Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Μέχρι τέλη Ιούνη, ο Δήμος καλείται από τον Χαρίτση, να προτάξει τελικά ένα έργο, με υψηλό στάδιο ωρίμανσης, για να μπει στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα
Η αλληλογραφία που έχει ανοίξει τις τελευταίες ημέρες (και) ο Δήμος Λέσβου με το Υπουργείο Οικονομικών, επιβεβαιώνει ότι το περίφημο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της κυβέρνησης, πράγματι «τρέχει» και δύναται να φέρει ανακοινώσεις μέσα στους επόμενους μήνες. Καθώς η τελευταία επικοινωνία του Υπουργείου με τη δημοτική αρχή, δίνει προθεσμία μέχρι το τέλος του Ιούνη για την ιεράρχηση των θεωρητικά πιο ώριμων έργων από την συνολική πρόταση που έχει κατατεθεί από τον Δήμο εδώ και καιρό, για την άμεση ένταξή του για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Επιβεβαιώνοντας δηλαδή στο ακέραιο τις πρόσφατες διευκρινίσεις επί των ειδικών αναπτυξιακών προγραμμάτων του υφυπουργού Ναυτιλίας, Νεκτάριου Σαντορινιού, για «κατεύθυνση προς την ωριμότητα», που ουσιαστικά σφίγγει το πλαίσιο δρομολόγησης μεγαλόπνοων έργων. Δεδομένου ότι ο Δήμος Λέσβου (και κατά πως φαίνεται και οι άλλοι νησιωτικοί δήμοι του Β. Αιγαίου), δεν έχουν πολλά «έτοιμα» έργα για χρόνια, για να υποβληθούν σε πρόταση χρηματοδότησης.
Οι διευκρινίσεις Σαντορινιού για τη λειτουργία των ειδικών αναπτυξιακών προγραμμάτων, επιβεβαιώνονται από την τελευταία αλληλογραφία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με τον Δήμο Λέσβου. Στην οποία γίνεται σαφές πως δεν προβλέπεται τελικά η χρηματοδότηση από το ΠΔΕ μελετών (σ.σ. αφήνεται μόνο ένα παραθυράκι χρηματοδότησης σε ποσοστό 20%) και δίνεται κατεύθυνση με βασικό γνώμονα το υψηλό στάδιο ωρίμανσης.
Τούτων δοθέντων, στον Δήμο Λέσβου θεωρούν πως… αδικούνται για την πολύ καλή (πράγματι) προεργασία τους στην υποβολή πρότασης για το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, καταθέτοντάς την και πρώτοι απ’ όλους στο Βόρειο Αιγαίο, διεκδικώντας πόρους από τα συνολικά προσφερόμενα 25 εκ. ευρώ. Και πως ουσιαστικά έρχονται ενόψει της εκκίνησης του Ειδικού Αναπτυξιακού, στην ίδια βάση με όλους τους άλλους δήμους ή γενικά φορείς, οι οποίοι δεν είχαν ενεργοποιηθεί στο να καταθέσουν έγκαιρα μία συνολική πρόταση για το τρέχον πρόγραμμα.
Ποια έργα «παίζουν»;
Εκείνο δε που προβλημάτισε περισσότερο, στην «οδηγία Χαρίτση», του αναπλ. υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης στην τελευταία επιστολή προς τον Δήμο -που προφανώς θέλει να απορροφηθούν άμεσα χωρίς αστοχίες τα προσφερόμενα χρήματα- ήταν πως η πρόθεση του προγράμματος είναι να δώσει ένα έργο για κάθε φορέα, τουλάχιστον για το 2017. Που σημαίνει πως ο Δήμος Λέσβου, ανεξαρτήτως τού πώς έχει επιχειρηματολογήσει στην διεξοδική ανάλυσή του, στην πρόταση που κατέθεσε πριν από δύο περίπου μήνες, για την ιεράρχηση των έργων που θέλει να υλοποιήσει, καλείται πλέον να προτάξει ένα έργο. Και με υψηλό στάδιο ωρίμανσης φυσικά. Πόσα έργα τέτοια έχει όμως ο Δήμος Λέσβου, που να μην κατάφερε να τα «χώσει» σε κάποιο άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα τόσα χρόνια; Ελάχιστα φυσικά, που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Και από την γενική εικόνα που έχουμε, μπορούμε να διακρίνουμε ως πιθανά να μπουν στη (νέα) πρόταση του Δήμου, να αναδείξουμε το Γενί Τζαμί (σ.σ. υπάρχει μελέτη από την Αρχαιολογία), τη Γεωργική Σχολή Ερεσού, τον δρόμο του Χρούσου, αλλά και τον δρόμο του Παλιού, εκτός φυσικά από την αγροτική οδοποιία, που είναι η πιο «βατή» δράση.
Νέα επαφή με Χαρίτση;
Όπως και να ‘χει πάντως, στη δημοτική αρχή καλούνται να καταλήξουν (ενδεχομένως και αύριο παρουσία του δημάρχου) στο έργο που θα καταθέσουν ως την πρόταση χρηματοδότησης για το 2017 και να στείλουν το νέο «φάκελο» μέχρι το τέλος Ιούνη, όπως ορίζει ο Αλ. Χαρίτσης στην τελευταία επιστολή του. Με τις πληροφορίες να λένε πως δεν αποκλείεται ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, να στείλει νέα επιστολή προς το Υπουργείο και τον κ. Χαρίτση προσωπικά, ζητώντας μία παράταση μέχρι τον Ιούλη για την κατάθεση πρότασης, αλλά και την εξασφάλιση για τον Δήμο Λέσβου, ενός ακόμη έργου.