Με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας

Ξεκίνησε η αποκατάσταση του Παλαιόπυργου Βρίσας

31/08/2017 - 16:46

Το πράσινο φως  για την αποκατάσταση του Παλαιόπυργου Βρίσας  από την Αρχαιολογική Υπηρεσία Λέσβου, άναψε με την υλοποίηση του έργου: «Καθαρισμός και υλοποίηση μελέτης αποκατάστασης του μεσαιωνικού πύργου (Παλαιόπυργος) στη Βρίσα Λέσβου». Οι εργασίες καθαρισμού ξεκίνησαν χτες και θα διαρκέσουν 10 ημέρες.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 30.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και ανάδοχοι μελετητές του εν λόγω μνημείου, είναι ο Βρισαγώτης Γιώργος Κουρμαδάς, αρχιτέκτων μηχανικός και η Μαρία Τσιτιμάκη, πολιτικός μηχανικός.

 

Από τις προσπάθειες ως την ανάθεση

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βρισαγωτών Αθήνας ξεκίνησε προσπάθειες για τη διάσωση του Παλαιόπυργου -που είναι ως γνωστόν της εποχής των Γατελούζων- εδώ και χρόνια και από το 2005 κινητοποιήθηκε προς την κατεύθυνση αυτή και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου. Το 2008, η Εφορεία, με έγγραφο στον Δήμο Πολιχνίτου, τόνισε την ερειπιώδη κατάσταση του μνημείου και την αναγκαιότητα σύνταξης μελέτης αποκατάστασής του και ανάδειξης του περιβάλλοντα χώρου. «Δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον εκ μέρους του Δήμου Πολιχνίτου» επισημαίνει ο Σύλλογος. Το 2012, με επιστολή του Συλλόγου προς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου και κατόπιν ενεργειών της Νομαρχίας, συνάφθηκε Προγραμματική Σύμβαση με την τότε 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και εκπονήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λέσβου, τοπογραφική και αρχιτεκτονική αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, συνολικού κόστους 12.000 ευρώ, προκειμένου στη συνέχεια να συνταχθεί αρχιτεκτονική μελέτη στερέωσης και αποκατάστασης του Παλαιόπυργου. Έκτοτε δεν έγινε άλλη ενέργεια εκ μέρους του Δήμου.

Οι προσπάθειες του Συλλόγου συνεχίστηκαν. Μετά από συνεργασία με τον Βασίλη Ψαριανό και τον Κώστα Κώστα, στάλθηκε επιστολή από τον Σύλλογο στις 19/4/2017 προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με αίτημα τη χρηματοδότηση της αρχιτεκτονικής μελέτης του Μνημείου. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε το ενδιαφέρον και της ίδιας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, η οποία, με έγγραφό της 23-3-2017 στην Περιφέρεια, το οποίο υπογράφει ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, Παύλος Τριανταφυλλίδης, επισήμανε την κακή κατάσταση του Παλαιόπυργου, η οποία δεν επιτρέπει άλλες ολιγωρίες, και ζήτησε από την Περιφέρεια να χρηματοδοτήσει την εκπόνηση μελετών στερέωσης, αποκατάστασης καθώς και στατικής μελέτης, συνολικού προϋπολογισμού 30.000 ευρώ. Η ανταπόκριση της Περιφέρειας υπήρξε άμεση. Έτσι, πρότεινε τη χρηματοδότηση των προτεινόμενων μελετών, με το ποσό που είχε προϋπολογίσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, δηλαδή 30.000 ευρώ, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έτους 2017, με φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου. Η εκπόνηση μελέτης στερέωσης, αποκατάστασης καθώς και στατικής μελέτης, θεωρείται απαραίτητη για την ένταξη του Μνημείου σε ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την αναστήλωσή του.

 

 

 

 

 

Ο παλαιότερος της Λέσβου

Λίγο πιο έξω από τη Βρίσα, βρίσκεται ο «Παλαιόπυργος» που χτίστηκε το διάστημα 1355 - 1375 μ.X., απομεινάρι από την εποχή των Γατελούζων. Είναι ο παλαιότερος πύργος του νησιού. Χρησίμευε ως κυνηγετικό καταφύγιο και ήλεγχε το φέουδο που υπήρχε περιμετρικά του. Σύμφωνα με την παράδοση, ο πύργος συγκοινωνούσε υπογείως με σήραγγα με τα Bατερά και τον Άγιο Φωκά.

Η ιστορία θέλει να είναι ο πύργος στον οποίο πέθανε ένας από τους Γατελούζους, αφού, όταν τον δάγκωσε σκορπιός, όλοι οι αυλικοί του έτρεξαν εκεί όπου βρισκόταν, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει ο πύργος από το βάρος.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey