Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Στην κατάθεση απολογισμού της θητείας του ως γενικού γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής προχώρησε χθες ο Γιάννης Σπιλάνης, ανακοινώνοντας και διά Δελτίου Τύπου την παραίτησή του απ’ την κυβερνητική θέση. Όπως εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής και υπεύθυνος του Εργαστηρίου Νησιωτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο χρόνο που πέρασε, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου επεδίωξε να τεθούν οι βάσεις για την εφαρμογή ειδικών πολιτικών για τα νησιά.
«Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση, για πρώτη φορά στη χώρα, ολοκληρωμένης στρατηγικής και αναπτυξιακής πολιτικής που να καλύπτει το σύνολο της νησιωτικής Ελλάδας, είναι ο βασικός στόχος που ανέλαβε να υλοποιήσει η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στην περίοδο από τον Αύγουστο 2012 μέχρι τώρα, στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής και των προγραμματικών δηλώσεων του υπουργού», σημειώνει ο κ. Σπιλάνης, τονίζοντας πως αυτός είναι και ο μοναδικός λόγος ύπαρξης της Γραμματείας μέσα στο νέο διοικητικό περιβάλλον της χώρας. Σύμφωνα με τον απερχόμενο γενικό γραμματέα, το εγχείρημα αυτό προωθήθηκε τόσο με θεσμικές μεταρρυθμίσεις, όσο και με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες σε επίπεδο χώρας, αλλά και με συνεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις αφορούν στην ψήφιση νομοθετικών διατάξεων σε εφαρμογή του Άρθρου 101 του Συντάγματος, που επιβάλλει τη διαφοροποίηση των νομοθετικών ρυθμίσεων και άλλων κανονιστικών κειμένων, ώστε να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου, η γνωστή ως «ρήτρα νησιωτικότητας».
Εργαλεία που θα λειτουργήσουν στην υποστήριξη του ίδιου θεσμικού πλαισίου, είναι το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής και το Ερευνητικό Ινστιτούτο Νησιωτικής Πολιτικής, τα οποία ο κ. Σπιλάνης τονίζει την ανάγκη να συσταθούν άμεσα, ώστε να αξιοποιηθούν με τον καταλληλότερο τρόπο και προκειμένου να προτείνουν στα αρμόδια υπουργεία λύσεις σε θεσμικά προβλήματα που αφορούν στα νησιά.
Δράσεις
Οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες έχουν στόχο να υπάρξει στο νέο ΕΣΠΑ ειδική αναπτυξιακή στρατηγική για το νησιωτικό χώρο, προσαρμοσμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νησιών. Η στρατηγική αυτή δίνει έμφαση στο τρίπτυχο «ποιοτικά, πράσινα και χωρίς αποκλεισμούς νησιά» που θα έχει ως κεντρικό στόχο και όραμα τη βελτίωση της ελκυστικότητας των νησιών, ώστε να γίνουν τόποι κατοικίας και παραγωγής για 365 ημέρες το χρόνο.
Μία ακόμη δέσμη πρωτοβουλιών αναφέρεται σε τομεακές δράσεις της Γραμματείας που εστιάζουν κυρίως στην κάλυψη των ακτοπλοϊκών και υδρευτικών αναγκών, αλλά και στην προστασία του δομημένου περιβάλλοντος. Τέλος, ο κ. Σπιλάνης δραστηριοποιήθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με συναντήσεις στα αρμόδια όργανα, αποσκοπώντας στην υιοθέτηση ευρωπαϊκής νησιωτικής πολιτικής και ειδικότερα θετικών ρυθμίσεων για τα νησιά, στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2014 - 2020.