Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ο Αλ. Χαρίτσης παραπέμπει πια το «σπάσιμο» του δήμου Λέσβου για τον Γενάρη και γεννά νέες ανασφάλειες
Το χρονικό μίας εξαγγελίας που από μήνα σε μήνα έρχεται αλλά πέρασε ήδη ενάμισης χρόνος και ακόμα είναι στο… δρόμο, δεν έχει κανένα νόημα να καταγραφεί ξανά. Είναι γνωστό (και επώδυνο) και βάσει του update του ιδίου του Υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, θα κρατήσει για λίγο ακόμα. Αφού ο αρμόδιος Υπουργός, μπορεί να μην απάντησε στη βουλή και στη σχετική (νέα) Ερώτηση του βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπου Αθανασίου για το θέμα, αλλά έδωσε νέα… παράταση στην αγωνία, με δηλώσεις του στον «Αθήνα 9.84». Όπου και παρέπεμψε την διάσπαση των «πέντε ακραίων περιπτώσεων», που χρήζουν χωροταξικής παρέμβασης για το νέο έτος και συγκεκριμένα για τον Γενάρη. Ο κ. Χαρίτσης, επέμεινε στην δεδομένη πρόθεση της κυβέρνησης να ασχοληθεί με τις ελάχιστες περιπτώσεις δήμων που οι τοπικές κοινωνίες τους επιθυμούν την διάσπασή τους, αλλά το ότι έφερε πάλι πίσω την υπόθεση, ενίσχυσε την συσσωρευμένη δυσπιστία γύρω από την υλοποίηση της «δέσμευσης». Κι αυτό γιατί από το νέο έτος, είναι πασιφανές πως η κυβέρνηση δεν θα έχει στην ατζέντα της τον «Κλεισθένη» και κατ΄επέκταση τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά τις εθνικές. Που είτε θα τις επισπεύσει τινάζοντας αναπόφευκτα στον αέρα τον όποιο… νομοθετικό προγραμματισμό της, είτε θα τις βρει μπροστά της ελέω «Πρεσπών», με ότι αυτό πάλι μπορεί να συνεπάγεται για το θέμα που «καίει» τη Λέσβο.
Πριν από δύο εβδομάδες, το «Ε» με πρωτοσέλιδό του αποκάλυπτε πως η οριστική πολιτική απόφαση σχετικά με την ενδεχόμενη διάσπαση κάποιων δήμων, ότι επρόκειτο να ληφθεί άμεσα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Στο τότε ρεπορτάζ ωστόσο, υπογραμμίζονταν πως όποια απόφαση και να ελάμβανε η κυβέρνηση σε επίπεδο ηγεσίας της, δεν θα ανακοινώνονταν ταυτόχρονα. Προοιωνίζοντας δηλαδή το ότι η κυβέρνηση θα κρατούσε για λίγο καιρό ακόμα σε… αναμονή το «χωροταξικό», για τους λόγους που μόνο η ίδια γνωρίζει την σκοπιμότητά της.
«Σύνθετο ζήτημα η διάσπαση»
Ο Αλέξης Χαρίτσης τώρα, σε νέα τοποθέτησή του επί του θέματος, επιβεβαίωσε μέχρι κεραίας αφενός το ρεπορτάζ, αφετέρου την εκτίμηση αυτού, παραπέμποντας τα σπουδαία για τον Γενάρη. Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά: «Είναι ένα σημαντικό αλλά και σύνθετο ζήτημα για τις τοπικές κοινωνίες. H συνένωση με τον Καλλικράτη ήταν η εύκολη διαδικασία. Η δύσκολη υπόθεση είναι το… διαζύγιο. Είναι δύσκολη υπόθεση το να διασπάσεις δήμους που επί 8 χρόνια λειτουργούν ως ενιαίος αυτοδιοικητικός φορέας. Αφορά το προσωπικό, τα οικονομικά του δήμου, την κινητή και ακίνητη περιουσία του, ενεργές συμβάσεις κλπ. Δεν πρόκειται, λίγους μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, να μπούμε σε μια διαδικασία συνολικής αναθεώρησης του χωροταξικού της αυτοδιοίκησης στους δήμους. Θα ήταν πολιτικά ανώριμο και επικίνδυνο για την ίδια την αυτοδιοίκηση».
«Μετά τις γιορτές…»
Για να καταλήξει -πέραν των γνωστών διαδικαστικών προβληματισμών του Υπουργείου- ότι σε κάθε περίπτωση θα… αντιμετωπίσει τις κάποιες «εξόφθαλμες περιπτώσεις»: «Θα αντιμετωπίσουμε όμως κάποιες λίγες, εξόφθαλμες περιπτώσεις που χρήζουν αντιμετώπισης πριν από τις εκλογές κάτι που αποτελεί και αίτημα των ίδιων των κοινωνιών, προκειμένου να αντιμετωπισθούν κάποιες αδικίες που έγιναν με τον Καλλικράτη. Η διαδικασία θα προχωρήσει μετά τις γιορτές, μέσα στον Ιανουάριο. Στο ΥΠΕΣ δουλεύουμε μια συνολική αναδιαμόρφωση του αυτοδιοικητικού χάρτη των Δήμων μετά όμως από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, προκειμένου να μπορέσει να γίνει επαρκής διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες. Προσωπικά, εκτιμώ ως σωστή τη λογική συνένωσης δυνάμεων, σε τοπικό επίπεδο».
Το κατά πόσο τώρα ο Γενάρης θα είναι πράγματι η τελευταία (και τελική) πράξη του «δράματος» ή όχι σε ότι αφορά στη διάσπαση του Δήμου Λέσβου, το γνωρίζει πάντως μόνο ο Αλέξης Χαρίτσης και ο πρωθυπουργός. Βάσει ιστορικού πάντως, οι εκτιμήσεις είναι μάλλον απαισιόδοξες, με την ευχή πάντως να συμβεί εκείνο που «δεσμεύεται» η κυβέρνηση.