Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Μπορεί ο χρόνος να πίεζε, όμως οι εκπρόσωποι του άτυπου Συντονιστικού των Φορέων της Λέσβου, παρουσία και της περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου, του βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπου Αθανασίου και του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού, είχαν την ευκαιρία να μεταφέρουν τους προβληματισμούς τους για το δύσκολο παρόν αλλά και για το μέλλον του νησιού στη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί με τον πρόεδρο της Ν.Δ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του επιμελητηρίου της Λέσβου. Οι προβληματισμοί αυτοί εύλογα αφορούσαν το προσφυγικό, τον τουρισμό, την οικονομία του νησιού και γενικότερα ό,τι έχει να κάνει με τη νησιωτικότητα. Οι εκπρόσωποι των φορέων είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν ο καθένας τα επιμέρους προβλήματα των κλάδων τους αλλά και να ζητήσουν μέχρι και δεσμεύσεις για το τι μπορεί να κάνει μια πιθανή κυβέρνηση της Ν.Δ. για την αναστροφή του κλίματος. Εξάλλου, σχεδόν όλοι εξ όσων μίλησαν απευθύνονταν στον κ. Μητσοτάκη ως «εν δυνάμει πρωθυπουργό».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από τη μεριά του, προανήγγειλε μια στενή συνεργασία με την Περιφέρεια και την κ. Καλογήρου προσωπικά για συγκεκριμένες δράσεις για την ανάταση του τουρισμού, με πρώτο στόχο να αναστραφεί η προβληματική εικόνα του νησιού, αλλά, παρά το ότι απευθυνόταν σε ένα κοινό που ήταν θετικά διακείμενο απέναντί του, απέφυγε (καλώς ή κακώς) να δεσμευτεί για το μειωμένο συντελεστή του ΦΠΑ.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Πρακτόρων της Λέσβου Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, μιλώντας για τη δραματική μείωση των τσάρτερ και του κόσμου που επιλέγει τη Λέσβο ως προορισμό, ομοίως ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Περικλής Αντωνίου και ακολούθως οι πρόεδροι του Οικονομικού και Τεχνικού Επιμελητηρίου κ.κ. Μπαρούτης και Μανωλακέλλης ήταν οι πρώτοι που έδωσαν ένα μόνο στίγμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Λέσβος, για να ακολουθήσει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου Παναγιώτης Προβέντζας, του Εμπορικού Συλλόγου Παναγιώτης Παπαρίσβας και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς, που μίλησαν σε πολύ πιο έντονο ύφος για τη δύσκολη καθημερινότητα του προσφυγικού έτσι όπως τη βιώνει η τοπική κοινωνία.
«Δεν μπορεί να λένε ακροδεξιό όποιον ασκεί κριτική»
Ο πρόεδρος της Ν.Δ., αφού άκουσε προσεκτικά όλες τις τοποθετήσεις, επανέλαβε την αναγκαιότητα να υπάρξει μια πολιτική αποσυμφόρησης των νησιών, ασκώντας όμως και δριμεία κριτική για το γεγονός πως η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να απορροφήσει ικανοποιητικά πόρους που διατίθενται για το προσφυγικό. Ανοίγοντας δε μια παρένθεση στις νέες αναφορές του για το προσφυγικό, εξαπέλυσε νέα επίθεση στην κυβέρνηση και για το πώς εκείνη αντιμετωπίζει εκείνους που της ασκούν κριτική:
«Δεν μπορεί οποιοσδήποτε ασκεί δημόσια και τεκμηριωμένα κριτική να κατηγορείται ότι είναι ακροδεξιός. Λυπάμαι, αλλά αυτό ακούμε από την κυβέρνηση. Όποιος δεν συμφωνεί με την πολιτική διαχείρισης του προσφυγικού κατατάσσεται από την κυβέρνηση στον ακροδεξιό χώρο. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα…», είπε χαρακτηριστικά σε έντονο ύφος, για να αναγνωρίσει στη συνέχεια τη συγκλονιστική στάση της Λέσβου στο προσφυγικό όλο το προηγούμενο διάστημα, με την παρατήρηση όμως πως πλέον οι αντοχές όλων των κατοίκων έχουν εξαντληθεί.
Δράσεις για τον τουρισμό
Στην πορεία της τοποθέτησής του, όμως, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ήταν υποχρεωμένος να ξεφύγει από τις διαπιστώσεις και να μιλήσει πιο συγκεκριμένα για τα ζητήματα που «καίνε» την τοπική κοινωνία από την επιβάρυνση του προσφυγικού, προαναγγέλλοντας τη συνεργασία του με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με στόχο την αναστροφή της προβληματικής εικόνας.
«Το νησί είναι άμεσα εξαρτημένο από τον τουρισμό», είπε και συνέχισε: «Πρέπει να συνεργαστούμε για να ξεφύγουμε και να ξεφύγετε από την παλιά λογική της παραδοσιακής προβολής σε μια έκθεση μέσω περιπτέρου και να στοχεύσουμε σε δράσεις για ουσιαστικά αποτελέσματα, λαμβάνοντας υπόψη πως δεν έχουμε και τους απαιτούμενους πόρους», πρόσθεσε, ορίζοντας τους τρεις βασικούς άξονες εκείνων που πρέπει να γίνουν άμεσα: την άμεση επικοινωνία με τους μεγάλους tour operators με ορίζοντα να μπει η Λέσβος στα «ραντάρ» τους και να αποδώσει το εγχείρημα μέσα στο 2018 και την άμεση προσέγγιση των μεγάλων εταιρειών κρουαζιέρας για να επιστρέψουν τα κρουαζιερόπλοια στη Λέσβο. Ξεχωριστή αναφορά όμως έκανε στην αναγκαιότητα οι τοπικοί φορείς και η τοπική κοινωνία να επενδύσουν στην προσέλκυση των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους, οι οποίες από μόνες τους μπορούν να φέρουν εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου, όπως είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας και ως παράδειγμα την «Ryanair» και τα Χανιά. «Φυσικά δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, χρειάζεται και οικονομική στήριξη αυτό το εγχείρημα, αλλά πρέπει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση. Θα σας ενθαρρύνουμε να το δείτε οργανωμένα, είναι μια επένδυση που αξίζει να τη δείτε…».
«Να επεκταθεί ο μειωμένος ΦΠΑ χρονικά»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των τοπικών φορέων, ήταν φειδωλός σε ό,τι είχε να πει πάντως για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ.
Αφού προηγουμένως επιχειρηματολόγησε διεξοδικά στο ότι η ρίζα του προβλήματος στο σημερινό δημόσιο και πολιτικό λόγο είναι ότι οι κυβερνήσεις και η αντιπολίτευση «υπόσχονται περισσότερα απ’ όσα μπορούν πραγματικά να κάνουν», τοποθετήθηκε ως εξής: «Υπόσχομαι ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Δεν είμαι σε θέση να δεσμευτώ, αλλά πρόθεση είναι αυτό το μέτρο να επεκταθεί χρονικά και να σκεφτούμε και άλλα οικονομικά ισοδύναμα ενδεχομένως για άλλους πόρους, έξω από το ΦΠΑ», κατέληξε.