Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Με δριμεία κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης γύρω από το προσφυγικό και αποδεικνύοντας πως είχε αποκτήσει πριν έλθει ικανοποιητική αίσθηση της κατάστασης στη Λέσβο και των ειδικών ζητημάτων που την απασχολούν, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους της αντιπαράθεσής του με την κυβέρνηση, χθες από τη Μυτιλήνη. «Τα δάκρυα του κ. Μουζάλα δεν αρκούν, η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να λειτουργήσει αντιμετωπίζοντας τις επιπτώσεις από το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα στις τοπικές κοινωνίες», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αρκετές φορές στο λόγο του σχολίαζε τη «διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης στο προσφυγικό πρόβλημα», ενώ για πρώτη φορά επιχείρησε να δώσει ένα πιο σαφές δείγμα των προθέσεων της δικής του ενδεχόμενης κυβέρνησης για τη διαχείριση του μείζονος ανθρωπιστικού ζητήματος στη χώρα μας, υποστηρίζοντας τη θέση του για την προώθηση των οικονομικών μεταναστών σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα και «ουσιαστική και αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων».
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Μυτιλήνη για το προσφυγικό, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφτηκε το hot spot της Μόριας (χωρίς να επιθυμεί να μπει και στο εσωτερικό του για να μην αναστατώσει τις αστυνομικές δυνάμεις), ενώ συναντήθηκε με κατοίκους του χωριού της Μόριας αλλά και με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Νίκο Τρακέλλη για να καταλήξει στο στρατηγείο της 98 ΑΔΤΕ στην Παγανή, ερχόμενος σε επαφή με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Με Καλογήρου και Γαληνό
Από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ξεκίνησε αυτή η μικρή «περιοδεία» του προέδρου της Ν.Δ. στη Μυτιλήνη χθες Παρασκευή με τη συνάντησή του με την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία και τον ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά, με έμφαση αναπόφευκτα στο προσφυγικό. Η κ. Καλογήρου αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας και γενικότερα η οικονομία στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Πριν κατευθυνθεί πεζός προς το παλιό δημαρχείο για να συναντηθεί με το δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, ο πρόεδρος της Ν.Δ. -εκτός προγράμματος- αποφάσισε να επισκεφτεί το παρακείμενο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, έχοντας θερμή συνομιλία με τον κυβερνήτη και το πλήρωμα αυτού. Από το δημαρχείο πια, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ενημερώθηκε από τον κ. Γαληνό για τα θέματα που απασχολούν το Δήμο αλλά και για τις συστηματικές ενέργειες και πρωτοβουλίες του Δήμου για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα.
Δεν μπήκε στο hot spot
Η συνέχεια του προγράμματος της επίσκεψης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιελάμβανε επίσκεψη στο hot spot της Μόριας για να διαπιστώσει από κοντά την κατάσταση που επικρατεί. Εκεί τον υποδέχτηκε η διευθύντρια της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Ανθή Καραγγελή, αλλά με απόφασή του δεν ξεναγήθηκε μέσα στο χώρο, αλλά προτίμησε να περιοριστεί στο περίκλειστο κομμάτι του παλιού στρατοπέδου όπου διαμορφώνεται νέος χώρος καταγραφής, γιατί -όπως εξήγησε- «θα έπρεπε να συνοδεύεται από δύο διμοιρίες αστυνομικών»!
Με τους κατοίκους της Μόριας
Αντιθέτως, είχε πολλά περισσότερα να ακούσει και να πει στους κατοίκους του χωριού της Μόριας, τους οποίους είχε αποφασίσει να επισκεφτεί από τα μέσα της εβδομάδας και σας είχε ενημερώσει σχετικά το «Ε». Από τα γραφεία της τοπικής κοινότητας του χωριού, τον υποδέχτηκαν ο πρόεδρος αυτής Νίκος Τρακέλλης αλλά και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Παναγιούδας Βαγγέλης Διόλατζης. Εκεί ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε τα πρώτα βέλη του προς την κυβέρνηση, αφού προηγουμένως οι δύο πρόεδροι των χωριών αναφέρθηκαν στα ειδικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τελευταία δύο χρόνια από τη γειτνίασή τους με το κέντρο.
Φωτό Κυριάκος στο hot spot
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο hot spot με το συντονιστή Μετανάστευσης της Ν.Δ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, την περιφερειάρχη Χριστιάνα Καλογήρου και την Ανθή Καραγγελλή, διευθύντρια της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής
«Ανεπαρκής η κυβέρνηση στο προσφυγικό»
«Όλα όσα συμβαίνουν είναι αποτέλεσμα της διαχειριστικής ανεπάρκειας της κυβέρνησης στο προσφυγικό πρόβλημα», είπε στην τοποθέτησή του από τη Μόρια ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:
«Το Μάρτιο του περασμένου έτους, σε μια σύσκεψη που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί συμφωνήσαμε σε μια κοινή στρατηγική για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος. Λυπάμαι που το λέω, αλλά βασικές πτυχές αυτής της στρατηγικής δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Βασική πτυχή της στρατηγικής που είχαμε συμφωνήσει είναι ο διαχωρισμός προσφύγων και οικονομικών μεταναστών και ο περιορισμός των οικονομικών μεταναστών σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.
Δυστυχώς, αυτό είναι κάτι το οποίο δεν έγινε. Βασικός πυλώνας της στρατηγικής που συμφωνήσαμε ήταν η γρήγορη απορρόφηση των σημαντικών κοινοτικών πόρων που έχουμε στη διάθεσή μας, έτσι ώστε να μπορέσουν οι υποδομές που υπάρχουν να λειτουργούν σε καλύτερες συνθήκες. Δυστυχώς, η εικόνα την οποία είδα σήμερα στη Μόρια είναι μια εικόνα αποκαρδιωτική».
Πρόσθεσε ακόμη στις δηλώσεις που μετέδωσε το ΑΠΕ τα εξής: «Είναι αδιανόητο να έχουμε σήμερα ανθρώπους, οι οποίοι ζουν σε διαλυμένες σκηνές, μέσα στις λάσπες -και σήμερα είναι και μια μέρα με καλό καιρό. Όλοι είδαμε τι έγινε πριν από κάποιες εβδομάδες με το χιονιά. Και φυσικά όλα αυτά τα γνωρίζαμε και τα γνώριζε η κυβέρνηση». Επίσης, σχολίασε δηκτικά, κλείνοντας την τοποθέτησή του μπροστά στους εκπροσώπους των κατοίκων του χωριού, πως… πάλι καλά που κινητοποιήθηκε ο κρατικός μηχανισμός τις τελευταίες ημέρες λόγω της επικείμενης επίσκεψής του. «Ας είναι, έστω και έτσι. Να σας έρχομαι πιο συχνά, μπας και πάρει μπρος η κυβέρνηση. Να σας βοηθήσει με κάποιο τρόπο πιο ουσιαστικό».
Η αποσυμφόρηση και τα «θέλω» της Ν.Δ. για το προσφυγικό
Ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μπορούσε να μην καταπιαστεί εκτενώς και με το αίτημα της αποσυμφόρησης, που είναι το βασικό αίτημα της Λέσβου και πλέον έχει γίνει πιο επιτακτικό από ποτέ, σχολιάζοντας πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που υπάρχουν στο νησί δεν είναι διαχειρίσιμος.
«Το πρόβλημα της αύξησης των αριθμών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έχει να κάνει με το γεγονός ότι, δυστυχώς, και στην επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου υπήρχε μια πολύ μεγάλη καθυστέρηση από πλευράς κυβέρνησης. Γνωρίζετε πόσο καθυστερούν αυτές οι διαδικασίες και σε πρώτο και σε δεύτερο βαθμό, με αποτέλεσμα έστω και οι λίγοι που έρχονται κάθε εβδομάδα στα νησιά να προστίθενται, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό. Διότι, δυστυχώς, οι επαναπροωθήσεις, οι επιστροφές, οι απομακρύνσεις από το νησί είναι λιγότερες σε σχέση με αυτούς οι οποίοι και σήμερα έρχονται», καταλήγοντας με το μήνυμα περί της αναγκαιότητας για «άμεση αποσυμφόρηση των νησιών», για να μπει στη διαδικασία στη συνέχεια να μιλήσει ίσως πρώτη φορά πιο συγκεκριμένα για τα «θέλω» της δικής του ενδεχόμενης κυβέρνησης που μπορεί να προκύψει σε περίπτωση πρόωρων εκλογών.
«Θέλουμε ένα τοπικό σχέδιο στήριξης των οικονομιών, το οποίο θα έχει και τοπικά και περιφερειακά χαρακτηριστικά. Θεωρούμε απολύτως επιβεβλημένη την επιτάχυνση της διαδικασίας επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου. Θέλουμε, σε κάθε περίπτωση, όποιος -αυτήν τη στιγμή- οικονομικός μετανάστης έρχεται να είναι σε κλειστό προαναχωρησιακό χώρο. Αυτό είναι κάτι το οποίο, κατά την άποψή μας, είναι απολύτως επιβεβλημένο. Και βέβαια πιστεύουμε ότι ως χώρα έχουμε υποχρέωση να φυλάσσουμε τα θαλάσσια σύνορά μας με έναν τρόπο ουσιαστικό και αποτελεσματικό, που να προστατεύει την εθνική κυριαρχία», είπε χαρακτηριστικά, επιχειρώντας και μια διασύνδεση των ενεργειών της κυβέρνησης Σαμαρά για το… μεταναστευτικό βέβαια ζήτημα της τότε εποχής:
«Πολλές από τις δράσεις αυτές είχαν εκπονηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Δυστυχώς, εγκαταλείφθηκαν στην πορεία, διότι η σημερινή κυβέρνηση έπεσε θύμα των δικών της ιδεοληψιών, των αγκυλώσεών της και της τεράστιας διαχειριστικής της ανικανότητας. Το επαναλαμβάνω και εδώ, από τη Μόρια: Είναι αδιανόητο να υπάρχουν τόσοι κοινωνικοί πόροι που λιμνάζουν και, λόγω ανικανότητας ή αδιαφορίας, αυτοί να μην απορροφώνται, με αποτέλεσμα να βλέπουμε τις εικόνες τις οποίες βλέπετε εσείς κάθε μέρα και τις οποίες είχα την ευκαιρία να δω και εγώ σήμερα».
Στην 98 ΑΔΤΕ
Η επίσκεψη Μητσοτάκη, ωστόσο, στη Λέσβο είχε αναφορές και στις Ένοπλες Δυνάμεις, με την επίσκεψή του στην Παγανή και στην 98 ΑΔΤΕ. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε με τα στελέχη της, εξήρε το υψηλό τους φρόνημα, στέλνοντας το μήνυμα για λογαριασμό της Ελλάδας «για σχέσεις γειτονίας και φιλίας με την Τουρκία», υπογραμμίζοντας βέβαια πως αυτό βέβαια μπορεί να γίνει «μόνο στο πλαίσιο σεβασμού των Διεθνών Συνθηκών, του Διεθνούς Δικαίου και βέβαια των άγραφων κανόνων της καλής γειτονίας. Κινήσεις, οι οποίες μπορεί να εκλαμβάνονται ως προκλητικές, δεν διευκολύνουν την οικοδόμηση πνεύματος συνεργασίας, το οποίο είναι απαραίτητο και -πιστεύω- συνολικά ωφέλιμο σε μια εποχή όπου ζούμε μεγάλες γεωπολιτικές αναταράξεις».