Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Τα μέλη του Κινήματος Αλλαγής ζητούν να αλλάξει το περιεχόμενο του Συμφώνου Μετανάστευσης
Σκληρή κριτική ασκεί, το Κίνημα Αλλαγής, στη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αλλά και στη σημερινή για το μεταναστευτικό και για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου που αντικατοπτρίζει, όπως εκμαιεύεται, λάθη που έγιναν και γίνονται από τις ελληνικές κυβερνήσεις. Από την κριτική δεν γλιτώνει ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, που όπως σημειώνεται, φαίνεται να έχει επιλεκτική μνήμη ξεχνώντας τα όσα διαδραματίστηκαν, πριν από ένα περίπου χρόνο, στον Έβρο. Οι βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛ. επιμένουν στον υποχρεωτικό αναλογικό επιμερισμό των αιτούντων άσυλο στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να μην αποδεχτεί το Σύμφωνο Μετανάστευσης αν δεν γίνουν αλλαγές σε αυτό.
Με αφορμή τα 5 χρόνια που συμπληρώθηκαν σήμερα από την υπογραφή της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας, τα μέλη του ΚΙΝΑΛ υποστηρίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, με υπογραφή Αλέξη Τσίπρα, έδωσε τα κλειδιά του προσφυγικού στον Ερντογάν. Μάλιστα τονίζεται ότι για να αντιμετωπιστεί μια ευρωπαϊκή κρίση προσφύγων δημιουργήθηκε μια ανθρωπιστική και κοινωνική κρίση σε 5 ελληνικά νησιά που από τότε σηκώνουν υπέρμετρα δυσανάλογο βάρος για τη διαχείριση του προσφυγικού.
Ως προς την κριτική στη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επικεντρώνεται στο γεγονός ότι δεν διεκδικεί. «Δεν πολιτεύεται βάσει της εθνικής γραμμής αλλά, με επικοινωνιακά τεχνάσματα και μικροκομματικούς σχεδιασμούς, υποτάσσεται τελικά στις ορέξεις των συντηρητικών δυνάμεων της Ευρώπης» αναφέρεται στο δελτίο Τύπου.
Ακόμη τα μέλη του ΚΙΝ.ΑΛ. υπενθυμίζουν ότι τον Μάρτιο του 2016, λίγες μέρες πριν την υπογραφή της Κοινής Δήλωσης οι πολιτικοί αρχηγοί, μετά από σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συμφώνησαν σε κοινό ανακοινωθέν χαράσσοντας την εθνική γραμμή για το προσφυγικό. «Οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και Νέας Δημοκρατίας «ξέχασαν» ότι συμφώνησαν πως η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει την αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνο ώστε οι πρόσφυγες να μην εγκλωβίζονται στη χώρα» αναφέρεται και σημειώνεται ακολούθως: «Σήμερα, τα μέτρα της Κοινής Δήλωσης, που συμφωνήθηκαν ως προσωρινά, όχι μόνο έχουν πάρει μόνιμο χαρακτήρα αλλά αποτελούν και τη βάση συζήτησης για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο».
Τουρκία και Ε.Ε.
Η Τουρκία, όπως σημειώνουν τα μέλη του ΚΙΝ.ΑΛ. κεφαλαιοποιεί τα αποτελέσματα του περσινού εκβιασμού στον Έβρο και η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης παριστάνει πως δεν θυμάται ούτε την επιθετική ενέργεια της Τουρκίας ούτε τον ανθρώπινο πόνο που δημιούργησαν οι αποφάσεις της στα ελληνικά νησιά.
Μάλιστα γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι οι χώρες του Βίζεγκραντ, κάποιες από τις οποίες καταδικάστηκαν από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στάση τους στο προσφυγικό, εκβιάζουν για λύσεις σε βάρος της Ελλάδος και των προσφύγων.
ΚΙΝ.ΑΛ.: «Να επιμεριστούν οι ευθύνες»
Το Κίνημα Αλλαγής αλλά και πολλές δυνάμεις στο Ευρωκοινοβούλιο επιμένουν στον υποχρεωτικό αναλογικό επιμερισμό των αιτούντων άσυλο στα κράτη μέλη της ΕΕ. «Καμία χώρα πρώτης εισόδου δεν πρέπει να γίνει αποθήκη ψυχών και πρέπει να μπει ένα τέλος στην αδικία που έγινε σε βάρος των ελληνικών νησιών. Ο Έβρος δεν πρέπει να γίνει η νέα Μόρια» . Στο σημείο αυτό υπενθυμίζεται ότι το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου θα ρυθμίσει τη μεταναστευτική/προσφυγική πολιτική της ΕΕ για τις επόμενες δεκαετίες.
Τέλος τα μέλη του ΚΙΝ.ΑΛ. επικαλούνται τις ευθύνες τόσο του πρωθυπουργού όσο και της ίδια της κυβέρνησης για τις αποφάσεις που θα παρθούν και από τις οποίες θα εξαρτηθεί αν ο ρόλος της χώρας θα είναι εκείνος της αποθήκευσης ψυχών της Ε.Ε. «Έστω και τώρα, η κυβέρνηση πρέπει να ορθώσει το ανάστημα της. Το δίκαιο είναι με το μέρος της χώρας μας. Το νέο Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο, με τη μορφή που έχει σήμερα, δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό από την Ελληνική κυβέρνηση» σημειώνεται στην ανακοίνωση.