνο αποκατάστασης

Του χρόνου το καλοκαίρι η Εφορεία θα πραγματοποιήσει ένα συνέδριο στο αρχαιολογικό μουσείο Μυτιλήνης όπου θα παρουσιάσει όλα τα ευρήματα της έρευνας των τελευταίων χρόνων και το πλάνο αποκατάστασης του αρχαίου Θεάτρου.

Φέτος ήταν η δεύτερη χρονιά που στο αρχαίο θέατρο ανέβηκαν επιλεγμένες θεατρικές παραστάσεις από τα θεατρικά σωματεία του νησιού, με περιορισμένο αριθμό θεατών. Το θέατρο έστω και με αυτή του τη μορφή χρησιμοποιήθηκε και πάλι όμως το αίτημα για την αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου στη πρωτύτερα του μορφή, όσο αυτό είναι δυνατό ήταν ένα αίτημα πολλών δεκαετιών που τώρα παίρνει σάρκα και οστά.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey