Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
- Ο Σπύρος Γαληνός θα επιδιώξει νέες συναντήσεις στην Αθήνα με κυβερνητικά στελέχη, για να ζυγίσει και τις διαθέσεις τους
- Το «ψυχροπολεμικό» κλίμα ΣΥΡΙΖΑ-Γαληνού, οι αποζημιώσεις που δεν έχουν έρθει, το Ειδικό Αναπτυξιακό και η στασιμότητα με την ΕΤΑΔ επί τάπητος
Με τις σχέσεις της δημοτικής αρχής με τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ και κατ’ επέκταση με την κυβέρνηση(;) να συνεχίζουν να χαρακτηρίζονται ως «ψυχροπολεμικές», οι εκκρεμότητες που σαφέστατα υπάρχουν μεταξύ του «κράτους» και του Δήμου Λέσβου ετοιμάζονται να δοκιμάσουν ξανά μια ακόμη πιθανότητα αποκατάστασής τους. Κι αυτό γιατί πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι να εξασφαλίσει μια νέα επίσκεψη στην Αθήνα και στα κεντρικά Υπουργεία της κυβέρνησης για να θέσει εκ νέου τα βασικά ζητήματα του δήμου: τις αποζημιώσεις των Μοριανών, τις αποζημιώσεις από τις πλημμύρες, τις αποζημιώσεις για το προσφυγικό και την προοπτική του Ειδικού Αναπτυξιακού.
Ακόμη, πρόθεση του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού είναι να απαιτήσει πια μια οριστική απόφα(ν)ση από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) για την προοπτική παραχώρησης δύο σημαντικών περιουσιών στην καρδιά της πόλης της Μυτιλήνης, που στη σημερινή τους κατάσταση υποβαθμίζουν την αισθητική αλλά και τη λειτουργία της. Και τούτα δεν είναι άλλα από το κτήριο του Παλιού Λιμεναρχείου στην πλατεία Σαπφούς και το πάρκινγκ της Οδυσσέα Ελύτη, δύο υποθέσεις που ομολογουμένως τις «έτρεξε» από την πρώτη στιγμή η σημερινή δημοτική αρχή, αλλά δεν κατάφερε ως σήμερα να τις φτάσει στο τέλος τους.
Ο ρόλος του Γιώργου Πάλλη
Συνάντηση με τον Πάνο Σκουρλέτη (Υπουργείο Εσωτερικών), τον Αλέκο Φλαμπουράρη (Υπουργείο Επικρατείας), τον Γιώργο Δέδε (Γεν. Γραμματέα Υποδομών), τον Αλέξη Χαρίτση (Υπουργείο Οικονομίας) αλλά και με τον πρόεδρο της ΕΤΑΔ Γιώργο Τερζάκη θα επιδιώξουν τις επόμενες ημέρες ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός και ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Κώστας Κατσαρός για τις κατά περίπτωση εκκρεμότητες που θεωρούν ότι έχουν από την κυβέρνηση. Σε αυτό το εγχείρημα, ωστόσο, ερωτηματικό αποτελεί το αν θα κληθεί (για πολλοστή φορά) ο κυβερνητικός βουλευτής του νομού Γιώργος Πάλλης, για να διευκολύνει την εξασφάλιση των συναντήσεων, αλλά και το αν (σε περίπτωση που του ζητηθεί) πράγματι θα ανταποκριθεί θετικά, αφού είναι φανερό πως τους τελευταίους μήνες έχουν διαταραχθεί οι αγαστές όλα τα προηγούμενα χρόνια σχέσεις του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ με τη δημοτική αρχή.
Την ίδια ώρα, όμως, τα «παράπονα» της δημοτικής αρχής από την κυβέρνηση εξακολουθούν να υφίστανται, όσο ειδικά οι αποζημιώσεις δεν έρχονται. Κι επειδή το να εκφράζονται αυτά (ίσως και με ακραίο τρόπο θα έλεγε κανείς) σε κάθε ευκαιρία από τον δήμαρχο, που αντιπαραθέτει τη χρηματοδότηση που τυγχάνει η Περιφέρεια Β. Αιγαίου σε σχέση με τον Δήμο Λέσβου, δεν βγάζει πουθενά, η δημοτική αρχή έχει αποφασίσει να ξεκαθαρίσει τα θέματά της… διά ζώσης και πρόσωπο με πρόσωπο με τους αρμόδιους κατά περίπτωση υπουργούς.
Οι αποζημιώσεις
Το πρώτο σκέλος λοιπόν εκείνων που θέλει να ξεκαθαρίσει η πλευρά του δήμου στην επικείμενη επίσκεψή της στην Αθήνα είναι εκείνο των αποζημιώσεων τόσο των πλημμυρών όσο και των Μοριανών, οι οποίες έχουν υποσχεθεί ότι θα δοθούν εδώ και μήνες, αλλά εξακολουθούν να μην έρχονται. Για τις αποζημιώσεις από τις πλημμύρες αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει νεότερο για την τύχη τους από τον περασμένο Γενάρη, όταν και διαφάνηκε πως το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω του Πάνου Σκουρλέτη θα κάλυπτε το ποσό των 450.000 ευρώ, ενώ για τις αποζημιώσεις των Μοριανών, μετά από την ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής τον περασμένο Γενάρη ότι θα μπουν στα ταμεία του δήμου, η μόνη εξέλιξη που έχει παρατηρηθεί είναι η αποστολή του εγγράφου… απόφασης για τη διάθεσή τους μόλις μιάμιση εβδομάδα πριν.
Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Λέσβου μιλά για «αποζημιώσεις» με την κυβέρνηση και διαχρονικά (από το 2015) θέτει επισταμένως και το θέμα της αποζημίωσής του για τη διαχείριση του προσφυγικού, που κόστισε πάνω από 4,5 εκ. ευρώ (τουλάχιστον αυτά αιτήθηκε ο δήμος) και ως τα σήμερα έχει λάβει ένα ποσό που μόλις αγγίζει τις 750.000 ευρώ. Ως εκ τούτου, στη σχετική κουβέντα που θα επιδιώξει να κάνει ο δήμαρχος με τους συναρμόδιους για όλα αυτά υπουργούς θα βάλει και το θέμα της αποζημίωσης λόγω του… προσφυγικού.
Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα
Από εκεί και έπειτα, η δυσαρέσκεια της δημοτικής αρχής και για την εξέλιξη του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος είναι πάλι δεδομένη, καθώς η οδηγία Χαρίτση για «ένα έργο σε κάθε νησί το χρόνο» θεωρείται από το περιβάλλον του δημάρχου μάλλον «ισοπεδωτική», αφού ακυρώνει τόσο τη σημαντική προεργασία της δημοτικής αρχής για την έγκαιρη και εμπεριστατωμένη πρόταση που υπέβαλε και τη φέρνει στην ίδια αφετηρία με άλλες δημοτικές αρχές των νησιών του βορείου Αιγαίου που δεν έχουν υποβάλει καν ως τα σήμερα πρόταση για το Ειδικό Αναπτυξιακό. Πρόθεση λοιπόν του δημάρχου είναι -ενδεχομένως με κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αλέξη Χαρίτση- να διαπραγματευτεί τουλάχιστον δύο έργα για τη Λέσβο μέσω του ΠΔΕ…
Στην ΕΤΑΔ για πάρκινγκ και Παλιό Λιμεναρχείο
Τρίτο και τελευταίο σκέλος από εκείνα που πρόκειται να βάλει στο τραπέζι η δημοτική αρχή στην επικείμενη παρουσία της στην πρωτεύουσα είναι οι περιπτώσεις του Παλιού Λιμεναρχείου και του πάρκινγκ της Οδυσσέα Ελύτη.
Οι τελευταίες ως γνωστόν έχουν φύγει από το ΤΑΙΠΕΔ (σ.σ. από το οποίο ο δήμος αγόρασε το «Κατσάνειο» σε μια παρόμοια υπόθεση) και έχουν περιέλθει στην ευθύνη και έλεγχο της ΕΤΑΔ Α.Ε., εταιρείας του ελληνικού δημοσίου, της οποίας πρόεδρος είναι ο Γιώργος Τερζάκης. Ο τελευταίος έχει δεσμούς με τη Λέσβο λόγω της καταγωγής της συζύγου του από το νησί και, παρά την καλή συνεννόηση που είχαν μέχρι στιγμής τόσο ο Σπύρος Γαληνός όσο και ο Κώστας Κατσαρός μαζί του, εντούτοις αποτέλεσμα δεν προέκυψε.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο δήμος θέλει να πάρει το Παλιό Λιμεναρχείο που «σαπίζει» κυριολεκτικά εδώ και χρόνια στην πρόσοψη της πόλης, πλάι στην πλατεία Σαπφούς, έστω και με τη διαδικασία του αντιλογισμού. Δηλαδή να αναλάβει το κόστος της αποκατάστασης των κτηριακών του προβλημάτων και του εκσυγχρονισμού του και να το πάρει (διά μηδενικού ενοικίου ανταποδοτικά) για τουλάχιστον 20 χρόνια. Κατ’ αντιστοιχία, ο δήμαρχος Λέσβου έχει εκφράσει από τις πρώτες ημέρες της θητείας του την πρόθεσή του να πάρει (μέσω οποιασδήποτε διαδικασίας) το πάρκινγκ της πόλης, για να καταφέρει αφενός να προχωρήσει στις παρεμβάσεις που απαιτούνται για την προστασία του, αφετέρου να το εκσυγχρονίσει και να το κάνει πιο λειτουργικό για τις ανάγκες των Μυτιληνιών. Όμως ως και σήμερα, ούτε το ΤΑΙΠΕΔ, που βρισκόταν σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τη δημοτική αρχή, δεν κατάφερε να προχωρήσει ουσιαστικά την εν λόγω υπόθεση, αλλά ούτε και τώρα η ΕΤΑΔ, που εμφανίστηκε στη συνέχεια ως η «ιδιοκτήτρια» του πάρκινγκ, έχει συμβάλει καθοριστικά. Και η νέα συνάντηση ίσως αποβεί και η πλέον κρίσιμη…